RAMAZANDA KIZARTMADAN UZAK DURUN!

RAMAZANDA KIZARTMADAN UZAK DURUN!

Ramazan ayına sayılı günler kaldı. Oruç sürecinde sağlıklı beslenmek daha da önem kazanıyor. Uzun saatler boyunca yemek yememek; dehidrasyon, baş ağrısı, baş dönmesi, hâlsizlik, kan şekerinin düşmesi ve yorgunluğa neden olabilir. Bu nedenle, oruç tutarken dengeli beslenmek ve yeterli sıvı tüketmek son derece önem arz ediyor.

Batıgöz İskenderun Cerrahi Tıp Merkezi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Hakan Özdemir, oruç tutarken dikkat edilmesi gerekenleri anlattı. Oruç tutanların sahura mutlaka kalkması gerektiğini söyleyen Özdemir; “Ramazan ayı artık yaz dönemine denk geliyor. Yaz dönemi gün süresi uzamaya başladığı için, açlık süresi uzamaya başlıyor. Uzun sürede açlıkta dengeli beslenmemiz gerekiyor. Ramazan’da öğün sayımız ikiye düşüyor. İftar ile sahur arasındaki dönemimizi en az 2 ana öğün ve bir ara öğün alacak şekilde düzenlememiz gerekecek Ramazan boyunca.

Ramazan’da öncelikle herkes sahura kalkmak zorunda! Sahura kalkmadığımız zaman sahurda alamayacağımız besinler glisemik kontrolümüzü bozacak, açlık süremizi 14 saatten 20 saate çıkaracaktır. Bu yüzden muhakkak ramazanda sahura kalkmamız gerekecek. Sahurda daha çok midemizi yormayacak, lifli, protein ağırlıklı besinler yememiz gerekiyor. Mesela yumurta olmazsa olmazımızdır, mutlaka tüketmemiz gerekiyor. Kahvaltı türü yiyecekler muhakkak yememiz gereken yiyecekler. Süt içebiliriz, yoğurt, meyve tüketebiliriz, bunlar sahurda muhakkak almamız gereken yiyeceklerdir. Sahurda, yağlı yiyeceklerden, kızartma ve aşırı et tüketiminden kaçınmalıyız. Çok tuzlu yemeyeceğiz, çok tuzlu yediğimiz zaman su ihtiyacı olacaktır, su dengemizi bozacaktır. Gün içerisinde yorgunluk, baş ağrısı, baş dönmesi gibi şikayetlere sebep olacaktır.

REKLAM ALANI

Birden ve Ağır Yenmemeli!

İftarda kuruyemiş tüketebiliriz. Kuru kayısıyla iftarımızı açacağız, suyumuzu içeceğiz, sonrasında çorba ağırlıklı besinlerle iftarımız açacağız. Çorba içtikten sonra arada bir mesafe vermeniz gerekiyor. Birden ağır yersek, halsizlik, baş ağrısı, uyku hali gibi şikâyetlerimiz olur, ertesi gün de halsiz kalkarız. Çorbadan sonra bir yarım saatlik süre vereceğiz sonra yemeğe başlayacağız.

Az yağlı et yiyebiliriz, her türlü sebzeyi muhakkak tüketmemiz gerekiyor, salata tüketmeliyiz salata çok önemli, içecek olarak asitli içecekler yerine yoğurt, ayran, maden suyu içebiliriz. Her türlü balık, tavuk ürünlerini tüketebiliyoruz. Baklagiller olmazsa olmazımız, mutlaka akşam yemeklerinde olmalı ki şekerimizi belli bir derecede tutsunlar. Tatlı illaki yemek istiyorsak, şerbetli tatlılar yerine daha çok sütlü tatlılar tüketmemiz gerekiyor, yazın örneğin dondurma çok güzel bir tatlı seçeneğidir, güllaç tarzı tatlıları tüketebiliyoruz” diye konuştu.

Kronik Hastalar Doktor Kontrolünde Oruç Tutmalı

Kronik hastaların doktor kontrolünde oruç tutmasının daha doğru olacağını kaydeden Özdemir; “Kesinlikle tanı almış, kan şekeri düşüren ilaç kullanan diyabet hastaları oruç tutamaz ama sadece kan şekerini düşürmeyecek insülin direncini düşürecek ilaç kullanan hastalar doktor kontrolü altında oruç tutabilirler. Yüksek tansiyon hastaları oruç tutabilirler. Kalp hastaları ciddi kalp yetmezliği var ise kalbin gücü zayıf ise oruç tutamazlar. İlla tutmak istiyorlarsa doktor kontrolünde, izin alarak tutmaları gerekiyor. Gebeler tutmamalı, 75 yaş üzerindeki insanlarda oruç tutması açısından sakıncalı bir durum vardır bizler açısından, tutmaları daha iyi olur diye düşünüyorum” değerlendirmesinde bulundu.Haber Merkezi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.