ANTAKYA ZİRAAT ODASI’NDAN BARIŞ GÜVERCİNİ

ANTAKYA ZİRAAT ODASI’

ANTAKYA ZİRAAT ODASI’NDAN BARIŞ GÜVERCİNİ

Antakya Ziraat Odası Başkanı Bayar Eker ve Antakya Ziraat Odası Başkan yardımcısı Mehmet Okay, şehir kulübünde basın mensuplarıyla bir araya gelerek, Kayyum olarak göreve başladıkları süreci değerlendirdi. Aynı zamanda Kumlu Ziraat Odası başkanı olan Bayar Eker, Antakya’da herkesle sorunlar yaşayan çiftçilerin ve ziraat odasının artık barışma yoluna girdiğini ve geçte olsa bunu başardıkları için mutlu olduğu
söyledi.
Hükümet kararıyla Antakya Ziraat Odasına kayyum atanmasından önce yaşanan sıkıntılarında konuşulduğu toplantıda Temmuz ayından Ekim ayına kadar birçok ilerleme kaydedildiğini ifade eden Bayar Eker;”Bürokratlarla barışıp, sıkıntılarımızı çözeceğiz.”dedi.
HATALARI TEMİZLİYORUZ
Eker konuşmasında; “Dairelerle kurumlarla küs olduğunu gördük. Bir yerde başlayarak barışma yoluna gittik. Geçte olsa bunu başardığımız için mutluyuz. Çiftçilerimizin sıkıntılarını ve tarım bölgesi olmasının avantajını ziraat odası olarak elimizden geldiği sürece göstereceğiz. Bürokratlarla barışık ve odayı yeniden düzenleme üzere görev aldık. Temmuz da göreve geldik. Seçime kadar burada kalacağız. Kim gelirse gelsin hayırlı olsun diyeceğiz. Bazı arkadaşlarımız bizi yanlış bir şekilde suçluyor, ama biz kendi tüzüğümüze göre hareket ediyoruz. Odalarımızın sistemi ve genelgelerimizi doğru şekilde kullanıp, kanunsuz işten sakınıyoruz. Önceden hatalar devam ettiği için, şuan bazı sıkıntılarla karşılaşıyoruz. Bizi suçladıklarını görüyoruz. En doğrusu yapıp, en doğru ellere teslim etmek için çalışacağız.”
PARA KESME MAKİNESİ DEĞİLİZ
“Ziraat odalarını para kesme makinesi olarak görüyorlar. Ama biz para kesme makinesi değiliz. Çiftçimiz Ziraat odasına gelirken para ödüyor, sütçüler birliğine gittiğinde para ödüyor, ilçe tarıma gittiğinde para ödüyor. Biz çiftçinin 1 kez para ödemesini istiyoruz. Tek çatı altında ödemeleri toplama için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Hükümetle de bu yönde görüşmelerimiz sürüyor. Bu sisteme geçtiğimizde Ziraat odaları daha etkin ve güçlü bir şekilde ilerleyebilir. Türkiye en büyük kaydı olan sivil toplum örgütü olmasına rağmen bu etkinliği gösteremiyoruz. Biz bunu düzeltmek için çalışacağız.” dedi.
ADAYIM!
Kayyum yardımcısı Mehmet Okay Antakya Ziraat odasının grafiğinin son aylarda yükseldiğini dile getirerek, adaylı konusunda da net konuştu. Kimseden çekinmediğini ve yasaya aykırı bir adaylık sürecinin olmadığını belirten Mehmet Okay “Adayım” dedi. Okay; “toplantısının ana sebebi herkesle barışmak ve köprüleri yeniden kurmaktır.
Hepsini zaman içinde yoluna sokacağız. Antakya çiftçisinin kazanmasını istiyoruz. Aralık ayı içerisinde delege tespiti olacak, şubat ayında da seçimlere gideceğiz. Bizim tüzüğümüz gereği tüm oda kayıtları yönetim kurulu kararıyla yapılır, herhangi bir problem çıktığında oda meclisini bunu çözer. Önceden kalma keyfi uygulamalar var. Üyelerimizi güncellemek ve doğru verilere ulaşmak bazı insanlarda huzursuzluk yaratıyor.
Haksız bir uygulama yok, tüzük ne yazıyorsa onu uyguluyoruz. Arazi bazlı çalışıyoruz.
Güncel kayıtlarımızın hepsini arazi bazlı yapıyoruz. 26 bin üyemiz var, ama bu rakam 17 bine düşecek. Aradaki farkı ise güncellenmemiş, arazisini satanlar, kayıt yenilemeyenler ilişiği olmayanlar oluşturuyor. Bizde sağlam verilerle yola çıkmak istiyoruz. Çiftçi belgesi, aidat veya evrak talebi bulunmadığında kayıttan düşer. Bu süreci bu şekilde oluşturuyoruz.”
DEFNE
DELEGELERİ
Defne delegelerinin eleştirilerine de değinen Mehmet Okay, Defne ilçesinde Ziraat odası kurmak için en büyük gayreti Antakya Ziraat odası olarak bizler veriyoruz. Aksi durumda olsa, yani biz Antakya olarak duruma baksaydık yıllık olarak odamıza gelen 150 bin liradan vazgeçmek için böyle bir çalışmaya girmezdik.”dedi.
Okay konuşmasında; “Defne’de Kaymakam ve ilçe tarım müdürlüğü var. Oda şartı oluştuğu için, defne de nasip olursa ziraat odası kurulacak.
Büyük ihtimalle de ziraat odası 2019 yılı içinde kurulacak. Defne delegeleri ise, Antakya ziraat odası seçimlerde oy kullanamayacak. Biz bu konuyu oradaki muhtarlar da konuşuyoruz. İrtibat halindeyiz.
Hatay’da Biz Antakya ziraat odası olarak bu yönde çalışıyoruz. Defne’de 2600 çiftçinin 1300’e yakını aktif olarak çalışıyor.
Defne de ziraat odası kurulursa, Antakya ziraat odasının 150 bin liralık kaybı olacak. Biz kendimizi düşünüyor olsak, bu rakamdan vazgeçmezdik. Defne kaymakamı da bu işe gayet hevesli olarak çalışıyor. Kuruluş aşaması biraz zor olduğu için bu süreç uzayabilir. Kurucu kurulda 25 üyenin tamamın çiftçi olma şartı var.35 delege olmasına rağmen Defne çiftçisi bu seçimlerde Antakya Ziraat odası bünyesinde seçimlere katılıp, oy kullanamayacaklar. İnşallah kendi ziraat odası seçimlerinde oy kullanmaları nasip olur.” şeklinde konuştu.
HABER:
FADİME ÇAYLI

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.