AŞIRI SICAKLARIN SAĞLIK ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ

AŞIRI SICAKLARIN SAĞLIK ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ
  • 11.07.2025 16:23
  • 0
  • 62
  • A+
    A-

Aşırı sıcaklar, havadaki sıcaklık derecesinin yaz döneminin genelinde 40 derecenin üzerinde olması durumudur. Yaz mevsimi ile birlikte sıcaklık derecesinin yükselmesi ve havaların ısınması normal bir durumdur. Ancak sıcaklıkların mevsim normallerinin çok üstüne çıkması ve rahatsız edici boyutlara ulaşması aşırı sıcaklar olarak ifade edilir. Aşırı sıcaklar yaşandığında bu durum insan sağlığını da olumsuz etkileyebilir ve fiziksel olarak bazı etkiler ortaya çıkabilir.

Aşırı Sıcaklar Nedir?

Aşırı sıcaklar, sıcaklık derecesinin mevsim normallerinin çok üstüne çıkması ve insan sağlığı üzerinde fiziksel etki bırakacak seviyeye gelmesidir. Bu seviye genellikle 40 derecenin üstüne çıkan sıcaklık değerleridir.

 Haziran ayıyla birlikte yaz mevsiminin gelmesi ve sıcaklıkların artması iklim sürecinin doğal bir akışıdır. Sıcaklık dereceleri yükselir, nem oranı artar ve fiziksel olarak sıcaklığın getirdiği bazı zorluklar yaşanabilir.

Ancak aşırı sıcaklar, bu normal akışın dışında gerçekleşen bir olgudur. Özellikle sıcaklığın 40 derecenin üstüne çıkması ve yaz mevsiminin genellikle bu değerlerde ilerlemesi aşırı sıcakların görüldüğünü ortaya koyar. Bu sıcaklıklar da insan üzerinde bazı etkilere yol açabilir. Aşırı sıcaklar özellikle kişi üzerinde baş dönmesi, baygınlık hissi, baş ağrısı ve mide bulantısı gibi etkilere neden olabilir.

Aşırı sıcakların yaratabileceği etkilerden korunmak için ise güneşin en tepede olduğu ve sıcaklık değerlerinin en yüksek seviyeye geldiği saatlerde mümkün olduğunca dışarı çıkmamak, bol su içerek sıvı kaybını önlemek ve güneşin zararlı etkilerinden kaçınmak için güneş kremi kullanmak gerekir.

Aşırı Sıcakların Sağlık Üzerindeki Etkileri

Güneşe bağlı sıcak çarpması, sıcaktan meydana gelen bitkinlik, baygınlık hali, baş dönmesi, baş ağrısı ve mide bulantısı gibi durumlar aşırı sıcaklara bağlı meydana gelen fiziksel etkiler olarak öne çıkar. Ayrıca sıcak krampları, isilik ve güneş yanıkları da görülebilir.

Aşırı sıcakların insan sağlığı üzerindeki fiziksel etkileri şöyle sıralanabilir:Güneşe bağlı sıcak çarpması, Sıcak bitkinliği, Baygınlık hali, Baş dönmesi, Baş ağrısı, Sıcak krampları, İsilik, Güneş yanıkları, Güneşe bağlı sıcak çarpması. Aşırı sıcaklar ortaya çıktığına aşırı sıcağa maruz kalınması sonucunda beden ısısını ayarlayan terleme mekanizmasının bozulmasına bağlı olarak vücut ısısı düşürülmez. Bunun akabinde vücut ısısı 10-15 dakika içerisinde 40-41°C’nin üstüne çıkabilir.

Güneş veya sıcak çarpması acil olarak tedavi edilmezse kalıcı hasara veya daha ciddi sonuçlara neden olabilir. Bilinç kaybından önce tedaviye başlanması durumunda ise iyileşme şansı oldukça yüksektir.

Aşırı sıcaklara bağlı olan sıcak çarpması vakalarında kişinin ateşi 39,4°C üzerindedir. Deri kuru, kırmızı ve sıcak bir hal alır. Bilinenin aksine terleme yoktur. Mide bulantısı, kusma, baş ağrısı, baş dönmesi, göz çukurlarının belirginleşmesi ve görme netliğinin bozulması ile komaya kadar gidebilen bilinç bulanıklığı veya kaybı yaşanabilir.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ