MİLLETVEKİLİ ŞEFİK ÇİRKİN: HATAY TÜRKİYE’NİN MİLLİ MESELESİDİR
İYİ Parti Hatay Milletvekili Şefik Çirkin, Hatay’ın depremin yarattığı sorunlardan kurtarılması için atılması gereken adımların Türkiye’nin milli meselesi olduğunu kaydetti.
TBMM’de söz alan Çirkin, Hatay’ın depremi yaşayan illerden farklı olduğunu, referandum ile Türkiye’ye bağlandığını, depremin ardından oluşan göçler ile kentin demografik yapısının bozulduğunu belirten Çirkin, hükumetin Hatay’ı Milli Güvenlik Kurulu gündemine alarak pozitif ayrımcılık uygulaması gerektiğini sözlerine ekledi. Hatay’ın yeniden ayağa kalkması için iktidar partisi milletvekillerine ve bakanlarına da seslenen Çirkin, Hatay’a yatırımın gelmesi için kurumlar arasında bütünlük olması gerektiğini söyledi. Milletvekili Çirkin yaptığı konuşmada, “Asrın, belki de birkaç asrın en büyük felaketini en büyük şekilde yaşayan bir ilin Hatay’ın milletvekiliyim. Diğer ilerimizde de büyük sıkıntı oldu. Ancak en büyük acı ve tahribatı yaşayan bir ilin milletvekili olarak daha ağır sorunlarla uğraşıyoruz. Sayın bakanlar bölgeye sıkça geliyor. Gayret ediyorlar. Bölgemizin iktidar milletvekilleri de gayret gösteriyor. Ancak ortada bir dağınıklık var. 6 Şubat depreminden sonra Hatay teşvikli bölge kapsamına alındı. Yatırımcıya teşvikler verilerek Hatay’ın yaralarını sarmak amacıyla alınan doğru bir karardı. Buna teşekkür ederim. Ancak milli emlakta arsa yok. Neden tüm arsalar konut yapılmak üzere TOKİ’ye devredilmiş. Bir plansızlıkla, bakanlıkların birbirinden haberinin olmamasıyla karşı karşıyayız. Bu teşviki çıkaran da, arsaları da milli emlaktan alan yine hükumet. Bırakın bu arsalar milli emlakta kalsın. Lazım oldukça siz konut için alın.
HATAY’A POZİTİF AYRIMCILIK YAPILMALIDIR
Yatırım işleri için bir bütünlük olması lazımdır. Yoksa yatırım gelmez. Bunu 1-2 ay içinde hükumet çözmek zorunda. Hatay’da çok büyük bir göç yaşandı. 600-700 bin Suriyeli’nin yaşadığı bir ilden bahsediyorum. Hatay diğer iller gibi değil. Maraş, Malatya, Gaziantep ağır deprem yaşadı. Ancak bu illerin hiçbiri daha sonradan anavatana kavuşmadı. Bu illerden hiçbirisi referandum ile devlet olmadı. Bu illerin hiçbirinde Cumhurbaşkanı yok. Hatay’da var. Bunların hepsi demografik yapı ile oldu. Bu demografik yapı bozuldu. Bunun düzelmesi ve geriye dönüşlerin mutlaka sağlanması lazım. Bu da ancak Hatay’ın Milli Güvenlik Kurulu gündemine alınmak suretiyle Hatay’a pozitif ayrımcılık yapılmasıyla olur. Bu çok önemlidir, ulusal meseledir, milli meseledir. Değerli hükumetimizi ve sayın Cumhurbaşkanımızı Hatay’ı Milli Güvenlik Kurulu gündemine almaya davet ediyorum” ifadelerini kullandı.