AKDENİZ’DE KARADENİZ’İ YAŞAMAK; AMANOSLARDA SONBAHAR

AKDENİZ’DE KARADENİZ’İ YAŞAMAK; AMANOSLARDA SONBAHAR

Antakya Doğa Sanat ve Turizm Derneği Başkanı Dr. Biyolog Samim Kayıkçı’nın, Sonbahar ile ilgili haftalık yazısı..

Antakya Doğa Sanat ve Turizm Derneği Başkanı Dr. Biyolog Samim Kayıkçı içerisinde olduğumuz sonbahar ile alakalı kaleme aldığı yazısında, “Bazıları için hüzün… Bazıları için aşk… Bazıları için ilham…

Mevsimlerden sonbahardayız…

Kışa hazırlanan doğa cıvıl cıvıl… Sonbahar çiçeklerinin, kelebeklerin, göçmen kuşların mevsimi… Bu eşsiz coğrafyanın süsü, barışın, emeğin, ölümsüzlüğün simgesi zeytinin mevsimi… Bolluğun, doğurganlığın ve bereketin simgesi narın mevsimi… Alıç (zarur), murt (hambeles), keçiboynuzu (harnup), yabani böğürtlen, yer fıstığı ve turunçgiller, tabiat her derde deva pek çok şeyi sunuyor bize. Adeta kış mevsimine hazırlıyor bizi.

REKLAM ALANI

Kırmızı, sarı, turuncu, yeşil… Doğa rengârenk. Eşsiz renklere bürünen tabiat kartpostallık görüntüler oluşturuyor. Güzel şehrimizde sonbaharda görülmesi gereken en güzel yerlerin başında elbette, dünya çapında özel bir yeri olan, Amanos Dağları gelir. Kayın, fındık, ıhlamur… Akdeniz’de Karadeniz’i hissedebileceğiniz eşsiz bir alan olan Amanos Dağları “sonbahar sadece bir mevsim değildir” dedirtiyor adeta insana. Kahramanmaraş’tan başlayarak Akdeniz’e kadar uzanan yaklaşık 175 km uzunluğunda ve büyük bir kısmı Hatay il sınırları içerisinde bulunan Amanos Dağları, barındırdığı tehlike altındaki türler ve zengin tür çeşitliliğine sahip tehlike altındaki farklı doğal habitatları nedeniyle çok özel bir ekosistemdir. Amanos Dağları’nın aniden yükselen zirveleri Akdeniz üzerinden gelen nemli havayı bloke eder ve bu durum İskenderun körfezine bakan yamaçların yüksek yağış almasına olanak tanır. Amanos Dağları ülkemizin Akdeniz sahillerinde en fazla yağış alan bölümlerinin başında gelir. Ortalama 1100 mm olan yıllık yağış miktarı, orta yüksekliklerde (yaklaşık 900-1200 m) 2300 mm’yi bulabilmektedir. Bu durum Amanos Dağları’nın İskenderun körfezine bakan yamaçlarında özel bir habitatın gelişmesine olanak tanır. Bu özel habitat son buzul çağında Akdeniz’e kadar inen Avrupa-Sibirya kökenli bitki örtüsünün kalıntı popülasyonlarını içerir. Bu alanlar kayın, ıhlamur, çınar yapraklı akçaağaç, fındık, dağ karaağacı, kızılcık, şimşir, yalankoz ve barut ağacı gibi Avrupa-Sibirya kökenli birçok bitki türünü barındırmaktadır.

6 Şubat 2023 tarihinde yaşadığımız büyük felakette çok şey kaybettik. Evet, şehrimiz yıkıldı, kapanmaz derin yaralarımız var belki ama insanımız, tarihimiz, kültürümüz, bereketli toprağımız ve doğal zenginliklerimizle biz hala kadim şehir Hatay’ız. Bu güzel şehri yeniden ayağa kaldıracağız. Evet, çok zor olduğunu biliyoruz ama bu kadim coğrafyanın kadim halkları bunu birçok defa yaptı. Sahip olduğumuz zenginliklerimiz bize bu fırsatı sundu\sunuyor.   

Doğal zenginliklerimizin toplumun ruh sağlığı ve ekonomik kalkınma açısından büyük bir potansiyeli var. Amanos Dağlarını ziyaret etmenin insana vereceği huzur, mutluluk, ayrıcalıklı hissetme durumu paha biçilemez. Doğa turizmi açısından özel ve önemli bir destinasyon olması çok kolay. Yapılabilecek o kadar çok şey var ki. Fakat öte yandan vahşi yapılaşma ile bu eşsiz alanların doğal yapısının hızlı bir şekilde yok edilme riski beni korkutuyor. Bu eşsiz alanların mutlak korunma ile doğal yapısının bozulmadan, koruma-kullanım dengesi gözetilerek, turizme kazandırılmasının şehrimizin refahına büyük katkı sağlayacağını düşünüyorum.  Sonbaharda Amanos Dağları’nı ziyaret etmenizi öneririm.” ifadelerine yer verdi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.