JAPON DEPREM UZMANI MORİWAKİ HATAY İÇİN UYARDI
KYK Yapı Kimyasalları deprem farkındalığını ve bilincini arttırmak amacıyla Hatay’da bir seminer düzenledi. Harbiye Grand Boğaziçi Otel’de Perşembe günü) düzenlenen seminerde Japon Deprem Uzmanı, İnşaat yüksek Mühendisi Yoshinori Moriwaki konuştu. Yoshinori Moriwaki Hatay’ın Kıbrıs tarafına doğru deniz kesiminde bir deprem ihtimali için ciddi uyarıda bulundu. Seminerin açılış konuşmasını KYK Yapı Kimyasalları Pazarlamadan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ali Uğur Kavçuer yaparak Sektör profesyonelleri ile doğru ürün seçimi ve uygulamaları hakkında bilgiler ve eğitimler verme amacıyla “Yeniden Hep Birlikte Ayağa Kalkıyoruz” Diyerek deprem bölgesine özel çalışmalar olduğunu ve bu felaketleri yaşamamak adına ne yapabiliriz bilinciyle yapılacak çok iş olduğunu dile getirdi.
Kavçuer konuşmasının devamında şöyle dedi: “İnşaat malzemesini üreten, satan, denetleyen, uygulayan ve yapıları satın alan herkese bu konuda iş düşüyor. Doğru uygulama ve malzemelerle sağlam yapı inşaat ederek hasarı en aza indirmeliyiz. KYK Yapı Kimyasalları Yönetim Kurulu Başkanımız Cemil Onur Sürmeli bir Hataylı o nedenle bu seminerlerin amacı tamamen sosyal sorumluluk projesi kapsamında olup depremden bu yana sahada olduğumuz her an işin sırrının sağlam binalarda olduğunu gördük. Enkazlar arasında sağlam duran bir binanın içine girip inceleme yaptık. Yaşanılan bu durum belki Allah’ın takdir-i ama bu şekilde geçiştirmek doğru olmaz. Sağlam duran bina kolonu ve kirişi iyi durumda diye kaldı. Kaderimizi kendimiz belirliyoruz. Acınızı içimizde hissederek bir daha böyle felaketleri yaşamamayı diliyorum. Onun içinde ne yapılması gerektiğini artık hepimiz biliyoruz. Geriye sadece doğru insanlarla ve firmalarla uygulamak kalıyor. Geldiğiniz için hepinize çok teşekkür ederiz.” Dedi. 1990 yılında geldiğini ama 99 depreminde geldiği bilgisini esprili bir dille düzeltme yapan Atatürk aşığı Yüksek İnşaat Mühendisi deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki 1990 yılından beri Türkiye’de olduğunu, sayısız çalışmalara katıldığını ve bu süreçte çok yanlış uygulamalar ile karşılaştığını aktardı.
Elazığ depremi olduğunda gelip yerinde incelemeler yapan Moriwaki Güneydoğu fay hattında kırılmalar olacağını ve Kahramanmaraş, Hatay için önceden uyarılarda bulunduğunu söyledi. Şimdi ise tekrar uyarıda bulunarak bu sefer Hatay’ı denizden gelecek bir depremin etkileyeceğini söyledi.
Moriwaki, Hatay’ın Kıbrıs tarafına doğru deniz kesiminde bir deprem ve sonrasında deniz taşması ihtimali için ciddi önlemler alınması gerektiğini ve Depremden önce yapılan hataların tekrar edilmeden yeni yapıların gerçekleşmesi gerektiğini aktardı. Türkiye ile Japonya arasındaki deprem farklılıklarını ele alan Japon deprem uzmanı: “Biraz üzülerek ve utanarak söylüyorum ki dünyada depremde ölü sayısı olarak Türkiye 3.sırada. Japonya ise en büyük depremleri yaşayan ülke olarak 7. sırada fark Tabii ki yapılardan kaynaklı işte burada en büyük iş Mimarlara, inşaat mühendislerine ve bu yapıları sağlamlaştıran kişilere düşüyor. Sağlam yapılar inşa edeceğiz ve ben bunu çözeceğim. Japonya’daki evi sattım. Türkiye’ye yerleştim zaten 32 senedir de Türkiye’deyim. Hayatımın sonuna kadar da burada olup bu işi çözeceğim.”
99’dan sonra deprem için yapı denetim sistemi başladığını hatırlatan Moriwaki denetim eksikliğine dair açıklamalarda bulundu.
Moriwaki “99 depremi de büyük bir felaketti 2001-2011’de deprem için yapı denetim sistemi vardı. Hatay’da denetim ise 2001’de oldu ve sonrasında da denetim eksikliği yaşandı. Bu durumun Maalesef ki sonuçlarını acı bir şekilde gördük. Türkiye’de 21 milyonu Aşan yapı var ve bunların %50’si yönetmeliklere uygun değil bu da Sizin ülkenizde var olan imar barışından kaynaklı ve bu imar barışı doğru bir şey değil Japonya’da Böyle bir şeye asla rastlayamazsınız çünkü bu felaketlerde en önemlisi yapılardır. Bu imar barışının olmaması gerekiyor ve Gerçekten Yapıların yönetmeliklere uygun olması gerekiyor. ” Şeklinde konuştu. Seminer sonunda katılımcılara eski bir Japon felsefesi olan Kintsugi baz alınarak hazırlanan Kütahya Porselen fincanları verildi. KYK Yapı Kimyasalları Yönetim Kurulu Başkanı Onur Sürmeli’nin eşi Kütahya Porselen Yönetim Kurulu başkanı Sema Güral Sürmeli’nin kırılan bir nesneyi eskisinden çok daha güzel ve fonksiyonel hale getirmeyi amaçlayan bu felsefeyi taşıyan fincanları deprem bölgesi için özel tasarlamış olduğu aktarıldı.
“Yeniden hep birlikte ayağa kalkıyoruz. Yaralarımızı onarıyoruz” mottosuyla yola çıkan KYK Yapı Kimyasalları’ndan anlamlı hediye alan sektör profesyonellerinin olduğu katılımcılar alkışlayarak bu etkinliği düzenleyen herkese teşekkür etti. Haber Merkezi