KIŞ AYLARININ VAZGEÇİLMEZİ; TANDIR KAHKESİ!
Hatay’ın çok sayıda ilçesinde özellikle kış aylarında tüketilen yöresel lezzet tandır kahkesiusta eller tarafından hazırlanıyor.
UNESCO tarafından gastronomi alanında “Yaratıcı Şehirler Ağı”na dahil edilen özellikle kış aylarında çayın yanında tüketilen yöresel lezzet tandır kahkesinin yapımına havalrın soğuması ile birlikte başlandı.
İlimize özgü üretilen, kahke baharatı ile tatlı ve tuzlu olarak iki şekilde yapılan “Hatay Tandır Kahkesi” ilin coğrafi işaret alan 35. ürünü olmuştu. Hatay’da uzun yıllardır özellikle misafir ağırlamalarında, bayramlarda ve özel günlerde tüketilen, kendine has üretim metodu, hazırlanması ve pişirilmesiyle ustalık becerisi ve emek isteyen Hatay Tandır Kahkesi Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından, “Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteni”nde yayımlanarak tescillenmişti.
Zeytinyağı, rezene, Hindistan cevizi, şeker, kabartma tozu, özel baharat karışımı, tuz, beyaz ve siyah susamın unda yoğrulmasıyla hazırlanan kurabiye, halka şekli verildikten sonra şeker ve susam karışımına bastırılarak tandırlarda pişiriliyor.
Tuzlu olarak da hazırlanabilen kahkede, yeni hasat edilmiş zeytinlerden elde edilen soğuk sıkım yağ kullanılıyor. Kahke, kış aylarında genellikle ara öğünlerde ve akşam çayıyla tüketiliyor, ev ziyaretlerinde misafirlere ikram ediliyor. Yapımında kullanılan nohut mayası, kahkenin uzun süre bayatlamadan kalmasına imkân sağlıyor.
Zeytin hasadı zamanı ve sonrası yapılan tandır kahkesi kültürünü yaşatmaya çalıştıklarını söyleyen Hataylı Kadınlar, her sene bu yöresel lezzeti yaptıklarını sözlerine eklediler.
Tandır kahkesinin ağızlarda güzel bir tat bıraktığını da belirten Kadınlar, “Zeytin hasadının yapıldığı dönemde zeytinyağıyla elde edilen kahkemizyöresel bir lezzetimizdir. Buğday unu, zeytinyağı, su, beyaz şeker, tuz ve baharatlar ile hazırlanan Hatay iline özgü ürünlerden birisidir. Hatay Tandır Kahkesi; Hatay iline özgü üretilen, halk arasında Hatay iline özgü bir kurabiye çeşidi olarak bilinir ve tüketilir. Hatay Tandır Kahkesinin; halk arasında kahke baharatı olarak bilinen baharatlar ile tatlı ve tuzlu olarak iki şekilde üretimi gerçekleştirilir. Hatay Tandır Kahkesi’nde şeker ve tuzun birlikte kullanılmasının yanında, üretiminde kullanılan baharat karışımı sayesinde ürüne özgü baharat tadına ve kokusuna sahiptir. Ayrıca Hatay Tandır Kahkesi’nin üretiminde; renklendirici kullanılmaz. Ürünün tarihçesinde; Hatay ilinde alışılagelen adıyla tandırda pişirilmesi sebebiyle halk tarafından geçmişten günümüze ‘‘Hatay Tandır Kahkesi’’ olarak adlandırılmıştır. Hatay ilinin mutfak kültüründe önemli bir yere sahip olan Hatay Tandır Kahkesi; özellikle ara öğünlerde atıştırmalık olarak, misafir ağırlamalarda, çay-kahve ikramları ile beraber, hediyelik olarak takdim edilmesinin yanı sıra; bayram, festival vb. özel günlerde tüketilir. Hatay Tandır Kahkesinin üretiminde; kıvamlı bir şekilde kahke hamurunun hazırlanması ve pişirilmesi aşamaları ustalık becerisi gerektirir” dediler.