ZARARLI İÇERİKLER ÇOCUKLARI ETKİLİYOR

ZARARLI İÇERİKLER ÇOCUKLARI ETKİLİYOR

Çocukların vazgeçilmezi dijital oyunlar, eğlenceli oldukları kadar, tehlikeli de olabiliyor. Bazı platformlarda, çocuklar şiddet, cinsellik ve küfür gibi uygunsuz içeriklerle karşılaşabiliyor. Uzmanlar sürecin istismara kadar uzanabileceği uyarısında bulunuyor. Ailelere kontrolden uzak oyunlar konusunda dikkatli olunması tavsiye ediliyor. Psikiyatrist Prof. Dr. Abdülkadir Çelik, Roblox isimli oyun platformuna ve uygulama marketlerindeki linklerine, çocukların istismarına neden olacak içerikler barındırması sebebiyle Adana 6. Sulh Ceza Hakimliğince erişim engeli getirilmesini değerlendirdi. İnsanlık tarihi boyunca değişim ve gelişimin kaçınılmaz bir durum olduğunu belirten Çelik, dijital teknoloji ve iletişimin de bu değişim ve gelişimin bir parçası olarak ele alınması gerektiğini söyledi.

“ÇOCUKLAR ÜZERİNDE TEHDİT OLUŞTURUYOR”

Çelik, teknolojinin getirdikleri olduğu kadar kaybettirdiği bazı şeyleri barındırabildiğini ifade ederek, kimi zaman toplum için risk taşıyabildiğini dile getirdi. Çelik, “Bu nedenle bu risklerin doğru yönetilmesi gerekiyor. Dijital teknoloji ve sosyal medya küreselleşen dünyada iletişimi ve kültürel etkileşimi arttırsa da denetlenmesindeki zorluklardan dolayı en fazla da çocuklar üzerinde bir tehdit oluşturuyor.” dedi.

REKLAM ALANI

 “UYGULAMALAR YAŞLARA GÖRE KAPALI HALE GETİRİLEBİLİR”

Çelik, şunları kaydetti: “Çocuklar soyut düşünceye ancak ergenliğin sonunda ulaşabilirler, böylece gerçeği test etme ve değerlendirme olabilir, gerçek hayat ile filmlerde televizyonda gösterilen arasındaki farkı anlamış olabilirler. Bu nedenle özellikle sanal ortamda oynanan oyunların önemli bir boyutu da gerçeklik duygusunu ortadan kaldırıyor olmasıdır. Tamamen hayal dünyası, sanal bir alemde olan şeyler, sanal alemde olan şeyler de gerçekmiş gibi algılanıyor fakat kendisi o ortamda olmadığı için kötü bir hareket yapılıyor, o hareketi izliyor tıpkı bir gözlemciymiş gibi. Fakat o onun iç dünyasına, duygu dünyasına ve beyin dünyasına işlemiş oluyor. Bu nedenle de örneğin o yaşlar için uygun olmayan cinsellikle ilgili bir şey olduğu zaman utanma veya suçluluk da ortadan kalkabilir. ‘Yasaklama’ ilk bakışta kötü gibi gelebilir fakat bazı şeylerin sınırlanması daha doğru olur. ‘Yasak’ kelimesi her zaman daha cazip bir kelime olduğu için ‘sınırlama’ kelimesini kullanmakta fayda vardır. Yaşlara göre kullanıma kapalı hale getirilebilir.” Haber Merkezi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.