ÇOCUK ADALET SİSTEMİNİ ANLATTILAR
“Adli tatilde eğitime devam” parolasıyla Hatay Barosu Çocuk Hakları Komisyonu Çocuk Adalet Sistemi üzerine çocuklara eğitim semineri verildi.
“Adli tatilde eğitime devam” parolasıyla Hatay Barosu Çocuk Hakları Komisyonu Çocuk Adalet Sistemi üzerine çocuklara eğitim semineri verildi.Hatay Barosu Başkanı Ekrem Dönmez’in de katıldığı etkinlikler de çocuk haklarına ve adalet sistemine yönelik çeşitli bilgiler paylaşıldı.
Çocuklara Uygulanacak Güvenlik Tedbirleri hakkında bilgiler anlatılırken, “Çocuklara uygulanacak güvenlik tedbirlerinin neler olduğu 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanununun 5. Maddesinde düzenlenmiştir. Ceza sorumluluğu bulunmayan çocuklar ile bulunanlar arasında bir ayrıma gidilmemiş olup; aynı düzenleme her ikisi açısından da çocuklara özgü güvenlik tedbirleri olarak uygulanmaktadır. Bahse konu tedbirler;Danışmanlık tedbiri, çocuğun bakımından sorumlu olan kimselere çocuk yetiştirme konusunda; çocuklara da eğitim ve gelişimleri ile ilgili sorunlarının çözümünde yol göstermeye, Eğitim tedbiri, çocuğun bir eğitim kurumuna gündüzlü veya yatılı olarak devamına; iş ve meslek edinmesi amacıyla bir meslek veya sanat edinme kursuna gitmesine veya meslek sahibi bir ustanın yanına yahut kamuya ya da özel sektöre ait işyerlerine yerleştirilmesine,Bakım tedbiri, çocuğun bakımından sorumlu olan kimsenin herhangi bir nedenle görevini yerine getirememesi hâlinde, çocuğun resmî veya özel bakım yurdu ya da koruyucu aile hizmetlerinden yararlandırılması veya bu kurumlara yerleştirilmesine, Sağlık tedbiri, çocuğun fiziksel ve ruhsal sağlığının korunması ve tedavisi için gerekli geçici veya sürekli tıbbî bakım ve rehabilitasyonuna, bağımlılık yapan maddeleri kullananların tedavilerinin yapılmasına, Barınma tedbiri, barınma yeri olmayan çocuklu kimselere veya hayatı tehlikede olan hamile kadınlara uygun barınma yeri sağlamaya, yönelik tedbirlerdir. Her ne kadar yukarıda bahsettiğimiz tedbirler çocuklar açısından uygulansa da, Çocuk Koruma Kanununun 7/6 maddesi uyarınca bu tedbirlerin tümü, tedbirin amacına ulaşıp ulaşmadığına bakılmaksızın, çocuğun 18 yaşını doldurması ile sona erer. Bu konudakitek istisna eğitim tedbiri içindir; hâkim, çocuğun eğitim ve öğrenimine devam edebilmesi için ve rızası alınmak suretiyle tedbirin uygulanmasına belli bir süre daha devam edilmesine karar verebilir.” Gibi açıklamalar yapılarak çocuklara bilgiler eğlenceli bir şekilde aktarıldı. HABER: CANSU DİLEK