KAHVALTI SOFRALARININ BAŞTACI: ‘‘KÖY PEYNİRİ”

KAHVALTI SOFRALARININ BAŞTACI: ‘‘KÖY PEYNİRİ”

Kahvaltı sofralarının vazgeçilmezlerindendir peynir.Birbirinden farklı lezzetlere sahip yöresel peynirler arasında tartışmasız en çok tercih edileni köy peyniridir. Kendine has lezzeti ile diğer peynirlerden ayrılan köy peyniri işinin ehli kadınlar tarafından üretilmektedir.Aile büyüklerinden öğrendikleri yöntemler ile peynir üretimine devam eden kadınlar öncelikle kendi ev ihtiyaçlarını daha sonra da gelen taleplere göre peynir yapmaktadırlar.Yüzde yüz inek sütünden üretilen peynirler hijyenden asla taviz verilmeden üretilirken yılın her gününde bu muhteşem lezzet sofralardaki yerini korumaktadır.

Sağlıklı nesillerin yetişmesi ve kemik yapısı güçlü bireylerin yetişmesinde süt ve süt ürünlerinin önemini hepimiz biliyoruz.Bu konuda en çok tercih edilen ürün olan peynirin sağlıklı olmasını hepimiz isteriz hiç şüphesiz.Peki soframıza gelen peynirler ne kadar sağlıklı ?

Bu sorunun cevabını aramak adına  Altınkaya mahallesinin köy peyniri konusunda oldukça başarılı bir isim olan Filiz Taze’yi hijyenik koşullarda köy peynirini yaparken ziyaret ettik ve bu muhteşem lezzetin final aşamasına büyük bir keyif ile gözlemledik.

Köyümüzde her aile kendi peynirini yapar diyerek sözlerine başlayan Filiz hanım açıklamasında:” Kendi beslediğimiz ineklerden elde ettiğimiz günlük taze süt ile hemen hergün peynir yapmaktayım.Kapasitemiz çok büyük değil  günde 3 kiloğram peynir üretebilmekteyim. İdeal peynir için süt sıcaklığı 35-40 dereceye ulaştığında içerisinden bir kısım kremayı almaktayım. Daha sonra 68 derecede pastörize olan sütümüzü kovalara alarak burada 40 dereceye kadar soğumasını bekliyor ve daha sonra da mayalama işlemini gerçekleştiriyorum. Teleme istediğim kıvama geldiğinde haşlama işlemi ile dilimleme işlemine başlıyorum.Daha sonra soğuk su dolu kazanda bir süre beklettiğim peynirleri tuzlayarak sofralara hazır hale geleceği kıvam için beklemeye alıyorum.köyümüzde benim peynirlerim oldukça beğenilmektedir.Bunu aldığım  olumlu dönüşlerden görmekteyim.Peynir yapımını ben annemden öğrendim oda annesinden öğrenmiş bu silsile böyle devam ettiğinden bende kızım ve gelinlerime öğretmekteyim.Onlarında iyi birer peynir ustası olduklarını gönül rahatlığı ile söyleyebilirim.Köy peynirinin en leziz halini tatmak üzere  köyümüze yolu düşenleri bekleriz.”dedi.Haber Merkezi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.