Şua Topluluğundan “Radyasyon ve Biz” Konulu Sempozyum

Mustafa Kemal Üniversitesi Şua Öğrenci Topluluğu tarafından Atatürk Konferans Salonu’nda Dünya Radyoloji Günü kapsamında “Radyasyon ve Biz” konulu sempozyum düzenlendi.

Şua Topluluğundan “Radyasyon ve Biz” Konulu Sempozyum

Mustafa Kemal Üniversitesi Şua Öğrenci Topluluğu tarafından Atatürk Konferans Salonu’nda Dünya Radyoloji Günü kapsamında “Radyasyon ve Biz” konulu sempozyum düzenlendi. Sempozyuma, Üniversite Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Yusuf Önlen ile Prof. Dr. Mehmet Kılınç, HataySağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Muhammed Enes Altuğ, üniversitenin öğretim elemanları, öğrencileri, hastane çalışanları, şehir içi ve şehir dışı hastanelerinden çalışanlar ve Antakya Fen Lisesi öğrencileri katıldı.
Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yusuf Önlen, günlük hayatımıza giren radyasyon yayan cihazların günden güne artması sebebiyle bu sempozyumun sağlık çalışanı olan veya olmayan herkesi ilgilendirdiğini ifade etti. Sempozyum oturum başkanlarından Prof. Dr. Sinem Karazincir yaptığı konuşmada, 8 Kasım 1895 tarihinde Alman Fizikçi Prof. Dr. Wilhelm Conrad’ın Roentgen x-ışınlarını keşfettiği ve insanlığın hizmetine sunduğunu belirtti. Bu anlamlı günün anısına, tüm radyoloji çalışanlarının Dünya Radyoloji Günü’nü kutlayarak, günün anlam ve önemine değindi.Üniversite Hatay Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu’ndan Dr. Öğr. Üyesi Süreyya Nur, hayatımıza giren radyasyon kavramları ve birimleri hakkında bilgiler verdi. Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyofizik Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Ayşe Gülnihal Canseven Kurşun ve Öğr. Gör. Gaye Umurhan, cep telefonları, baz istasyonları, mikrodalga fırınlar, elektrikli ev aletleri gibi non-iyonize radyasyon kaynakları ve bu kaynakların biyolojik etkileri olduğuna, özellikle lösemiye neden olduğuna vurgu yaparak korunmaya yönelik önerilerde bulundular.Mustafa Kemal ÜniversitesiTıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Sinem KARAZİNCİR ve Dr. Öğr. Üyesi Alperen KAYALI, radyoloji bölümünde, Röntgen, Mamografi, Bilgisayarlı Tomografi ve Anjiyoda iyonize radyasyon kullanıldığını belirtip kullanılan doz oranlarına değindiler. Hamilelik durumunda, gerekmedikçe uygulama yapılmamasının önemini vurgulayarak, ultrasonografi ve MR’da iyonize olmayan radyasyon kullanıldığını belirttiler.Tayfur Ata Sökmen Tıp Fakültesi Nükleer Tıp Anabilim Dalı’ndan Dr. Öğr. Üyesi Hasan İkbal Atılgan, Nükleer Tıpta kullanılan iyonize radyasyonun hastada olduğunu ve hastadan korunulması gerektiğini belirtti. Hamilelik ve emzirme durumunda olan hastalar için, farklı uygulamalar yapıldığını ifade etti.Mustafa Kemal Üniversitesi Kırıkhan Meslek Yüksekokulu’ndan Öğr. Gör. Turan Şahmaran, Radyasyon Onkolojisinde kullanılan iyonize radyasyonun hastada olmadığını ve hastadan korunulması gerekmediğini ifade etti. Radyasyon Onkolojisinde kullanılan radyasyon ve biyolojik etkilerine değinen Şahmaran, radyasyonu farklı bir bakış açısı ile ele aldı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.