PAKDEMİRLİ, HATAYLI İŞ KADININI ÖRNEK GÖSTERDİ
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Altınözülü zeytinyağı üreticisi Özge Salih’in 150 yıllık geleneksel aile işletmesini TKDK desteğiyle modern bir tesise çevirerek tüm kadınlara örnek olduğunu söyledi. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Altınözülü zeytinyağı üreticisi Özge Salih’in 150 yıllık geleneksel aile işletmesini TKDK desteğiyle modern bir tesise çevirerek tüm kadınlara örnek olduğunu söyledi. Asıl mesleği bilgisayar mühendisliği olan Özge Salih, 150 yıllık geleneksel aile işletmesini TKDK desteğiyle modern bir tesise çevirdi. Hatay’ın Altınözü ilçesi Akamber Köyü’nde TKDK’dan aldığı destekle “tarladan sofraya zeytinyağı üretim tesisi” adıyla günlük 80 ton işleme kapasiteli tesis inşa etti. Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, Salih’in bugün de üretime aralıksız devam ettiğini ifade etti ve Salih’in bölgedeki kadın yatırımcılara örnek olmaya devam etmesinden duyduğu memnuniyeti paylaştı. Bakan Pakdemirli, “TKDK Hatay İl Koordinatörlüğünün bilgilendirme toplantısında IPARD destekleriyle detaylı bilgileri öğrenen başarılı yatırımcı, zaten küçük yaştan beri sektörün içinde olduğu yüzde 65 hibe oranını cazip bularak projesini hazırlayıp TKDK’ya sundu. 1,9 milyon TL’si TKDK’dan hibe olmak üzere 3,2 milyon TL’lik yatırımı memleketinde hayata geçirdi. 4 kişinin istihdam edildiği tesiste soğuk sıkım naturel zeytinyağı imal etmeye başladı” diyerek kadın girişimci Salih’i tebrik etti.
SALİH’TEN KADINLARA “ÇEKİNMEYİN” ÇAĞRISI
Evli ve bir çocuk annesi olan Salih, kadınların mutlaka iş hayatında olması gerektiğini ve desteklerden faydalanarak hayal ettikleri tesisi hayata geçirmelerini önerdiğini vurguladı. Salih, “Yaklaşık 15 sene yazılım sektöründe değişik pozisyonlarda çalıştım. TKDK ile bir toplantıda tanıştım. Yaklaşık 520 m2’lik kapalı alana kurulu 2.5 dönüm toplam sahamız var, kendi zeytinliğimiz ve çevredeki çiftçilerin zeytinlerini beklemeden işlettiğimiz bir kapasite ile çalışmalarımıza devam ediyoruz. Yaklaşık 86 ton zeytinyağı depolama tanklarımız var, şişe ve teneke doldurmak üzere yarı otomatik bir zeytinyağı dolum makinemiz var. Tesisimizde özellikle gurur duyduğumuz bir kısım atık yönetim kısmi. Hem yeni modern bir tesisle hem de yenilenebilir enerji kullanarak biyokütle enerjisi kullanarak kendi ürettiğimiz zeytin çekirdeğinden kendi yakıtımızı elde ediyoruz, bu şekilde kendi ısımızı da sağlıyoruz” dedi.
BÜTÇENİN YÜZDE 65’İ TKDK’DAN
Proje bedelinin yüzde 65’inin TKDK desteği ile geldiğini belirten Salih, “Yaklaşık 3 milyon 200 bin civarı toplam bir proje bütçemiz vardı bunun yaklaşık yüzde 65’i TKDK desteği olarak geldi. Buradaki zeytinyağlarını bütün dünyaya pazarlayabilmek satabilmek, bölgemizde de zeytinciliği çok daha katma değerli bir hale getirebilmek istiyoruz. Kadın girişimcilere ve yatırım yapmayı düşünen insanlara çekinmemelerini tavsiye ediyorum, ben kadınların aslında daha cesur olduklarını düşünüyorum, çekinmesinler. Herhangi bir soru işaretleri olursa her zaman TKDK ofislerine başvuru yapabilirler, orada onlara gerekli desteği ve bilgiyi gayet net bir şekilde vereceklerdir” ifadelerini kullandı.Haber Merkezi