DOMATES GÜNEŞE EMANET!

DOMATES GÜNEŞE EMANET!

Amik Ovasının bereketli topraklarında yetişen domatesler kurutulmak üzere güneşe serildi.

Büyük çaba ve özveri ile çiftçiler tarafından yetiştirilen domatesler sabahın ilk ışıklarında işçiler tarafından toplanarak kurutulmuş domates olmak için yola çıkıyor.

Hatay bölgesinde yetiştirilen domateslerin kurutulması işlemi, mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıkta yapılıyor.

REKLAM ALANI

Hasat edilen kilolarca domates, Antakyalı ve Defneli kadınlar tarafından ikiye bölünerek tuzlanıyor ve ardından kurumaları üzere güneş altına seriliyor.

Doğal kurutulması nedeniyle sağlıklı bir yöntem olduğunu aktaran Antakyalı kadınlar, “Hızlı şekilde kurutulmazsa küf ve mantar gelişiyor. Bu nedenle yüksek sıcaklık, düşük nem oranı olan bir bölgede kurutulması gerekiyor. Hatay’da oldukça elverişli bir ortam. Domatesleri güzelce yıkayıp ikiye büyüklüğüne göre de dörde kesip baş kısımlarını temizleyip bir materyalin üzerine diziyoruz. Üzerlerine her yerine değecek şekilde tuz serpiyoruz ve kurumasını bekliyoruz. Ortalama 3 gün içerisinde domatesler kuruyor. Domatesleri daha uzun süre saklamak için, kuru ve serin yerde bekletmemiz gerekir. Bunun için ise kurutulmuş domatesleri, ağzı kapalı ve hava almayan bir kavanozda saklamamız çok doğru bir tercih olacaktır. Kurutulmuş domatesleri, çorbalarda, ana yemeklerde, pilavlarda ve kahvaltılarda tüketiyoruz” dediler.

Kurutulmuş domatesin faydalarından söz eden Antakya ve Defneli kadınlar, “Güneşte kurutulan domates, potasyum, magnezyum ve kalsiyum gibi mineralleri bolca barındırır. Potasyum, vücuttaki elektrolit dengesini ayarlamaktadır. Magnezyum ise kemik dokusunun sağlıklı kalmasına yarar ve enerji üretimine de yardımcı olur. Prostat, meme, kolon, akciğer ve pankreas kanserine karşı koruyucudur. Astıma karşı koruma sağlar. Güneşte kurutulmuş domates besin değerini korur. Ayrıca bir miktar zeytinyağı ile pişirildiğinde besin değeri artar” ifadelerini kullandılar.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.