ATSO AKARYAKIT SEKTÖRÜ İÇİN BAŞVURU YAPTI
Geçtiğimiz günlerde Antakya Ticaret ve Sanayi Odası’nda gerçekleşen akaryakıt sektörü toplantısının ardından sorunların çözümü için ATSO tarafından 3 kuruma dilekçe ile başvuru yapıldı.
ATSO Başkanı Hikmet Çinçin, akaryakıt sektörünün sorunları ile ilgili Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ev Enerji Piyasası Düzenleme Kuruluna dilekçe ile başvuruda bulunulduğunu açıkladı. Akaryakıt sektöründe iş yapan firmaların giderlerinin neredeyse 2 kat arttığı, ancak buna karşılık gelirlerinin ise sabit kaldığını belirten Çinçin, sektörün sorunlarının çözümü için yetkililerden yardım talebinde bulundu.
“YARDIM VE KATKILARINIZI ARZ EDERİM
3 yetkili kuruma dilekçe ile başvuran Çinçin, dilekçesinde şu ifadelere yer verdi; “Antakya Ticaret ve Sanayi Odası 9. Meslek Komitesi (Otomotiv, Akaryakıt, Ulaştırma, Tüpgaz ticareti, Linyit madenciliği ve iş takibi faaliyetleri meslek grubu) akaryakıt sektöründe faaliyet gösteren üyelerimizin sektör sorunları çözüm önerilerine yönelik bir toplantı gerçekleştirmiştir. Düşük kar marjlarıyla faaliyet gösteren akaryakıt bayilerinin, personel, enerji ve genel giderleri son dönemde yüzde 100 oranda arttı. Sektörde nakliye maliyetlerinin artması, kredi kartına ödenen korkunç komisyonlar, kanun ve yönetmeliklere getirilen yaptırımlar ile mali yüklerin enflasyon oranında artması birçok firmayı kapanma tehlikesi ile karşı karşıya bırakmıştır. Elektrik faturasını ve personel giderlerini ödemede zorlanan binlerce istasyon kapanma riski ile karşı karşıya kalmış, yeni yılla birlikte gelen zamlardan sonra akaryakıt sermaye ihtiyacı 2 katına çıkmıştır. Düşük kar marjlarıyla faaliyet gösteren akaryakıt bayilerinin son dönemde elektrik %127, personel maliyeti %50-60, işletme giderleri %95, TTS giderleri %105, diğer giderler %50 oranında artmış, ancak buna mukabil gelirlerde bir artış yaşanmamıştır. Tüm bu olumsuzlukların yanı sıra yıllık cirosu 10 Milyon TL olan istasyonda da, 100 Milyon TL olan istasyondan da “1 Milyon TL ile 1,5 Milyon TL” arasında vergi dairesine teminat mektubu istenmekte ve bundan dolayı büyük mağduriyetler yaşanmaktadır. Akaryakıt istasyonları sahipleri sektörün üzerindeki vergi yükünün azaltılması, kar marjı oranı düzenlemesi, zor günler geçiren firmalara kredi ve hibe imkanı sunulması ile enerji maliyetlerini düşürmek için sektöre özel yenilenebilir enerji üretimi için destek sağlanmasını talep etmektedirler. Konu ile ilgili olarak yardımlarınızı ve sürece katkılarınızı önemle arz ederim.” Haber:Fadime ÇAYLI