LÜTFÜ SAVAŞ ALEVİLERİ VE SOLCULARI FİŞLEME SUÇUNDAN YARGILANMIŞ
Belediye Başkanlığı öncesinde (2009)Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olan Lütfü Savaş’ın dosyasında bölüm arkadaşlarını ““Sağcı-solcu, Nusayri Alevi” diye fişleme bulundu.
Belediye Başkanlığı öncesinde (2009)Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olan Lütfü Savaş’ın dosyasında bölüm arkadaşlarını ““Sağcı-solcu, Nusayri Alevi” diye fişleme bulundu.
Savaş’ın 2005’te öğretim üyelerini fişlediği şikâyeti, aynı yıl mahkemelik oldu. Belgelerde “bölüm ve doktor adı- görüşü- ayrılma sebebi” olarak yeni ve eski tüm çalışanların fişlere aktarıldığı belirlendi. Fişlerin bazılarında, kimin kiminle arkadaş ve akraba olduğu gibi bilgi yer aldı.
Asıl bomba ise bu fişlerin bulunması sonrasında Lüftü Savaş’ın ifadelerinde…
CHP’nin adayı Savaş bulunan fişlerle ilgili “Komploya uğradım. Fişleri mahkeme dosyamın içine attılar. Bunu yapan, üniversitede bir önceki dönemden nemalanan bazı CHP’liler” dedi.
Yani…
CHP’nin Hatay Belediye Başkanı adayı Savaş, 2005 yılındaki fişlemelere ilişkin CHP’lilerin kendisine ‘komplo’ kurduğunu söyledi.
Savaş’ın tuttuğu iddia edilen fişlerin “görüşü” bölümünde, kimileri için “sağcı”, kimileri için “solcu”, “Alevi” ve “Güneydoğu kökenli” gibi tanımlamalar yer alıyordu.
CHP’Lİ VEKİL, LÜTFÜ SAVAŞ’A KARŞI NASIL MÜCADELE VERDİ
Fişleme skandalının ortaya çıkmasıyla birlikte, rektörlüğe yapılan şikayetler üzerine Savaş’a disiplin cezası verildi. Bununla birlikte Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Rektörlüğü Savaş hakkında mahkemeye suç duyurusunda bulundu. Adana 4’üncü Asliye Ceza Mahkemesi’nde yargılanan Savaş, eylemin suç teşkil etmediği kanaatine varılarak beraat etti. Lütfü Savaş mahkemedeki ifadesinde kendisini bakın nasıl savundu…
Savaş, fişlemelere ilişkin şöyle dedi: “Fişleme yapmadım. O fişler çantama CHP’liler tarafından atıldı.”
Evet, Savaş CHP’yi açıkça “komplo” kurmakla suçladı.
MKÜ Rektörlüğü’ne Prof. Dr. Şerafettin Canda’nın atanmasıyla birlikte, o dönem Yrd. Doç. olan Lütfü Savaş da rektör danışmanı olarak atandı ve ortalık karıştı.
Üniversitedeki öğretim görevlileri konuyu dönemin CHP Hatay Milletvekili Gökhan Durgun’a ilettiler ve milletvekili Durgun, Savaş’ın görevden alınması için YÖK’e başvuracağını açıkladı.
CHP’li eski vekil Durgun, konuya ilişkin Meclis’te basın açıklaması yaptı ve Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi’yle ilgili Meclis başkanlığına araştırma önergesi sundu.
Bu önergede üniversite yönetiminin idari ve mali konularda usulsüzlük yaptığına dikkat çeken Durgun, usulsüzlükler ve “gerici bir örgütlenme” olduğunu iddia etti.
Üniversite rektörü Prof. Dr. Canda’nın danışmanı olarak atadığı Yrd. Doç. Dr. Lütfü Savaş’ın usulsüz işleme imza atmak suçundan disiplin cezası olan birisi olduğunu kaydeden Durgun, Savaş’ın öğretim üyelerini mezheplerine ve siyasi görüşlerine göre fişlediğini söyledi. Durgun 6 ayda 300 personelin yerinin değiştirildiğini belirtirken “yerleri değiştirilen personelin Alevi kökenli vatandaşlar olması dikkat çekicidir” dedi.
23 CHP’Lİ VEKİL LÜTFÜ SAVAŞ’A KARŞI İMZA VERDİ
CHP’li vekiller Mart 2007’de Lütfü Savaş’a ilişkin iddiaları irdeledi ve 5 Kasım 2008 yılında MKÜ hakkında TBMM Başkanlığına, 23 CHP’li vekilin imzaladığı araştırma önergesi sundu.
CHP’li vekillerin sunduğu 6 maddelik önergenin dördüncü ve beşinci maddesinde Lütfü Savaş’ın ismi geçiyordu.O önergenin Lüftü Savaş’la ilgili bölümlerinde şunlar yazmaktaydı:
“Üniversitede yapılan ihalelerle ilgili olarak açılan ihale yolsuzluğu soruşturması nedeni ile üniversiteyle ilişiği kesilen Yrd. Doç. Dr. Lütfü Savaş, Rektör Prof. Dr. Canda tarafından yeniden göreve başlatılmıştır. Rektör danışmanı olan Yrd. Doç. Dr. Lütfü Savaş, usulsüz işleme imza atmak suçunundan disiplin cezası almış birisidir ayrıca Yrd. Doç. Dr. Lütfü Savaş tıp fakültesindeki öğretim üyelerini siyasi görüşüne, mezhebine, ve doğum yerine göre fişlemiş, bu nedenle de yargılanmıştır.” HABER: FERİT LİF