ÇİN’DEN 3,5 MİLYON DOZ AŞI DAHA GELDİ
Çin’den sipariş edilen 10 milyon dozluk koronavirüs aşılarının ikinci partisinin ikinci bölümünü taşıyan uçak İstanbul Havalimanı’na indi.
Çin’den sipariş edilen 10 milyon dozluk CoronoVac Covid-19 aşılarının ikinci partisinin ikinci bölümünü taşıyan uçak İstanbul Havalimanı’na indi.
Çin’in başkenti Pekin’deki havalimanından kalkan Türk Hava Yollarına ait “TK 6175” sefer sayılı “Boeing 777” tipi uçağın saat 06.10’da İstanbul’a inişiyle aşıların bulunduğu konteynerler, gümrük işlemlerinin yapılmasının ardından uçaktan alınarak depolara taşınmaya başlandı.
Aşıların gelişini duyuran Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ”Tedarik programına uygun olarak aşı sevkiyatı devam edecek” dedi.
Güvenlik testinden sonra dağıtılacak
Aşıların 10 milyon dozluk 2. sevkiyatının 1.bölümü olan 6 buçuk milyon doz aşı, geçen hafta sonu Türkiye’ye getirilmişti.
Bu sabah itibarıyla, kalan 3 buçuk milyon dozluk ikinci bölüm aşı da gelmiş oldu. Aşılar, güvenlik testlerinin ardından tüm Türkiye’ye dağıtılacak.
Türkiye’de aşı
Türkiye, Çinli Sinovac firmasının geliştirdiği koronavirüs aşısından 50 milyon doz sipariş etmişti. CoronaVac adı verilen aşıdan bugüne kadar Türkiye’ye toplam 13 milyon doz geldi. Bir kişinin aşılanması için iki doz gerekiyor.
Çin’in aşısı aktif olmayan ya da zayıflatılmış virüs aşıları sınıfına giriyor. İnaktive edilmiş aşılar, virüsün bir laboratuvarda geliştirilmesi ve ardından öldürülmesi ile yapılıyor.
Virüsü güvenli bir şekilde hazırlamak ve ardından öldürmek, yeni teknolojilere göre daha uzun sürebiliyor. Ancak etkisiz hale getirilmiş aşılar, koronavirüsün girişine aracılık eden tek başak proteinden ziyade, vücuda virüse gizlice müdahale olanağı sağlıyor.
Dünyada şu an hangi aşı grubunun daha etkili olduğu konusunda tartışmalar sürüyor.
Uygulama süreci
Bir kişinin aşılanması için iki doz gerekiyor. Sağlık Bakanlığı ve Koronavirüs Bilim Kurulu bu kapsamda Covid-19 Aşısı Ulusal Uygulama Stratejisi hazırlayarak aşı için öncelikli grupları belirledi.
Birinci aşamanın A grubunda, kamu, özel, üniversite, vakıf ve benzeri tıp fakültesi ve diş hekimliği fakültesi stajyer öğrencileri dahil sağlık kurumunda çalışanlar ile eczacı ve kalfalar dahil tüm eczane çalışanları bulunuyor.
Birinci aşamanın B grubunda yaşlı, engelli, koruma evleri gibi yerlerde kalan ve çalışanlar, C grubunda ise 65 yaş ve üstü bireyler yer alıyor.
İkinci aşamanın A grubunda hizmetin sürdürülmesi için öncelikli sektörlerin çalışanları bulunuyor. Bu sektörler ise şu şekilde sıralanıyor: “Milli Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, kritik görevlerdeki kişiler, zabıta, özel güvenlik, Adalet Bakanlığı, cezaevleri, eğitim sektörü (öğretmenler ve öğretim üyeleri), gıda sektörü (SGK kayıtlarına göre) çalışanları (fırın, yemek fabrikaları, gıda imalathaneleri, ambalajlanmış su üreticileri vb.), taşımacılık (SGK kayıtlarına göre) sektöründe çalışanlar”
Bunların ardından ikinci aşamada 50-64 yaşlarındaki bireyler aşılanacak.
Aşılamanın üçüncü aşamasında, öncelikle kronik hastalığı olan kişilere aşı yapılacak. Bu kişilerden ilk olarak 40-49 yaşındakiler aşılanırken, bu grubu 30-39 yaş ve 18-29 yaş grubu takip edecek.
Üçüncü aşamada son olarak, diğer gruplarda bulunan sırasıyla 40-49 yaş, 30-39 yaş ve 18-29 yaşlarında olanlara aşı uygulanacak.
Dördüncü aşamada ise aşılanma sırası geldiği halde zamanında yaptırmayanlar aşılanacak. Haber Merkezi