18 YILDIR AÇIKLAMADIĞINIZ VERGİ CENNETLERİ YÜZÜNDEN NE KADAR VERGİ KAYBI YAŞADIK?
Cumhuriyet Halk Partisi Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, “vergi cennetleri” olarak bilinen düşük veya hiç vergi alınmayan bölgeler hakkında verdiği soru önergesine dair yazılı bir basın açıklamasında bulundu.
Basına yansıyan vergi paketindeki düzenlemelerde görüldüğü kadarıyla yanlış yönetilen ekonomi politikalarının faturasının yurttaşa çıkarıldığına vurgu yapan Yıldırım Kara, “Vergi paketinde eleştirilecek birçok husus mevcut. Ülkede açlık sınırının altında yaşayan yurttaşlarımızdan alınan vergileri artırmakta vakit kaybetmeyen iktidar, beyan edilmeyen servetlerin denetiminin yapılmasına, vergi cennetleri listelerinin açıklanmasına gelince yıllarca icraata geçemiyor. Oysa, vergi adaleti ve şeffaflık, ekonomik sistemlerin sürdürülebilirliği ve toplumun genel refahı için hayati öneme sahiptir. Yıllardır soruyoruz, fakat milyonlarca vergi açığı yaratan vergi cenneti listeleri açıklanmıyor. Bahşiş üzerinden bile vergi düzenlemesi getirmeyi düşünen, engelli bireylere uygulanan özel araçlardaki ÖTV indiriminin peşine düşen iktidar, nedense konu sermaye sahiplerine yanaşmak oldu mu yıllarca suskun kalabiliyor.” dedi.
YILDIRIM KARA: YURTTAŞI DEĞİL SERMAYEYİ VERGİLENDİRİN
“Vergi cenneti” listelerinin açıklanmamasıyla ülkemizin önemli bir vergi kaybı yaşadığına dikkat çeken Yıldırım Kara, “Vergi cenneti listelerinin 2006 yılından beri açıklanmamasının yarattığı vergi kaybı nedir bilmiyoruz. Kaç şirket ve kaç sermaye sahibi parasını buralarda işliyor bunu da bilmiyoruz. Bu bilgiler yıllardır kamuoyu ile paylaşılmıyor. Vergi cenneti listeleri hususunda vatandaşlar olarak 18 yıldır karanlıkta bırakılıyoruz. Şeffaflık istemi ile 2021 yılında CHP’den gönderilmiş hiçbir soru önergesi cevaplanmamış. Gündemdeki vergi düzenlemelerinde bu konuya dair detaylı bir bilgi kamuoyuna yansımayınca, Hazine ve Maliye Bakanlığı’na vergi cennetlerine dair geçen hafta soru önergesi yolladık. Cevaplanacak mı bilmiyoruz, bekliyoruz.
Halbuki, Kurumlar Vergisi Kanunu’nun (KVK) 30. maddesinin 7. fıkrası gereğince, vergi cenneti ülkelerine yapılan transferlerde yüzde 30 stopaj kesintisi yasal zorunluluk olarak belirtilmiştir. Cumhurbaşkanının vergi cennetleri tanımına uyan ülke listesini ilan etmemesi, vergi cenneti ülkelere yapılan ödemelerden yüzde 30 tevkifat yapılamamasına sebep oluyor. Sonucunda, büyük ölçüde vergi kaybı yaratılarak ülke ekonomisi ciddi bir zarara uğratılıyor. İktidar ise anlaşılan o ki bu zararı yurttaşın cebinden alma niyetinde.
Yürürlüğe konulması planlanan vergi reformlarının öncelikli hedefi Türkiye’de bu gibi vergi kayıp ve kaçaklarını önlemek olmalıdır. İktidarın, eşitsizliği ve yoksulluğu derinleştiren vergi düzenlemelerine karşı durmaya devam edeceğiz.” dedi.
CHP Hatay Milletveki Nermin Yıldırım Kara’nın Haziran 2024’te Hazine ve Maliye Bakanlığı’na “vergi cennetleri”ne dair göndermiş olduğu soru önergesinde bulunan sorular şu şekildedir:
1- 2006 yılında düzenlenen Kurumlar Vergisi Kanunu’nun (KVK) 30. Maddesinde “vergi cenneti” olarak tanımlanan ülkelerin listesi 18 yıldır niçin açıklanmamaktadır?
2- 18 yıl boyunca vergi cennetlerine aktarılan toplam tutar nedir ve yüzde 30 kesinti yapılmayan bu işlemlerde günümüze değin ne kadar vergi kaybı yaşanmıştır?
3- Bu işlemler Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın bilgisi dahilinde midir ve kayıt altına alınmış mıdır?
4- “Vergi cenneti” kabul edilen ülkelerin listesi Hazine ve Maliye Bakanlığı’nda mevcut mudur?
5- Listeler biliniyor ise ne zaman kamuoyu ile paylaşılması planlanmaktadır?
6- 2021 yılı boyunca “vergi cenneti” olarak belirtilen ülkelerin listelerinin neden paylaşılmadığına dair gönderilmiş olan soru önergelerinin neden hiçbiri cevaplanmamıştır? Haber Merkezi