TURUNÇGİL ÜRETİCİSİ KARAMSARLIK İÇERİSİNDE
İYİ Parti Hatay Milletvekili A. Şefik Çirkin, turunçgil üreticilerinin yaşadığı sıkıntılarla ilgili Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verdi.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesinde geniş açıklamalara yer veren İYİ Parti Hatay Milletvekili A. Şefik Çirkin, “İspanya, Mısır ve Fas gibi rakibimiz olan ülkelerde 2023 sezonu rekoltesinin de ortalama yüzde 35 daha fazla olduğu bildirilmektedir. Bu ülkeler kendi stoklarını eritebilmek için rekabet ettiğimiz ortak pazarlarda yüzde 20-30 fiyat indirimleriyle talep artışını tetiklemeye çalışmaktadır. Bu yüzden turunçgil üreticilerimizin satış imkanları kısıtlanmış, sezon ortasına yaklaşmamıza rağmen henüz hiç satış yapmayan binlerce çiftçimiz bulunmaktadır. Zaten üretim maliyetlerinin yükselmesiyle banka ve piyasalara borçlanarak üretim yapma mecburiyetinde olan turunçgil üreticilerimiz ürününü satamayınca şu anda büyük bir karamsarlık içerisindedir.” dedi.
TON BAŞINA 2 BİN 250 TL DESTEK VERİLMELİDİR
Turunçgil üreticilerine ihracat desteği verilmesi gerektiğini belirten İYİ Parti Hatay Milletvekili A. Şefik Çirkin, “Dalında kalma tehlikesi olan tüketim fazlası turunçgillerin daha fazla ihraç edilerek döviz olarak ülkeye kazandırılması, turunçgil üreten çiftçilerin üretime devam etmesi ve ağaçların sökülmemesi için turunçgil ihracatına ton başına 2 bin 250 TL destek verilmelidir. Rekabet gücümüzün arttırılması gerekmektedir. Bu yıl üretim rekoru kırılacağından ihracata gidecek olan üretim fazlamız, yurt içi tüketicimizin alış fiyatlarını olumsuz etkilemeyeceği gibi talep ettiğimiz ihracat desteği, nakit olarak değil, ihracatçılarımızın resmi borçlarına mahsup olarak verileceğinden hazinemize ilave yük getirmeyecektir. Ancak bu desteğin erken açıklanması gerekir ki çiftçimize direkt yansısın ve dalında bekleyen turunçgil ürünümüz, en azından alıcı bulsun ve ihraç edilerek ülkemiz döviz kazansın ve biz çiftçiler de üretime devam edebilelim.” açıklamasına yer verdi.
İYİ Parti Hatay Milletvekili A. Şefik Çirkin, 23 sivil toplum kuruluşunun yaptığı ortak açıklama doğrultusunda Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı tarafından TBMM Başkanlığı’na verdiği ve yazılı olarak cevaplandırılmasını istediği şu soruları sordu:
1-Üretim maliyetlerinin yükselmesi nedeniyle banka ve piyasalara borçlanarak üretim yapmak zorunda kalan ve sezon ortasına yaklaşılmasına rağmen henüz satış yapamayan binlerce çiftçimizin zararını karşılamak üzere bir çalışmanız bulunmakta mıdır?
2-Sektör kuruluşları tarafından yapılan ortak açıklamada dile getirilen, “Bu yılki projeksiyonlara göre 7 milyon tonluk tahmini narenciye üretiminin üretimimizin 2 milyon tonu ihraç edilse bile yurt içi tüketim için 5 milyon ton kadar rekor bir turunçgil stoku oluşacak ve tüketilemeyen bu fazlalık dalında kalarak maalesef çürümeye terk edilecek veya meyvesiyle birlikte milli servetimiz olan ağaçların sökülmesine sebep olacaktır” ifadesi doğrultusunda;
-Stokların eritilmesi ve tüketilmeyen ürünlerin çürümeye terk edilmemesi için, kendi ürününü işleyerek katma değer kazandırmak isteyen üreticiye hibe ve çeşitli teşvikler sağlanması düşünülmekte midir?
-Bakanlığınızca; narenciye ürünlerinin pazarlanması konusunda iç ve dış piyasaya yönelik olarak reklam faaliyetlerinde bulunulması ve kamu spotları hazırlanması düşünülmekte midir?
-Ürün pazarlanmasında sadece sofralık değil, katma değer yaratacak (reçel, marmelat, meyve suyu, kurutulmuş mevye vb.) sanayi tesislerinin kurulması ve teşvik edilmesine yönelik olarak diğer Bakanlıklarla yürütülen ortak bir çalışmanız bulunmakta mıdır?
3-Turunçgil üreticilerinin narenciye planlaması, üretimi, bakımı ve pazarlanması konusunda kooperatifleşmelerini kolaylaştıracak bir çalışma yürütülmekte midir?
Narenciye hasadında barınma sorunu nedeniyle mevsimlik işçi bulunamaması nedeniyle, bu sorunun çözümüne yönelik olarak işçi barınakları yapılması planlanmakta mıdır? Haber Merkezi