HATAY HAYALET KENTE DÖNDÜ

HATAY HAYALET KENTE DÖNDÜ

Depremlerin vurduğu Hatay’da ekiplerin enkaz kaldırma çalışmaları aralıksız sürerken binlerce enkazın kalktığı kent tanınmaz hale geldi.

6 Şubat’ta depremlerin en çok hasar verdiği illerden Hatay’da ekiplerin enkaz kaldırma çalışmaları aralıksız sürerken binlerce enkazın kalktığı kent tanınmaz hale geldi. Binlerce kişiye mezar olan binanın enkazlarının kaldırılmasıyla binaların yerini boş araziler aldı. Yaşanan depremlerde 50 binden fazla vatandaş hayatını kaybederken binlerce vatandaş da yaralandı. Öte yandan depremde en büyük hasarı alan kent ise Hatay oldu. Asrın felaketinin yaşandığı o kara gecenin üzerinden neredeyse 9 ay geride kaldı. Binlerce insanın hayatını kaybettiği asrın felaketinde, özelikle Antakya ve Defne ilçesinde binlerce bina hasar gördü. Enkazların kalktığı kent merkezinde binaların yerini boş araziler aldı. Bölge halkının tanıyamaz hale geldiği kent merkezi ise bu görünümüyle Hataylıları üzdü. Antakya, Defne, Samandağ ve Kırıkhan ilçesinde vatandaşlar, yıllarca yaşadığı sokakları tanıyamadıklarını söylediler. Kentin eski günlerine dönmesi için konut ve iş yeri yapımlarının aralıksız devam ettiği şehirde, vatandaşlar ise gelecekten ümitli olduklarını vurguladılar.

VATANDAŞLAR YAŞADIKLARI SOKAKLARI TANIYAMAZ HALE GELDİ

Deprem nedeniyle Antakya’nın tamamen yıkıldığını aktaran yurttaşlar, “Deprem nedeniyle Antakya tamamen yıkılmış durumda. Gördüğünüz yerler hep bina ve iş yeriydi. Bu boşlukların yerinde yer alan binalar binlerce kişiye mezar oldular. 9 aydır enkaz kaldırma işlemleri devam ediyor hem de gece gündüz demeden. Ama enkazlar kalktıkça kent merkezi tanınmayacak hale döndü. Binlerce bina ve iş yeri vardı bu bölgede. Kentin işlek caddelerinin boş araziye dönüştü. Ne ararsanız vardı burada. Şimdi de burası bomboş. Bu bölgede çok ölen oldu. Nasıl diner acımız nasıl unuturuz o günü bilmiyoruz çünkü unutulur gibi değil. 9 ay geride kaldı ama biz hala şubat ayında yardım çığlıklarında kaldık” dediler. Aralıksız çalışmaların sürdüğü şehirde kaldırılan molozların ardından şehirde koca bir boşluk oluştuğunu belirten vatandaşlar, “Hayalet şehre dönüşmüş. Doğup büyüdüğüm şehri tanımaz hale geldik” yorumunda bulundular.

DEPREMİN YIKIMI BELLİ OLUYOR

Boş kalan yerler depremin yıkıcı etkisini bir kez daha gözler önüne serdiğini vurgulayan Hataylılar, “O geceyi ve sonrasını anlatmak mümkün değil. Antakya mahşer alanı gibiydi. Binlerce bina yerle bir oldu ya da kullanılamaz hale geldi. Adeta enkaz yığınına döndü. Depremzedeler memleketlerini bırakıp farklı şehirlere göç etmek zorunda kaldı. Binlerce insanın yaşadığı ve kent hayatının merkezi olan sokaklar yerini sessiz meydanlara bıraktı. Vali göbeği dediğimiz noktadan Balıkçılar güzergahını görmek korkunç bir olay. Araçla bile 5 dakikada, yürüme mesafedesin de 10 dakikada yetiştiğiniz alanı gözle görebiliyorsunuz. Boşluklar çoğaldıkça felaketin boyutu gözler önüne seriliyor. Doğduğumuz büyüdüğümüz şehri tanımaz olduk. Her yer düz arsaya dönüşmüş durumda. İnsanın kendi şehrine yabancılaşması çok ağır bir durum. En kısa sürede şehrimizi yeniden inşa etmeliyiz” ifadelerini kullandılar.Haber Merkezi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.