42 BİN 875 DÜZENSİZ GÖÇMEN SINIR DIŞI EDİLDİ!
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, düzensiz göçle mücadele rakamlarını paylaştı. Yerlikaya, son 4 ayda 97 bin 363 göçmenin yakalandığını, 3 ayda da 42 bin 875’inin sınır dışı edildiğini açıkladı.
Yurt genelinde düzensiz göçmenlere yönelik denetimler sürüyor.
Karada ve denizde yapılan çalışmalarla çok sayıda göçmen, ekipler tarafından yakalanıyor.Bu kapsamda önemli bir ilerleme kaydedildi.
Son olarak dün yapılan Kabine Toplantısı’nın ardından İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, düzensiz göçle ilgili bilgilendirmede bulundu.
42 BİN 875 DÜZENSİZ GÖÇMENİ DEPORT ETTİK
Göreve başladıkları günden 22 Eylül’e kadar 97 bin 363 düzensiz göçmen yakaladıklarını söyleyen Bakan Yerlikaya, sözlerini şöyle sürdürdü:
22 Eylül’e kadar 42 bin 875 düzensiz göçmeni deport ettik. Sahaya böyle basmamız sonucunda vizesi biten, ikamet izni biten 105 bin 488 yabancı uçağa bindi, ülkeden ayrıldı. Daha önceden 89 bindi rakam. Sınırlara öyle iyi basıyor ki Milli Savunma Bakanlığımız 70 bin 796 engelleme yaptı kayıtlı engelleme bunlar, içeri almıyoruz.
1 ARALIK’TA TÜM TÜRKİYE’DE UYGULAMA BAŞLAYACAK
Mobil Göç Noktası Uygulaması hakkında da bilgi veren Yerlikaya, şu ifadeleri kullandı:
Düzensiz göçmenler ağırlıklı olarak, Afganistan, Pakistan, Özbekistan, İran hududundan gelenler. Şimdi bu Mobil Göç Noktası Uygulaması yapıyoruz biliyorsunuz. Düzensiz göçle ilgili en ufak bir komplikasyon olmaması için bu pilot uygulama İstanbul’da tuttu. 9 hafta içerisinde bir tane komplikasyon olmadı. 1 Ekim’de Bursa, Adana, İzmir ve Ankara’da Mobil Göç Noktası Uygulamasına başlıyoruz. 1 Kasım’da bu araç sayısını 153’e çıkarıyoruz ve 30 büyükşehirde aynı anda başlıyoruz, 1 Aralık’ta tüm Türkiye’de uygulama başlayacak.
HER YERDE KİMLİ KONTROLÜ YAPACAĞIZ
Bursa, Adana, İzmir ve Ankara’da 1 Ekim’de başlayacak Mobil Göç Noktası Uygulamasının önemine değinen Bakan Yerlikaya, şunları kaydetti:
Futbol müsabakaları dahil olmak üzere her yerde kimlik kontrolü yapacağız. Ama bir turisti veya ikamet izni olan bir yabancıyı üzerinde kimlik veya pasaportu yok diye alıp, geri gönderme merkezine götürmeyeceğiz. İstanbul’da bunu 9 hafta boyunca pilot uygulamayla başardık. 20 göç mobil noktasını 38 araca çıkardık İstanbul’da. Düzensiz göçü, kaçak göçmeni, şehir içerisinde yakalamak sabır gerektiriyor. Ve sabırlı olmamız gerekiyor. Sıfır hata düşüncesiyle hareket etmemiz gerekiyor. Çünkü turizm ülkesiyiz. Mobil Göç Noktasında hangi görevlilerimiz oluyor? Yabancılar ile iletişim sağlayacak tercüman ve göç uzmanlarımız merkezde çalışıyor. Bu merkezlerde Göç-Net sistemi ve biyometrik yani parmak izi okutma sistemimiz var.” Haber Merkezi