BİBERLER ÇATIDA KURUTULUYOR, KIŞA HAZIRLANIYOR!

BİBERLER ÇATIDA KURUTULUYOR, KIŞA HAZIRLANIYOR!

Gastronomi kenti olan Hatay’da kurutmalık biberler Antakya’nın kavurucu güneşi ile buluştu. Özellikle kış mevsiminde tüketmek amacıyla hazırlanan biber, kabak ve patlıcan gibi sebzeler kurutulmak üzere Hatay’daki çatı ismi verilen askılardaki yerini aldı.

Pazardan, sebze halinden alınan biber, patlıcan, salatalık ve kabaklar, kurutmacılar tarafından alınarak, mahalle aralarında ev kadınları ve genç kızlar tarafından tohumları temizlendikten sonra iplere diziliyor. Daha sonra en fazla güneş alan boş arazilerinde hazırlanan ve çatı ismi verilen askılara asılan kurutmalıklar, sebzesine göre 3 gün ile 15 gün arasında değişen sürede tekrar toplanarak kışa saklanıyor.

Kış aylarında mutfakların vazgeçilmez lezzetleri arasında yer aldığını belirten kadınlar, “Baharat kültürü zengin bir kentiz. Hemen hemen bütün yemeklerimize de pul biber ve kurutmalık biber girer. Bu biberlerin bir kısmını pul biber yapıyor bir kısmını ise pilavlarda kullanıyor ya da soğuk mezelerde tüketmek üzere hazırlıyoruz. Yeniler derin donduruculara koyup taze tüketmeyi tercih ediyor ancak hem sağlık açısından hem de lezzet açısından güneşte kurutulan bir başka” dediler. Haber Merkezi

REKLAM ALANI
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.