Meşale Gazetesi

SAMANDAĞ’A GİDEN PİŞMAN

SAMANDAĞ’A GİDEN PİŞMAN

Hatay’ın en turistik bölgelerinden olmasına rağmen en az hizmet alan ilçelerinden olan Samandağ’a giden gerek yatılı, gerekse günübirlikçiler ilçeden pişman olarak ayrılıyor. İlçede neredeyse tüm yolların bozuk olmasının yanı sıra sahildeki kirlilik ve deniz canlılarının vatandaşlara korku dolu anlar yaşatması tüm vatandaşları mağdur ediyor. Sahilde belediyecilik adına hiç olmayan çalışmaların yanı sıra RİP akıntısı ve zehirli deniz canlıları ölüm saçmaya devam ediyor. Belediyenin sahil bandında hiçbir çalışmasının olmaması sahilde çöp dağlarının oluşmasına neden olurken, vatandaşlar denizanası akını ve zehirli balıkların istilasıyla da maruz bırakılıyor. Yıllardır devam eden RİP ölümlerine hiçbir çözüm bulunamazken, yetkililer topu sürekli birbirine atıyor. Zehirli deniz canlılarının istilası için de hiçbir kurum üzerine düşen görevi yapmıyor.

Çevlik Sahillerinde Denizanası Korku ve Telaşı

Vatandaşlar denize yüzerken denizanası ve zambur balıklarının saldırısına uğruyor. Zehirli deniz canlılarının ardı ardına yaptığı saldırılardan dolayı vakalar çoğalıyor. Gönüllü sağlıkçılar da deniz canlılarının ısırıklarına karşı vatandaşları sosyal medyadan uyarıyor. Vatandaşlar yaptıkları açıklamada; “Tedavisi sıcak kum sirke suyu. Sakın ellerinizle ısırılan yere dokunmayın. Cankurtaran uzman ekipler Rip akıntısına ve deniz anası ve zambur balıklarına karşı vatandaşları uyardılar. Geçtiğimiz hafta ortasında kendini gösteren denizanaları, özellikle hafta sonunda ağırlıklı şekilde kendini hissettirdi ve Samandağ Deniz-Çevlik’ten Arsuz ve Dörtyol sahillerine kadar, bölgenin açık deniz olmasının da etkisiyle, bölge denizanalarının istilasına maruz kaldı. Özellikle Arsuz’da yüzlerce kişi, denizanası ısırığı ya da salyasından etkilenerek rahatsızlık yaşadı. İlimiz Çevlik-Deniz ile Arsuz sahillerindeki denizanaları korkuya ve paniğe yol açarken bu türün, ışık almak amacıyla koloniler halinde yüzeye çıktıkları ifade edildi.

IŞIK ALMAK AMACIYLA KOLONİ HALİNDE YÜZEYE ÇIKIYORLAR

Bu arada, özellikle Cumartesi ile Pazar günleri Hatay deniz sahillerinde yüzmek isteyen binlerce kişiye hitaben yapılan uyarıda şöyle denildi: “Yüzerken, denizanaları ile karşılaşmak her zaman mümkün. Bu küçük canlıların dünyasına biraz daha yakından bakmakta fayda görmekteyiz. Denizanaları, serbestçe yüzen ve saldırgan olmayan, jelatinimsi deniz canlılarıdır. Gövdelerinin etrafı dokunaçlarla çevrili olabilir ya da kamçı şeklinde uzantılara sahip olabilirler. Denizanaları, mercanların ve anemonların serbest yüzebilen akrabalarıdır. Aslında aynı tür olmakla birlikte, farklı bir yaşam formudur. Bu dokunaç ya da kamçılar, küçük keseciklerle kaplıdır. Keseciklerin içi, acı duyulmasına neden olan ya da hayati içeren toksin madde ya da zehirle doludur. Denizanası ile temas durumunda, denizanasının dokunaçları deriye yapışıp kalır. Bu dokunaçlarda bulunan keseciklerin önemli bir bölümü henüz açılmamıştır. Açılmamış keseciklerin açılması, toksinin şiddetini arttırır. Bu yüzden, henüz açılmamış kesecikler, mümkün olduğu kadar çabuk deriden uzaklaştırılmalı veya açılmaları engellenmelidir. Yavaş ve sakince yüzmelerine rağmen, akıntı ve medcezir hareketleri doğrultusunda yolculuk ederler. Genellikle ışık almak amacı ile yüzeyde biriktiklerinden, rüzgârın şiddeti ve yönüne bağlı olarak yol almaktadırlar. Bazen büyük koloniler halinde, sahile yakın yerlerde karaya oturabilirler. Temel besinleri, mikroskobik küçük deniz canlıları ve planktonlardır.”Haber:Kazım ÇAYLI

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.