AMANOS DAĞLARI’NIN MİLLİ PARK OLMASI İÇİN KANUN TEKLİFİ VERİLDİ
CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, barındırdığı ağaç türlerinin yayılışı içerisinde zengin bitki ve yaban hayvan topluluğuna sahip oluşu ile nadir ve eşsiz bir orman ekosistemine sahip olan Amanos Dağları’nın yangın, madencilik faaliyetleri ve taş ocakları ile zarar gördüğünü belirterek Hatay, Osmaniye, Kahramanmaraş, Gaziantep illeri sınırları içerinde olan ve 372.779 hektarlık alana yayılmış olan Amanos Dağları’nın ‘millî park’ olarak ilan edilmesi için kanun teklifi verdi.
Cumhuriyet Halk Partisi Hatay Milletvekili Av.Suzan Şahin, zengin bitki ve yaban hayvan topluluğuna sahip oluşu ile nadir ve eşsiz bir orman ekosistemine sahip olan ve ekvator iklimi bitkilerinin son üyelerini barındıran Amanos Dağları’nın yangın, madencilik faaliyetleri ve taş ocakları ile tehdit altında olduğunu söyleyerek Hatay, Osmaniye, Kahramanmaraş, Gaziantep illeri sınırları içerinde olan ve 36,34ºD boylam, 36,85ºK enlemde yer alan 372.779 hektarlık bölgenin ‘Amanos Dağları Milli Parkı’ olarak ilan edilmesi için TBMM Başkanlığına kanun teklifi verdi.
Amanos Dağları’nın kapladığı alanın devlet ormanı, hazine arazisi ve bazı bölgelerinin de tarım arazisi olduğunu belirten Suzan Şahin, Ege’den esen meltem rüzgarları sayesinde ekvator iklimi bitkilerinin son üyelerini barındıran zengin bitki topluluğu ve yaban hayvanları ile eşsiz bir ekosisteme sahip olduğunu söyledi. Son yıllarda çıkan orman yangınları, madencilik faaliyetleri ve taş ocakları ile Amanosların tehdit altında olduğunu belirten Şahin, milli park olmasını istedikleri alanlarda karışık ve değişik yaşlı orman formu gösteren ekosistemler olduğunu söyleyerek ‘‘Ege’den esen meltem rüzgarları sayesinde ekvator iklimi bitkilerinin son üyelerini barındıran hatta Karadeniz iklimine ait bitkilere dahi ev sahipliği yapan ender bir değere sahibiz. Dünya üzerinde bu tip karışık ormanların pek az yerde görülmesine rağmen, hükümetin önlem almadığı orman yangınları, doğayı katleden madencilik faaliyetleri ve taş ocakları çöplüğü ile milli servetimiz talan edilmekte.’’ dedi.
Bölgenin milli park yapılıp bitki örtüsü koruma altına alınırsa bölgeden ek gelir kapısı bile oluşturulabileceğini söyleyen CHP’li Şahin hükümetin yandaşlarına rant sağlamak için milli hazinelerin, diğer yitip giden değerlerde olduğu gibi geri dönüşü olmayan bir tahribata neden olduğunu belirterek, ‘‘Avrupa’nın korumada öncelikli yüz orman alanından bir olan Amanos Dağları, bütünlüğü bozulmamış ormanları, çeşitli yaşam alanları, farklı jeolojik yapıları, sarp kayalıkları ve mağaraları, korunaklı vadileriyle yaban hayatı açısından önemlidir. Çok sayıda türe ev sahipliği yapan Amanos Dağları, Türkiye’deki bitki endemizm merkezlerinden biri olarak Önemli Doğa Alanı kriterlerini sağlayan 174 bitki taksonuna ev sahipliği yapar. Bunlardan 20’si dünya üzerinde sadece burada yaşamaktadır. Amanos Dağları, tür çeşitliliği açısından Türkiye’nin en zengin Önemli Doğa Alanı’dır.’’ ifadelerini kullandı.
AMANOS DAĞLARI MİLLİ PARK OLUNCA KURTULACAK
CHP’li Şahin, ‘‘Amanos Dağları çeşitli tehditlerle karşı karşıyadır. Bölgedeki en önemli tehditlerin başında plansız madencilik faaliyetleri ve AKP hükümetlerinin bir türlü önlem almadığı orman yangınları gelmektedir. Maden ve taş ocaklarının meydana getirdiği hava kirliliği gibi etkiler, nadir doğal türleri ve yaşam alanlarını tehdit etmekte. Uzun yıllardır Amanos Dağları’nda birçok koruma çalışmaları yapılmakta ancak bu değerimiz içten içe yok edilmekte. Amanoslarda iki resmi koruma statüsü var. Biri 1987 yılında iki bölümden oluşan ve toplam 182 hektar alan kaplayan Tekkoz-Kengerlidüz Tabiatı Koruma Alanı diğeri ise karacaların korunması için 1980 yılında ilan edilen 2.874 hektarlık Zorkun Yaban Hayatı Geliştirme Sahası. Ayrıca Samandağ bölgesinde yer alan şimşir toplulukları Gen Koruma Ormanı olarak ayrılarak koruma altına alınmış durumda. Ama buna rağmen dağları delik deşik eden, ağaç ve nadir bitki örtüsünü telef eden politikalar neticesinde Amanos Dağları’nı koruyamaz hale gelmiş durumdayız. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ve WWF-Türkiye, Dünyaya Armağanlar Projesi kapsamında alanda bir milli park oluşturulması için bilimsel ve sosyal çalışmalarını bölge sivil toplum kuruluşlarının desteği ile 2004 yılından beri sürdürmektedir. Ancak hala bir sonuç alınamamıştır. Hatay halkı ve sivil toplum kuruluşları bölgenin korunması için çeşitli etkinlikler düzenlemekte, ama nafile. Amanosları kurtarmak ve bölgeye ekonomik olarak katkı sağlaması adına yapılacak ilk şey bu bölgeyi milli park olarak ilan etmektir. Bu nedenle vermiş olduğum kanun teklifine iktidar, muhalefet tüm Hatay milletvekillerinin, Hatay’ın doğası ve halkı için destek vermesini Hatay halkı adına talep ediyorum. Doğa ve çevre siyaset üstü bir konudur ve orman yangınlarında olduğu gibi 83 milyon birlik içinde hareket etmelidir. Amanos Dağları milli park olunca kurtulacak.’’ dedi.
Meclis Başkanlığına sunduğu kanun teklifi ile CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, Hatay, Osmaniye, Kahramanmaraş, Gaziantep illeri sınırlar içerinde olan ve 372.779 hektarlık alana yayılmış olan Amanos Dağları’nın millî park olarak ilan edilmesini istedi. Haber Merkezi