Meşale Gazetesi

AMİK OVASINA CAN VERECEK

AMİK OVASINA CAN VERECEK

HATAY’IN GAP’I HIZLA İLERLİYOR..

AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman Hatay Çiftçisinin Can Damarları Olacak Tünellerde İncelemelerde Bulundu

DSİ Adana Bölge Müdürü Mehmet Akif Balta, Hatay AK Parti il başkanı Mehmet Yeloğlu, Kırıkhan Kaymakamı Mahmut Arslanhan, Belediye Başkanı Ayhan yavuz, İlçe Başkanı Ömer Erdal Çelik, Kırıkhan, Kumlu, Reyhanlı, Belen, Defne ziraat Odası Başkanları ve çiftçilerin katılımıyla korona tedbirlerine uyarak geniş kapsamlı  toplantı yapıldı. Kırıkhan Belediyesi Gülşah Güler sosyal tesislerinde yapılan toplantı sonrası heyet T2 tünelinde incelemelerde bulundu. AK Parti Hatay Milletvekili ve TBMM Dijital Mecralar Komisyon Başkanı Sayın Hüseyin Yayman, Karasu Nehri’nden alınan yıllık 239 milyon m³ suyu Reyhanlı Barajı’na aktaracak ve böylece Reyhanlı Barajı’na saniyede 50 metreküp suyun derivasyonunu sağlayacak olan Karasu Regülatörü ve Derivasyon Kanalı inşaatında incelemelerde bulundu.

KARASU TÜNELİ HIZLA İLERLİYOR..

T2 Tünelini yerinde inceleyen Milletvekili Yayman Proje hakkında DSİ 6. Bölge Müdürü Mehmet Akif Balta’dan bilgi aldı.

Hatay için hayati öneme sahip projeyi yakından takip ettiklerini dile getiren Yayman yapmış olduğu açıklamada şu ifadelere yer verdi;

Reyhanlı Barajı rezervuarında depolanacak su ile Hatay İli Reyhanlı, Kırıkhan ve Kumlu ilçeleri sınırları içerisinde 478 bin 210 dekarı cazibeli, 106 bin 430 dekarı pompajla olmak üzere toplamda 584 bin 640 dekar alanın sulanması hedeflenmektedir.

Yayman,  tünelde yaklaşık 500 metre ilerledikten sonra yaptığı konuşmada Sulamanın yanı sıra taşkın faydası da olan Reyhanlı Barajı 200.000 dekar alanı taşkından koruyacaktır. Ülke ekonomisine yıllık 451 300 000 TL tarımsal gelir artışı ve yaklaşık 52 600 kişiye ilave istihdam sağlayacaktır.​

Bu projenin de ana su kaynağını da oluşturan “Reyhanlı Barajı” 03 Ekim 2020 tarihinde Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı canlı bağlantı ile açılmıştı. 

Reyhanlı Barajımızın Ana Su Kaynağı ise Reyhanlı Barajı Takviye Tesisleri 1.Kısım (Karasu Regülatörü ve Derivasyon Kanalı Yapımı) İnşaatıdır. Karasu Regülatörü ve Derivasyon Kanalı Yapımı İnşaatı Karasu Nehri üzerine kurulacak olan regülatör yapısı ve 36 km iletim kanalı vasıtasıyla Reyhanlı Barajının ana su kaynağını oluşturmaktadır.  Reyhanlı Barajında suyun depolanması ve taşkınların önlenmesi adına Karasu Regülatörü ve Derivasyon Kanalı Yapımı İnşaatı büyük önem arz etmektedir, ifadelerini kullandı..

DSİ Bölge Müdürü Balta ise şu hususların altını çizdi; Karasu Regülatörü ve Derivasyon Kanalı ile yıllık 239 hm3 suyun Reyhan Barajı rezervuarına aktarılmasını sağlanacak, kış aylarında gelen taşkın sularının kontrollü bir şekilde derive edilerek Reyhanlı Barajı rezervuarına aktarılacaktır.

Böylece; yıllık 239 hm3 suyun Reyhan Barajı rezervuarına aktarılması ve depolanan sular ile Hatay İli Reyhanlı, Kırıkhan ve Kumlu ilçeleri sınırları içerisinde 584 bin 640 dekar alanın sulanması hedeflenmektedir.

Yapımı tamamlanarak hizmete alınan Reyhanlı Barajı Afrin Çayı Davutlar Regülatörü Ve Derivasyon Kanalı ile birlikte Amik Ovasında 200 000 dekar arazinin taşkından korunması da sağlanacaktır.

Karasu Kanalı Projesi Kapsamında:

• 1 adet regülatör

• 30.728 m Ana İletim Kanalı ( 50m3/s Kapasiteli)

• Toplamda 3.402 m Tünel (T1 Tüneli= 1373m, T2 Tüneli= 2029 m)

• 5 Adet Galeri Yapısı ( Toplam= 2083 m)

• 40 Adet çeşitli sanat yapıları bulunmaktadır.

Bugün itibari ile Proje’de fiziki gerçekleşme %24’e ulaşmıştır. Proje kapsamında: 5 808 m Ana İletim kanalı kazısı, T2 Tünelimizde 1 140 m ilerleme, T1 tünelinde giriş ve çıkış portal kazıları ve destekleme çalışmaları tamamlanmıştır ifadelerini kullandı..

 TAHTAKÖPRÜ OVAYA CAN VERECEK..

Hatay Tahtaköprü Barajı Sulaması 1. Kısım işi hakkında yazılı açıklamalarda bulunan AK Parti Hatay Milletvekili ve TBMM Dijital Mecralar Komisyon Başkanı Sayın Hüseyin Yayman şunları ifade etti:

Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü eliyle ilimizde yapılan yatırımlarla şehrimizin topraklarını su ile buluşturmaya devam ediyoruz. Toplamda 2.000.000.000 TL maliyetli “Tahtaköprü Barajı Sulamaları” işinde Tahtaköprü Sulaması Ana Kanalının ihalesi 2021 yılının ilk çeyreğinde yapılacaktır..

DSİ Bölge müdürü Balta’da bu hususta şunları söyledi;Yükseltme çalışmaları tamamlanan ve bu projenin de ana su kaynağını oluşturan “Tahtaköprü Barajı” 03 Ekim 2020 tarihinde Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı canlı bağlantı ile açılmıştı. Hatay İl Başkanı Mehmet Yeloğlu ise şu ifadeleri kullandı; Bu dev Projeyle hububat, pamuk, mısır, sebze, bostan, ayçiçeği, meyve, bağ, zeytin, havuç 2. ürün, mısır 2. ürün, pamuk 2. ürün üretimi yapan çiftçilerimize sulu tarım imkanı sağlanacak ve böylece Hassa ilçemizdeki 35 bin 250 dekarlık rehabilitasyon ve Kırıkhan ilçemizdeki 74 bin 250 dekarlık rehabilitasyon sulamamıza ilave olarak daha önce kuru tarım yapılan 363 bin 916 dekar arazi olmak üzere toplamda 473 bin 416 dekar arazi sulanabilecektir. Çiftçimize hayırlı uğurlu olsun sözlerini kullandı.

35 KİLOMETRELİK KANAL OLACAK

Tahtaköprü Barajı Ana Kanal kapasitesi saniyede 27,5 m3’tür. Açık kanal şeklinde projelendirilen bu sulamanın ana kanal uzunluğu 35 bin 060 metredir. Projenin hayata geçirilmesi ile dekar başına 1300 TL tarımsal geliri artışı ve 36.300 kişiye ilave istihdam sağlanması hedeflenmektedir…

AK Parti Hatay milletvekili Yayman, proje için tam destek veren Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a Hatay halkı olarak şükranlarımızı sunuyoruz dedi. Tarım ve Orman Bakanımız Bekir Pakdemirli, DSİ Genel Müdürümüz ve Adana Bölge müdürümüz bu projeyi sahiplenmeseydi bu noktaya bu sürede gelemezdik ifadelerini kullandı. Haber Merkezi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.