“ANTAKYA’DA TARİHİ MİRAS YAĞMALANIYOR”

“ANTAKYA’DA TARİHİ MİRAS YAĞMALANIYOR”

Antakya’nın en eski yerleşim alanlarından olan Affan Mahallesi’ndeki tarihi ve kültürel yerlerin hırsızlar tarafından yağmalandığı iddiasında bulunuldu.

Mahalle sakinleri ve ibadethane görevlileri, “Affan Antakya’nın en tarihi, eski yerleşim alanlarından. Affan mahallesinde kilise, cami, havra olmak üzere üç dinin de ibadet merkezi bulunuyor. Mahalle gibi ibadet yerlerinin çoğunluğu depremde yıkıldı, ağır hasar aldı. 6 Şubat depremlerinde şehirde ayakta kalan ibadet yerleri hırsızlar tarafından yağmalandı” dediler. Bu bölgenin Affan Camisi, Hıdır Türbesi, Protestan Kilisesi, Havari Kilisesi, Ortodoks Kilisesi, havra ve tarihi evlerin olduğu bir nadide bir yer olduğunu söyleyen mahalle sakinleri, “Şimdi resmen yağmacılar tarafından yok ediliyor. Bu tarihi yapılar depremde büyük zarar aldı, kalanlar da korunmazsa geri gelmemek üzere yok olacak. Bizim içimiz acıyor” dediler.

BASİT BİR HIRSIZLIK OLAYI DEĞİL!

Bu hırsızlığın sadece basit bir hırsızlık gibi düşünülmemesi gerektiğini, yok olanın Antakya’nın bir arada yaşam kültürü olduğunun altını çizen Affan Mahallesi sakinleri, “Tarihi Affan Camisi’nin kapısı çalındı, Havari kilisesini bakır işlemeli pencere korkuluğu çalındı. Hıdır Türbesi yağmalandı. Burada yağmalanan ortak tarihtir, Antakya kültürüdür.”

ELEKTRİK SORUNU VAR, SOKAKLARDAKİ AYDINLATMALAR YETERSİZ

“Hatay’da birçok bölgesinde ciddi bir elektrik sorunu var. Yaşamın olduğu bazı mahallelerde dahi sokak aydınlatması; elektrik, su bağlantısı yok. Bu yüzden gece hırsızlık olayı çok fazla oluyor. Kısmen evi sağlam olan insanlar da mahallelerine dönmek istese de temel yaşam ihtiyaçlarından olan elektrik ve suyun olmaması ile güvenli yaşam ortamı oluşmamasından dolayı dönemiyor” ifadelerini kullandılar.

ARIBAŞ: KALANLARI HEP BERBER KORUYALIM

Affan Derneği eski Başkanı Kemal Arıbaş, yağmalanın Antakya kültürü olduğunu söyledi.

Tarihi Affan Camisi’nin kapısının çalındığını, hırsızların bir süre sonra camide kamera olduğunu fark edince kapıyı geri getirdiğini söyleyen Arıbaş, “Kilise de cami de türbeler de ortak değerimiz. Bunların bir aradalığı ile Antakya oluyor. Deprem zaten yıktı geçti. Kalanları hep beraber koruyalım. Beni her gün insanlar arıyor, mahalleye dönmek istiyor. Bu insanlara güvenli ortam yapın gelsinler. Burada insan olursa kültür varlıkları da korunur” dedi. Haber Merkezi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.