DEFNE’DE ALTERNATİF TARIM SEMİNERİ
Defne’de çiftçilere alternatif ürün yetiştiriciliği semineri verildi. Defne İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Defne Ziraat Odası başkanlığı ortaklığında organize edilen Tropikal Meyve Yetiştiriciliği Semineri, Defne Kaymakamlığı konferans salonunda gerçekleştirildi. Defne Kaymakamı Nevzat Şengök İl Tarım ve Orman Müdürü Ergün Çolakoğlu Antakya İlçe Tarım ve Orman Müdürü Murat Öcal, Samandağ İlçe Tarım ve Orman Müdürü Öner Sertkol, Antakya, Belen, Kırıkhan, Reyhanlı Ziraat Odası başkanları ile Önder çiftçilerin katıldığı Panelde çiftçilere Başta Muz, Ejder Meyvesi Avakado, Mango ve Passiflora olmak üzere Türkiye’de yetiştirilen tropik meyve türleri konusunda bilgiler verildi.
Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi bahçe bitkileri bölüm Başkanı Prof. Dr Hamide Gübbük, Hatay Mustafa Kemal üniversitesi Ziraat Fakültesi bahçe bitkileri bölümü başkanı Prof. Dr Kazım Mavi, Mustafa Kemal üniversitesi Ziraat Fakültesi bahçe bitkileri bölümü öğretim üyeleri Prof. Dr. Celil Toplu ve Öğretim Üyesi Dr Müge Uysal Kamiloğlu’nun konuşmacı olarak katıldığı Panelin açılış konuşmasını İlçe Tarım ve Orman Müdürü Muttalip Kurt yaptı.
KURT: BİRİM ALANDAN EN YÜKSEK VERİM ALMALIYIZ
İlçe Tarım ve Orman Müdürü Muttalip Kurt, ilçenin arazi yapısının parçalı ve küçük olmasindan dolayı birim alandan en yüksek geliri elde etmeye yönelik çalışmalar yapıldığını buna imkan sağlayan ve ihracat imkanı bulunan tropik meyve yetiştiriciliğinin de ilçe müdürlüğü tarafından ön plana çıkarılması için paneli organize ettiklerini belirtti.
ŞENGÖK: EMEĞİ GEÇENLERE TEŞEKKÜR EDERİM
İlçe Kaymakamı Nevzat Şengök ise konuşmasında panelin duzenlenmesinden ve katılımın ve ilginin yüksek olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Paneli organize eden İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ve destek veren Ziraat Odası Başkanlığı’na teşekkür ederek sözlerini tamamladı.
TEKNİK GEZİ DÜZENLENDİ
Konuşmaların ardından Öğretim Üyesi Dr Müge Uysal Kamiloğlu, Ejder Meyvesi hakkında, Prof. Dr Celil Toplu ise Avakado hakkında birer sunum yaptılar. Son olarak sözü alan Akdeniz üniversitesi Ziraat Fakültesi bahçe bitkileri bölüm Başkanı profesör Dr Hamide gübbük ülkemizde ve dünyada trafik meyve yetiştiriciliği trafik meyve yetiştiriciliğinin ülkemizdeki durumu pazarlanması ihracatı hangi çeşit tür ve çeşitlerin ülkemiz uygun olduğu konuları başta olmak üzere muz Ejder meyvesi avokado Mango guava pasiflora başta olmak üzere bölgemiz iklim koşullarına uygun olabilecek tüm bitkiler hakkında bilgi verdi. Defne İlçe Tarım Müdürü Muttalip Kurt ve Defne Ziraat Odası Başkanı Sedat Duran tarafından panelistlere hediye ve plaket takdimi ile panelİn ilk oturumu sona erdi. Olağan panellerden farklı olarak panelin ikinci bölümünde ise panelistler ve çiftçilerin katılımıyla muz serası ve Ejder meyvesi serasına teknik gezi düzenlendi. Çiftçiler teorik olarak aldığı bilgileri bizzat sahada konu uzmanı hocalardan uygulamalı olarak görme imkanı buldukları memnuniyetlerini dile getirdi. Haber:Fadime ÇAYLI