HATAY DEPREME HAZIR MI?
Geçtiğimiz günlerde İzmir’de 6.6 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Başta İzmir olmak üzere tüm Türkiye’de büyük bir panik yaşanmasına neden olan bu deprem, can ve mal kaybına neden oldu. Hepimiz İzmir için seferber olurken, üzüntülerimizin sevinç gözyaşlarına dönmesine neden olan Elif’in 65 saat sonra, Ayda’nın ise 91 saat sonra enkaz altından çıkarılması mucizeye neden oldu. Çöken 3 binanın çürük raporları olmasına rağmen binaların zamanında boşaltılmaması can kaybına neden oldu. AFAD SAKOM’dan alınan bilgiye göre meydana gelen deprem de 114 kişi hayatını kaybetti, 1036 yaralımızın olduğu, çöken 4 binada arama çalışmalarının devam ettiği ve enkaz altında 7-8 kişinin olabileceği belirtildi. Yaşanan İzmir depremi deprem bölgesinde yer alan tüm şehirlerimiz için özellikle ilimiz Hatay için sert bir uyarı olarak değerlendirilmeli. İzmir’de yaşanan can ve mal kaybını hepimiz gördük. Deprem anından yapılması gerekenleri bilen olmadığı gibi yanlış yapılaşma, eksik malzeme kullanma, her yerin imara açılması, deprem gerçeğinin unutulması idarecilerin çok ciddi hataları olarak karşımıza çıkıyor. İzmir’de durum böyle.
PEKİ HATAY’DA DURUM FARKLI MI ?
Ne yazık ki değil. İzmir’de yaşanan deprem bize Hatay’ın da deprem bölgesinde olduğunu hatırlattı. İzmir depreme hazırlıksız yakalandı ve 109 kişi hayatını kaybetti, 1036 yaralımız da var. Peki Hatay depreme hazır mı ? 1999 yılından önce yapılan binalar riskli bina olarak değerlendiriliyor. Hatay’daki binaların birçoğu bu tarihten önce inşa edildi ve binaların bazıları deniz kumundan yapıldı. Yani
Hatay’da beklenen olası büyük depremde binalarımızın birçoğu ciddi bir risk taşıyor. Deprem anı, deprem sonrası ne yapılması gerektiğini bilen kaç kişi var? Hatay’da toplanma alanları yeterli mi? Vatandaşlar ne yazık ki bu konularda yeterli bilgiye sahip değil. Hatay’da 22 Ocak 1997’de yaşanan 5.7’lik depremden bu yana şiddeti daha az olan çok sayıda sarsıntı kaydedildi. Tarihsel kayıtlara baktığımız zaman 6. Yüzyılda yaklaşık 8 şiddetinde bir deprem yaşandığını ve
250 bini aşkın kişinin hayatını kaybettiğini görüyoruz. Bu aynı zamanda dünyada en çok kayıp verilen dört depremden biri olarak biliniyor. Uzmanlar Hatay’da deprem beklendiğini defalarca ifade etmesine rağmen deprem gerçeğini unutmuş ve gerekli tedbirleri almadığımız gözler önünde.
Tarihinde çok büyük deprem acıları yatan bu kadim şehir, olası bir depremde ne duruma gelir? Bunu düşüneniz oldu mu? Deprem olmasını engelleyemeyiz.
Ama binalarımızı depreme hazır hale getirebiliriz ve gerekli tedbirlerin alınmasıyla olası bir depremde can ve mal kaybını engelleyebiliriz.
KAŞIKÇI VE TOKDEMİR GÜNDEME TAŞIMIŞTI
Elazığ’da meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki depremin Hatay’da hissedilmesi ve uzmanların Hatay’da deprem konusunda uyarıları sonrasında Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Hatay Milletvekili Lütfi Kaşıkçı ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Hatay Milletvekili İsmet Tokdemir Hatay’ın depreme ne kadar hazır olduğunu gündeme taşıdı.
DEPREM BİLİNCİNİN OLUŞMASI İÇİN VAR GÜCÜMÜZLE ÇALIŞMALIYIZ
MHP Hatay Milletvekili Lütfi Kaşıkçı Hatay’ın depreme ne kadar hazırlıklı olduğunu ve vatandaşlar da deprem bilincini oluşturmak gerektiğini vurgulayarak, bizim artık olası Hatay depremini konuşup ne kadar hazırlıklı olduğumuzu tartışmamız gerekli. Vatandaşlarımızda deprem bilincinin oluşması için var gücümüzle çalışmalıyız.” Dedi.
HAZIRLIKLARIN GÖZDEN GEÇİRİLMESİ GEREKİR
CHP Hatay Milletvekili İsmet Tokdemir yaşanabilecek olası bir depreme yönelik Hatay´daki hazırlıkların gözden geçirilmesini istedi. Olası bir depremde acil toplanma alanlarının açık adresleri ve ilçelere göre dağılımının da belirlenmiş olması gerektiğinin de hatırlatıldığı soru önergesinde İsmet Tokdemir, Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Murat Kurum tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını istediği 5 soru yöneltti. Milletvekili Tokdemir´in TBMM Başkanlığına verdiği önerge metni ve soruları şöyle: “24 Ocak 2020 tarihinde Merkez üssü Elazığ´ın Sivrice ilçesinde gerçekleşen 6.8 şiddetindeki deprem birçok bölge illerinde ve Hatay ilimizde ´de hissedilmiştir. Yaşanan deprem sonucunda 41 vatandaşımız yaşamını yetirirken, çok sayıda vatandaşımız ise yaralanmıştır, vatandaşlarımızın evi yıkılmış ve kullanılamaz hale gelmiştir. Yaşanan bu depremler bizlere Türkiye´nin deprem kuşağında olduğunu bir daha hatırlatmıştır. Son günlerde yaşanan depremlerle birlikte basına çıkan birçok deprem uzmanı Türkiye´deki birçok fay hattının harekete geçtiğini ve önümüzdeki dönem içerisinde birçok depremin yaşanabileceğini işaret etmektedir. Bu bağlamda; Hatay ili ve ilçelerinde olası bir depremde kaç acil toplanma alanı bulunmaktadır? Hatay ilinde bu acil toplanma alanlarının açık adresleri ve ilçelere göre dağılımı nedir? Hatay ili ve ilçelerinde depreme karşı dayanaklık testi Bakanlık tarafından yapıldı mı? Yapıldıysa dayanaklık testi yapılan bina sayısı kaçtır? Hatay il merkezi ve ilçelerinde toplamda depreme dayanıklı ve riskli bina sayısı kaçtır? Hatay ili ve ilçelerinde kaç adet okul, hastane ve kamu binası olası bir depremde risk kapsamındadır?” Haber: Fadime ÇAYLI