“9 ŞUBAT DÜNYA SİGARAYI BIRAKMA GÜNÜ”

“9 ŞUBAT DÜNYA SİGARAYI BIRAKMA GÜNÜ”

“9 ŞUBAT DÜNYA SİGARAYI BIRAKMA GÜNÜ”

Sigara kullanımı, akciğer kanseri başta olmak üzere diğer kanserlerin gelişiminde, kalp hastalıklarının ortaya çıkmasında ve Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı başta olmak üzere bir çok solunum yolu hastalığının oluşumunda temel etkendir. En önemli önlenebilir ölüm nedeni ve çok önemli bir toplum sağlığı konusudur. Dünyada her yıl 5,4 milyon insan, yani her 6 saniyede bir kişi tütün tüketiminden kaynaklı nedenlerle hayatını kaybetmektedir. Tüketim böyle devam ederse 2030 yılında bu sayının 8 milyon kişi olması beklenmektedir. Sigara dumanına maruz kalan insanların da risk altında olduğunu unutmamak gerekir. “Pasif maruziyetle alınan dumandaki toksik ve kanserojen maddeler sigara içenin aldığı dumana göre daha fazladır. Örneğin pasif olarak tütün dumanına maruz kalmakla akciğer kanseri riski yüzde 32 oranında artmaktadır. Durum böyleyken tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de tütün ürünleri ile mücadele büyük önem arz etmektedir.
Ülkemizde 4207 sayılı “Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun”un kamuya açık bütün kapalı alanlarda uygulanmaya başlanmasıyla birlikte tütün ile mücadelede yeni bir dönem başlamış ve 4207 sayılı Kanun’un uygulanmaya başlamasından sonra sigara içenlerin bu davranışlarından uzaklaşma, niyet ve girişimlerinde artış meydana gelmiştir. Halkın büyük bir bölümü en çok tüketilen sigara kullanımının sağlığa büyük derecede zararlı olduğunun farkındadır.Tütün mücadelesinin bütün adımlarına vatandaşların sahip çıkması kamusal hizmetlerin gücünü artırmaktadır. Bu sebeple uygulamada bulunan Alo 184 ve Yeşil Detektör ihbar hatları kullanılarak vatandaşlarımızın da Dumansız Hava Sahasına destek vermesini hedeflemekteyiz. Ayrıca sigarayla mücadele konusunda İlimizdeki çalışmalar ve denetimler 2019 yılı içerisinde de kararlılıkla devam edecektir.
“Sigara içen bireylerin 9 Şubat 2019 tarihini Tütünsüz, Dumansız Ve Sağlıklı Bir Yaşam İçin Yeni Bir Başlangıç” olarak kabul etmeleri, başta ülkemiz ve İlimizdeki kişileri ve gelecek nesilleri tütün ürünlerinin zararlarından korumak ve herkesin en temel haklarından biri olan temiz hava soluyabilmesini sağlamak için çok anlamlıdır.Eğer sigara kullanıyor iseniz, bunun bir hastalık olduğunu bilmeli ve biran önce size yardımcı olacak bir “Sigara Bırakma Polikliniğine” başvurmalısınız. Sigara ile tek başınıza mücadele etmeniz zor olabilir, çünkü bu bir bağımlılıktır ve irade ile ilişkisi yoktur. Bırakma kararlılığı, uygun tedavi ve motivasyonla siz de sigarayı bıkabilirsiniz. Unutmayın sigara içtiğiniz her an, hayatınızdan ve sevdiklerinizle geçireceğiniz sağlıklı zamanlardan çaldığınız anlardır. Sigarayı bırakmak için en doğru zaman şu andır, hemen size en yakın sigara bırakma polikliniğine başvurarak, randevunuzu alın kendiniz ve aileniz için yeni bir başlangıç yapın, unutmayın sigara bağımlılığı bir hastalıktır tedavisi mümkündür.Bir bağımlılık olan sigara kullanımından kurtulmak için bireysel çabalar gibi sağlık çalışanlarının desteği de çok değerli, Sigara Bırakma Polikliniklerinin sigarayı bırakmadaki etkisi oldukça yüksektir. İlimizde Antakya, Arsuz, Dörtyol, İskenderun ve Kırıkhan ilçelerimizde faaliyet veren toplam 7 birimde sigara bırakma polikliniği bulunmaktadır. Bu merkezlerde çalışan sağlık çalışanları tütün kontrolü konusunda eğitim alarak vatandaşlara destek olabilme kapasitelerini geliştirmektedirler. Bunun yanı sıra Alo 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı Ekim 2010 tarihinden bu yana aktif olarak hizmet vermektedir. Vatandaşların buraya yaptıkları başvurular sonrasında eğitim almış sağlık çalışanları tarafından danışmanlık hizmeti verilmekte, hekimlerin gerekli gördüğü durumlarda ücretsiz ilaç verilerek farmakolojik tedavi uygulanmaktadır. HABER: M.MUSTAFA ÇAYLI

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.