VALİ MASATLI PAYAS’TA  MUHTARLARLA TOPLANTI GERÇEKLEŞTİRDİ

VALİ MASATLI PAYAS’TA  MUHTARLARLA TOPLANTI GERÇEKLEŞTİRDİ

Hatay Valisi Mustafa Masatlı Başkanlığında, Payas ilçesinde mahalle muhtarlarıyla bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantıya Vali Yardımcıları, Payas Kaymakamı Kürşad Karaca, İlçe Belediye Başkanı Bekir Altan,Payas ilçesinde hizmet veren kamu kurum ve kuruluşlarının yetkilileri ile mahalle muhtarları katıldı.
Toplantı, Hatay Valisi Mustafa Masatlı’nın depremde 25 binden fazla kaybımız var. Hayatını kaybeden  vatandaşlarımıza ve muhtarlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarını kaybedenlere başsağlığı; yaralı olanlara da acil şifalar dilemesiyle başladı.

Hatay Valisi Mustafa Masatlı; Yaşadığımız büyük afet sonucu en fazla yıkıma uğrayan ilimizde, yıkımın yaralarının sarılması için Valiliğimiz öncülüğünde belediyelerimiz, ilgili kurum ve kuruluşlarımız ile muhtarlarımızın çalışmalarıyla bugüne kadar gelindiği ve ilçe geneli neler yapıldığı, nelerin yapılıyor olduğu ve nelerin yapılacağı, toplantının ana gündemini oluşturdu.
Konuşmalarının başında Valilik ve kurumlarımızın çalışma prensiplerinden bahseden Valimiz, “Değerli muhtarlarımız, Cumhurbaşkanlığı Yönetim Sistemi, vatandaşı merkeze alan, vatandaş odaklı hizmet anlayışına göre çalışan, en ücradaki vatandaşımıza dahi zamanında ve olması gerektiği gibi hizmet götürmeyi esas alan bir yapılanma içerisinde oluşturulan bir sistem. Bu sistemin bir ucunda da demokratik tercihle seçilmiş muhtarlarımız -yani sizler- bulunmaktasınız.  Bizler de Valilik olarak bu yapı içerisinde yılda en az iki defa muhtarlarımızla yüz yüze gelerek paylaşılan mevcut sorun ve talepleri, hızlı bir şekilde çözebilmek için belli bir yöntemi izliyoruz. Bugünkü toplantımız da  bu sürecin bir ayağını oluşturmaktadır.” dedi. 

Daha önce ilimizin maruz kaldığı 7 büyük depreme atıfta bulunan Valimiz, 8. kez yıkılan şehrimizin ayağa kaldırma sürecindeki sorumluluğun kendilerine düştüğünü belirterek “Depremin ilk saatlerinden itibaren Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliği ve öncülüğünde Bakanlıklarımız, Valiliğimiz ve tüm kamu kurum ve kuruluşlarımızla birlikte canhıraş bir şekilde 7/24 esaslı bir çalışma süreci içinde olduk. Bugüne kadar ortaya konulan çalışmaların hangi noktaya geldiğini sizler de rahatlıkla gözlemliyorsunuz. İlk günlerin kaotik ve travmatik ortamında bir yudum çorbaya, bir lokma ekmeğe, bir battaniyeye vb. ihtiyaç duyuluyordu. Devletimiz ve yardımsever insanımızın birlikteliğiyle o günleri çok şükür atlattık ve her geçen yaralarımız hızla sarılıyor.  dedi.

Tarihinin en büyük afetini yaşayan ilimizde yapılan çalışmalarda  bugünkü geldiğimiz durumla ilgili bilgi veren Valimiz;  80 binden fazla binanın yıkımının gerçekleştirildiğini, bunun da 267 bin bağımsız bölüme karşılık geldiğini ifade ederek 1970’ten bu yana ülkemizde meydana gelen tüm afetlerin ortaya çıkardığı hak sahipliğinin toplamından daha fazla bir hak sahipliğinin Hatay’da olduğunun altını çizdi. Bu konuyla ilgili çalışmaların da dün itibarıyla bitirildiğini ve net sayının 177.599 olduğunu sölerine ekledi. 
Geçici barınma yerleri hakkında da bilgi veren Valimiz; ilimiz genelinde çadır kent kalmadığını, bütün vatandaşlarımızın kurulan 173 konteyner kente yerleştirliğini; böylece bu kentlerde 170 bin vatandaşımızın barındığını belirterek, konteyner kent sayısının 202’ye çıkarılacağını sözlerine ekledi.

Vatandaşlarımızın özellikle merak ettiği konuların başında kalıcı konutlar olduğuna vurgu yapan Valimiz; TOKİ Başkanlığınca ilimiz genelinde 33 farklı noktada inşaatı başlayan konut sayısı 32.314’tür. 1 ay içerisinde de 3.159 adet konutun daha ihalesi yapılacak; böylece toplamda 36 bine yakın konuta ulaşılmış olunacaktır.  Kısmet olursa aralık ayında 5 bine yakın konutu  teslim alarak vatandaşlarımızı oraya yerleştiririz.”diyerek şunları kaydetti: Ayrıca; Yapı İşleri Genel Müdürlüğümüzce 14 ilçemizde ihalesi yapılan 6.847 adet köy evinden 2.514’ünün inşaatına başlandı. Geçtiğimiz haftalarda da Altınözü ve Hassa ilçelerimizde 37 adet köy evimizin teslimini gerçekleştirdik. Aralık sonu itibarıyla da 244 adet köy evimizi kırsalda yaşayan hak sahibimize teslim etmiş olacağız.  Yine Kentsel Dönüşüm Projeleri kapsamında 19 etapta 3.521’i ticarî alan; 16.338’i konut olmak üzere toplam 19.758 adet yapının çalışmaları başlamış durumdadır. Bu kapsamda ulaşacağımız hedef 35.000 bağımsız bölüm ve 2 meydan projesidir. Bunların yanında Yerinde Dönüşüm Projelerine vatandaşımızın teveccühü oldukça fazla. Bunda da 82.855’i konut, 16.445’i ticarî alan olmak üzere toplamda 99.300 müracaat söz konusudur. Bilindiği üzere yerinde dönüşüm için Sayın Cumhurbaşkanımızın açıkladığı 750 bin TL hibe, faizsiz olmak üzere 750 bin TL de iki yıl ödemesiz 10 yıl ödemeli kredi imkanını, Devletimiz vatandaşımıza sunuyor. Eğer ahır da söz konusuysa kredi 1 milyona TL’ye çıkarılıyor. Dükkan için ise 400 bin TL  hibe, 400 bin TL de faizsiz kredi imkanı söz konusu. Bunun ödemesi de aynı şekilde 2 yıl ödemesiz 10 yıl taksitle ödemeli olacak  ” dedi.

İlimizin bir an önce toparlanıp ayağa kalkması için ekonomik faaliyetlerin artırılmasına dikkat çeken Valimiz, “Bu zor süreçte ticari hayatın da sağlanması gerektiğini bildiğimiz için ilk günlerden itibaren prefabrik çarşılara da yoğunlaşarak onların yapımına başladık. Toplamda 6.283 adet planladığımız prefabrik iş yerlerinden 4.258 adedini esnaf ve sanatkârlarımıza teslim ettik. Devletimizin öncülüğünde Valilik olarak her zaman esnafımızın yanında olmaya devam edeceğiz.” dedi.

İlimizdeki öğrenci sayısına da değinen Valimiz, depremde her dört okul binasından birinin hasar gördüğünü, yıkılan ve yıkılacak eğitim binası sayısının 210 olduğunu, 160 binanın güçlendirilmesinin yapıldığını; 216 eğitim binasının da yatırım programına alındığını belirterek şöyle devam etti: buna rağmen okullarımızın açılışının yeni eğitim öğretim dönemine yetiştirildiğini, deprem öncesi 434 bin olan öğrenci sayısının haziranda 313 bine düştüğünü ve şu an 398 bine ulaştığını, aileler de katıldığında yaklaşık 350 bin insanımızın geri dönüşünün sağlanılmış olduğunun altını çizdi.

Valimiz, ayağa kalkabilmemizde en önemli alanlardan birinin de sağlık olduğunu ve bu anlayışla  ilimiz genelindeki yeni yapılan ve yapımı devam eden sağlık tesislerine de değinerek şunları söyledi: “300 yataklı Defne hastanemizin ameliyathaneleri tamamlanarak tam kapasite hizmete açıldı. 200 yataklı İskenderun Devlet Hastanesi’nin de on-on beş içerisinde açılışını gerçekleştireceğiz. 400 yataklı Antakya Eğitim Araştırma Hastanesi’nin yapımı devam ediyor, aralık ayında hizmete açılacak. Erzin, Payas ve Altınözü ilçelerimiz için de ihaleleri bitirdik, inşaat sürecine geçeceğiz.”

Samandağ, Kumlu, Altınözü ve Belen Hükûmet Konağı  projelerinin tamamlandığını söyleyen Valimiz, Valilik binamızın da Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nin küçük bir modelini oluşturduğu ve ihale aşamasında olduğu ve diğer ilçelerimizin hükûmet konaklarının yapımının devam ettiğini belirtti.
Ayrıca havaalanının yapımının devam ettiğini ve ikinci bir pisttin de yapılarak 2024 Haziran’da açılmasının hedeflendiğini; yine Belen yoluna birkaç aya kadar başlanacağına, sizi de ilgilendiren ve inşaatı 5 yıl kadar sürebilecek olan Hassa-Dörtyol tüneline başlandığını ve bu tünelle beraber bölgemizin apayrı bir dinamizm kazanacağını belirten Hatay Valisi Mustafa Masatlı, Hatay’ın genelindeki küçük sanayi ve organize sanayi bölgeleriyle ilgili çalışmaların da hız kesmeden devam ettiğini; Reyhanlı’da Küçük Sanayi Sitesi’nin yapımı tamamlanarak ayakkabıcı esnafımızın oraya yerleştirildiğini vurguladı.

Depremde hasar alan kültürel varlıklarımızın ihya ve inşa çalışmalarına da değinen Hatay Valisi Mustafa Masatlı; “Hasar alan 405 tescilli yapımızın 195’inin enkazı kaldırılmış durumda. 165 sivil mimarî taşınmaz için proje sözleşmeleri imzalandı. Vakıflar Bölge Müdürlüğümüzün koordinesinde bulunan 105 eserden 71’i hasar aldı. Bu eserlerden 30’unda çalışmalar başlarken; 17 eserimizde restorasyon ihale süreci, 24’ünde de keşif çalışmaları devam etmektedir. Bayezid-i Bistâmî Türbesi, Habib-i Neccar Camii, Antakya Ulu Camii gibi önemli kültürel varlıklarımızın restorasyon çalışmaları, yaklaşık bin gün içerisinde bitirilecektir.”  diyerek İlimiz genelinde altyapı çalışmalarının da hiç durmadan devam ettirildiğini ve bu çalışmaların haziran ayında tamamlanacağını sözlerine ekledi. 

Millet olarak düştüğümüzde kalkmasını bilmek gibi bir özelliğimizin olduğunu ve bunun da altından kalkacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın diyerek sözlerini şöyle sonlandırdı:  “Gördüğünüz gibi ihtiyaç neredeyse oraya yoğunlaşarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Hep birlikte şehrimizin ihya ve inşası için uğraşıyoruz. Bu konuda muhtarlarımıza da büyük sorumluluk ve görev düşmektedir. Çünkü sizler, Devletimizin mahalle bazında eli, kolu, gözü, kulağısınız. Bu da sorumluluğunuzun ne kadar önemli ve büyük olduğunu gösteriyor. Bu süre zarfında sizlerin de bize destek vererek çok çalışmanız gerekiyor. Birlik beraberlik içerisinde çalışıp ilimize, vatanımıza ve insanımıza, en iyi hizmeti vermeliyiz” 

Hatay Valisi Mustafa Masatlı’nın konuşmalarından sonra söz alan muhtarlar sorumlu oldukları mahallelerindeki çalışmalardan bahsedip mahallelerinin eksiklikleri ve ihtiyaçlarının neler olduğunu dile getirdi. Daha sonra muhtarlarımızla soru cevap kısmına geçilerek ilgili müdürlükler, muhtarlarımızın sorularını cevapladı. Muhtarlarımızın talepleri not edildi.
Valimiz; belirtilen istek ve talepleri ilgili kurumlara not ettirerek gerekli çalışmaların, bir an önce yapılıp konunun ivedilikle çözüme kavuşturulmasını istedi. 

Toplantının, Payas muhtarları olarak kendileri için çok verimli geçtiğini ve halkımıza da olumlu yansımalarının olacağını dile getiren muhtarlar, “Şu ana kadar yapılan hizmetler için Devletimize ve sizlere tüm içtenliğimizle teşekkür ediyor, şükranlarımızı sunuyoruz.” dediler.Haber Merkezi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.