KAŞIKÇI YENİLENEBİLİR KAYNAKLARA VURGU YAPTI

KAŞIKÇI YENİLENEBİLİR KAYNAKLARA VURGU YAPTI

Milliyetçi Hareket Partisi Hatay Milletvekili Dr. Lütfi Kaşıkçı, TBMM Genel Kurulu’nda Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi’nin 5’inci maddesi üzerine söz aldı.
Pandemi döneminde küresel ısınma sorununun ikinci plana atıldığını söyleyen Kaşıkçı, “Küresel ısınma ve küresel ısınmanın beraberinde getirdiği çevresel problemler. Dünyadaki çevreyle ilgilenen kurumlar küresel ısınmanın en önemli sebebinin ise fosil yakıtların sıkça kullanılmasını bize göstermiştir.” dedi.
Yenilenebilir Enerjide Türkiye Dünya Ortalamasının Üstünde
2020 verilerine göre yenilenebilir enerji konusunda Türkiye’nin dünya ortalamasının çok üstünde olduğunun altını çizen Kaşıkçı, “Bugün dünyada enerji üretiminde yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanma noktasında dünya ortalaması yüzde 27 iken, Avrupa Birliği ülkelerinde bu ortalama yüzde 35 iken Türkiye’de yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılma ortalaması yüzde 43. Bakın, bu rakamlar Avrupa’nın herhangi bir ülkesinde veya dünyanın herhangi bir ülkesinde olsa temiz enerji noktasında, yenilenebilir enerji kullanımı noktasında dünyaya en az zarar veren ülke olarak referans gösteriliriz.” dedi.
Enerjisini dışarıdan karşılayan ülkeler için yenilebilir enerjinin çok önemli olduğunu vurgulayan Kaşıkçı, “Türkiye için de çevresel sebeplerle gerekse de bağımlılık sebebiyle oluşan kaygılar nedeniyle yaygın kullanım alanı bulunan fosil yakıtlara alternatif olarak temiz ve yenilenebilir enerji üretim yöntemleri giderek önem kazanmaktadır.” dedi.
Küresel Isınmanın Sorumluları Geleneksel Yöntemler Kullanan Ülkeler
Gelişmiş ülkelerin küresel ısınmanın sorumluları olduklarını söyleyen Kaşıkçı, 2021 yılında hala bu ülkelerin fosil yakıtlarla geleneksel enerji üretme yöntemleri kullanarak sera gazı emisyonlarının artırıldığını söyledi.
Kaşıkçı; “Sera gazlarının çevre ve insan sağlığı üzerinde olumsuz etkileri bulunmaktadır ve atmosferdeki sera gazlarının yüzde 99’dan fazlası fosil yakıt kaynaklıdır. Hem fosil yakıtların tükenir nitelikte olması hem de küresel ısınmanın ciddi boyutlara ulaşmasının etkisiyle alternatif enerji üretim yolları aranmaya başlanmıştır. Bu alternatif enerji üretim yolları arasında başlıca rüzgâr, güneş ve jeotermal gibi yenilebilir enerji kaynakları da yer almaktadır. Ancak alternatif enerji üretim yolları, geleneksel enerji üretim yolları karşısında maliyetleri açısından dezavantajlı olduğundan dolayı yatırım teşvikleri ve mali desteklere ihtiyaç duyulmaktadır.”
Türkiye’nin rüzgar, jeotermal ve güneş enerjisi açısından önemli kaynaklara sahip olduğunu vurgulayan Kaşıkçı, “Bu kaynakların geliştirilmesi gerek iklim değişikliğiyle mücadele ve gerekse enerjide ithal ve fosil yakıt bağımlılığının azaltılması açısından hayati önem taşımaktadır.” şeklinde konuştu. Haber Merkezi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.