55 YILLIK DOKUMA USTASI
Anadolu’nun İpek Yolu güzergâhında bulunan Hatay, yöresel kültürü olan ipek dokumacılığı geleneğini ayakta tutmaya çalışıyor.
Anadolu’nun İpek Yolu güzergâhında bulunan Hatay, yöresel kültürü olan ipek dokumacılığı geleneğini ayakta tutmaya çalışıyor. Çağlar boyunca Samandağ ve Harbiye ipeklerini en iyi kalite de üreten ve kendine has farklı dokuma çeşitleri geliştiren Hataylılar, ham ipeği ve bu ipeklerden elde edilen kumaşlarıyla farklı çeşitleri yıllardır üretiyor.
Yurt içi pazarında özellikle Ankara ve İstanbul’dan yoğun ilgi gören Hatay İpek Kumaşının kozadan, kumaşa uzanan yolculuğu zahmet ve sabır gerektiren bir süreç istiyor. Hatay’da 55 yıldır İpek Dokumacılığını endüstriye teslim etmeden nesilden nesile aktarmaya çalışan ve Hataylı gençlere kurs veren Usta Öğretici Tevfik Baklacı İpeğin kumaşa dönüşmesinin uzun ve zahmetli bir süreç olduğunu ifade ederken, yeni nesillerin merakından da mutlu olduğunu söylüyor.
UZUN VE ZAHMETLİ BİR SÜREÇ
Hatay’da 55 yıldır ipek dokumacılığı mesleğini devam ettiren ve bu mesleği gelecek kuşaklara aktarmak için Halk Eğitim merkezinde kurslar veren Usta Öğretici Tevfik Baklacı Hatay ipeğinin kumaşa dönüşene kadar uzun zahmetli bir süreçten geçtiğini ifade ederek “Önce kozalarımızı böceklerimizi besliyoruz. 45 günlük bir besleme süresinin ardından hasadımızı gerçekleştiriyoruz. Hasadı gerçekleştirdikten sonra 15 günlük dinlendirme süresinin ardından elde edilen ham ipeği makinelerde çekerek iplik haline dönüştürüyoruz. Ham maddenin sağlıklı bir şekilde elde edilmesin ardından tek tek ipe dönüştürülmesinin ardından dokuma tezgâhlarında yerini alan ipekler, Kumaş, şal, fular ve elbiselerin yapımında kullanılarak yeni bir hal alıyor. Hatay ipeği altın sarsı rengi ile daha büyük bir önem taşıyor. Bu ipeğin nadir bulunan bir tür olması da değerini biraz daha arttırıyor.” diyerek Hataylı gençleri dokuma kültürünü yaşatmaya davet ediyor. HABER: CANSU DİLEK