İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ GIDA FİYATLARINI ARTTIRIYOR

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ GIDA FİYATLARINI ARTTIRIYOR

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Yapısal Ekonomik Araştırmalar Genel Müdürlüğü, “İklim Değişikliği ve Gıda Enflasyonu” başlıklı bir analiz yayımladı. Aslıhan Atabek Demirhan ve Simin Bayraktar tarafından hazırlanan analizde, iklim değişikliğinin Türkiye’deki gıda fiyatları üzerindeki etkisi incelendi.

Analizde, artan sıcaklıklar, uzayan kuraklık dönemleri ve aşırı hava olaylarının tarımsal üretim ve tedarik zincirleri üzerinde baskı yarattığı, bu durumun da gıda fiyatlarında artışa yol açtığı belirtildi. Özellikle Akdeniz kuşağında yer alan Türkiye’de, taze meyve ve sebze fiyatlarının iklim değişikliği nedeniyle yükseldiği vurgulandı.

2020 sonrası dönemde sonbahar ve kış aylarının daha ılıman, ilkbahar ve yaz aylarının ise daha sıcak geçtiği, yağışların ise genel olarak azaldığı ifade edilen analizde, bu durumun taze meyve ve sebze fiyatlarını olumsuz etkilediği kaydedildi.

REKLAM ALANI

Özellikle Mersin, Adana, Antalya, Hatay ve Muğla gibi büyük üretim merkezlerinde yaşanan kuraklıkların sebze ve meyve üretimini zorlaştırdığı ve bu durumun gıda enflasyonunu tetiklediği belirtildi.

Analizde, iklim değişikliğinin sürdürülebilirlik ve gıda güvenliği yanında fiyat istikrarı için de ciddi bir tehdit oluşturduğu ifade edilerek, bu sorunun merkez bankalarının araştırma gündeminde yer aldığı vurgulandı. Haber Merkezi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.