12 GÜNLÜK BEBEĞE KATARAKT AMELİYATI

12 GÜNLÜK BEBEĞE KATARAKT AMELİYATI

Doğumsal katarakt hastası olan 12 günlük bebek Özkaya ,Özel Antakya Akademi Hastanesi’nde  Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Hamit Özen ve ekibi tarafından yapılan operasyonla sağlığına kavuşturuldu. Op. Dr. Hamit Özen, “Yetişkinlerde olduğu gibi bebeklerde de doğumsal katarakt oluşabiliyor. 12 günlük bebek Özkaya için gerçekleştirdiğimiz bu katarakt ameliyatı dünyada nadir yapılan operasyon türlerindendir. Literatürde de daha küçük bebeğe yapıldığına dair bilgi yoktur. Bebeğin  doğuştan sol gözünde oluşan  bulanıklıklar yeni doğan kataraktı olarak tanımlanmaktadır. Bu durum 10 bin doğumda 1-4 oranında karşımıza çıkabiliyor”.dedi.

Yeni doğan katarakt ameliyatının bilgi ve tecrübe gerektiren bir cerrahi olduğunu kaydeden Op. Dr. Hamit Özen, yeni doğan katarakt ameliyatının erişkinlerden farklı olarak genel anestezi altında yapıldığını belirtti.  Bebeklerde, göz bebeğinde oluşan beyazlığın aile tarafından rahatlıkla fark edilir olduğunu belirten Op. Dr. Hamit Özen, daha küçük olan opasitelerin göz doktorunun muayenesinden sonra anlaşılabileceğini kaydetti. Doğumsal katarakt hakkında da bilgi veren Op.Dr.Hamit Özen:

Doğumsal katarakt, lensin tek veya çift taraflı saydamlığını kaybetmesi ve opaklaşmasıdır. Doğuştan kataraktlar, annenin gebelik sırasında geçirdiği enfeksiyonlara, kullanılan ilaçlara bağlı ortaya çıkabildiği gibi hiçbir nedene bağlı olmadan da oluşabilmektedir. Bir göz bebeğinin diğerinden farklı renkte olması veya gözde kayma, doğumsal kataraktın belirtisi olabilir. Bebeklerde bu belirtiler görüldüğünde Göz Hastalıkları Uzmanına başvurulmalıdır. Doğumsal katarakt görmeyi engelliyorsa ve özellikle tek taraflıysa, tanı konulur konulmaz ameliyat edilmelidir.dedi. Bebeklerde, göz bebeğinde oluşan beyazlığın aile tarafından rahatlıkla fark edilir olduğunu belirten Op. Dr. Hamit Özen, daha küçük olan opasitelerin göz doktorunun muayenesinden sonra anlaşılabileceğini kaydetti. Doğum sonrası yeni doğan bebeklerin göz muayenesinin yapılmasının önemli olduğunu vurgulayarak bebek Özkaya’nın şifa ile taburcu olduğunu belirtti.

 Haber Merkezi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.