YAPILANDIRMA FIRSATINI KAÇIRMAYIN
Sosyal Güvenlik Kurumu Hatay İl Müdürü Hamit Bal, katıldığı bir yerel televizyon kanalındaki canlı yayında Sosyal Güvenlik alacaklarına ilişkin 7326 sayılı yasa kapsamında yapılandırma sürecinin devam ettiğini duyurdu. Müdür Bal, yapılandırma ile ilgili yaptığı açıklamada, “Bazı Alacakların Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun” Resmî Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi. Bu Kanunla vatandaşlarımızın kamuya olan borçlarına ilişkin yapılandırmaya gidilmiştir. Vatandaşlarımızın Sosyal Güvenlik Kurumuna olan borçlarının yapılandırılmasına başlanmıştır 30 Nisan 2021’den önceki (bu tarih dahil) döneme ait Sosyal Güvenlik Kurumu alacaklarını yapılandırmaya devam ediyoruz. E-Devlet ve E-Sigorta üzerinden başvuru yapma ve sonuçlandırma imkanı bulunduğu gibi şahsen ve posta yoluyla da müracaatlar kabul edilmektedir. Vatandaşlarımızın Son başvuru günü olan 31 Ağustos tarihini beklemeden bir an önce müracaatlarını yapmalarını önemle rica ediyorum.
YAPILANDIRMA NELERİ KAPSIYOR
Bal açıklamalarına şöyle devam etti: “Primini kendisi ödeyen, işveren ve 30.04.2021 tarihinden önce (bu tarih dahil) işlenen fiillere ilişkin idari para cezaları, İş kazası, meslek hastalığı ve vazife malullüğü sonucunda doğan rücu alacakları, Yersiz ödenen gelir ve aylıklardan doğan alacaklar, BAĞ-KUR sigortalılarının daha önce dondurulan hizmet sürelerinin ihyası halinde doğacak alacaklar, 6183/48 inci maddesi kapsamında taksitlendirilen alacaklar yer almaktadır. Yapılandırma kapsamındaki alacakların gecikme cezası ve gecikme zammı yerine Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) Değişim Oranı ile güncellenecek. Peşin ödemelerde, hesaplanan Yİ-ÜFE’nin % 90’ı, 2 taksitle ödemede ise %50’si silinecek. Yapılandırmadan yararlanmak için 31.08.2021 tarihine kadar başvuruda bulunmak ve ilk taksiti en son 01.11.2021’e (31.10.2021 tarihi hafta sonuna denk geldiği için) kadar ödemek gerekmektedir. Borçlar ikişer aylık dönemlerde; 6, 9, 12 ve 18 taksitte ödeyilecekler. Yapılandırmanın devamı için ilk iki taksitin süresinde ödenmesi zorunludur. Aksi halde yapılandırma iptal edilir. 2021/Nisan ayı ve öncesine ait Genel Sağlık Sigortası (GSS) primlerinin 31.12.2021 tarihine kadar ödenmesi halinde, gecikme cezası ve gecikme zammı silinecek ve bu kapsamdakiler kanunun yayımı tarihinden itibaren de 60 gün ve daha fazla süreye ilişkin prim borçları olmaması halinde 31.12.2021 tarihine kadar sağlık hizmetlerinden yararlanabilecek. GSS sigortalısı olanlardan daha önce hiç gelir testi yaptırmamış olanların 30.11.2021’e kadar gelir testine başvurması halinde, GSS prim borcu, gelir testi sonucuna göre ilk tescil başlangıç tarihine göre güncellenecektir. Gelir testi sonucunda hane içindeki geliri asgari ücretin 1/3’den az olduğu tespit edilenlerin borçları silinecek ve primleri devlet tarafından ödenecek.”
GECİKME ZAMMINI VE CEZASINI SİLİYORUZ
Borçların gecikme zammı ve cezası ile kanuni faizi silinerek borç tutarlarının, vatandaşlar için daha avantajlı olan Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) ile güncelleneceğini dile getiren Bal, borçların peşin veya taksitle ödenebileceğini, peşin ödeme seçeneğini tercih edenler için hesaplanan Yİ-ÜFE’nin yüzde 90’ının, 2 taksit ödeme seçeneğini tercih edenler için ise yüzde 50’sinin silineceğini belirtti. Yapılandırılan borçların 6,9,12 ve 18 taksit seçeneği ile ikişer aylık periyodlarla ödenebileceğini ifade eden SGK İl Müdürlüğü, “Genel Sağlık Sigortası borcu bulunan vatandaşlarımızın 31 Aralık 2021 tarihine kadar ana para borçlarının tamamını ödemesi halinde faizleri silinecek. Bugüne kadar hiç gelir testi yaptırmamış ve ödeme gücü olmadığı tespit edilen vatandaşlarımızın 30 Kasım 2021 tarihine kadar gelir testi yaptırması şartıyla borçları silinecek ve primleri devlet tarafından ödenecek” dedi.
SGK İLE KAMU BANKALARI ARASINDA KREDİ İŞ BİRLİĞİ PROTOKOLÜ İMZALANDI
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile T.C. Ziraat Bankası, Türkiye Halk Bankası ve Türkiye Vakıflar Bankası arasında emekli olabilecek sigortalılara yönelik kredi iş birliği protokolü imzalandı. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile T.C. Ziraat Bankası, Türkiye Halk Bankası ve Türkiye Vakıflar Bankası arasında 7326 sayılı “Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun” kapsamında birikmiş prim borçlarını ödeyerek ve dondurulmuş hizmet sürelerini ihya ederek emekli olabilecek sigortalılara yönelik Kredi İş Birliği Protokolü yapıldı. SGK ve bankaların yaptığı protokol sayesinde sigortalılar, kredi kullanmak suretiyle emekli olma imkânı getirildi.
BAĞ-KUR’LU SİGORTALILARIN BORÇLARI DURDURULUYOR
Bağ-Kurlu sigortalılarının 30 Nisan 2021 tarihinden önceki prim borcu bulunan hizmetlerine ilişkin sürelerin, borçların ödememesi halinde durdurulacağı vurgulanırken, talep eden Bağ-Kur sigortalılarının daha önceki düzenlemelerle durdurulmuş hizmet sürelerini yeniden canlandırabileceklerini hatırlattı. Vatandaşların başvuru yapabilmek için internet, posta veya bizzat başvuru yöntemlerinden birini seçebileceklerini dile getiren Müdür Bal, internetten yapılacak başvuruların e-Sigorta e-Devlet vasıtasıyla, elden yapılacak başvuruların ise Sosyal Güvenlik İl/Merkez Müdürlüklerine yapılabileceğini ifade etti. Haber:Fadime ÇAYLI