ATSO’DAN AĞIZLARI TATLANDIRACAK GİRİŞİM
Antakya Ticaret ve Sanayi Odası, Hatay’ın yerel ürünlerine sahip çıkmaya devam ediyor. Künefe, sürk, turlu yoğurt gibi çok sayıda ürüne coğrafi işaret kazandıran ATSO’nun coğrafi işaret kazandırdığı son ürün kabak tatlısı oldu.
Hatay’da yüzlerce yıldır yapılan ve çeşitli şekillerde üretilen kabak tatlıları, bundan sonra Hatay adıyla satılabilecek. ATSO’dan konuyla ilgili yapılan açıklamada, “Tatlı Yiyelim Tatlı Konuşalım” dedik. Künefe ile başlayan serüvenimiz “Kabak Tatlısı” ile devam ettirdik. Odamız Adına Tescili Yapılan 8. Ürün ‘’HATAY KABAK TATLISI’’ oldu. Gastronomi Şehri Hatay’ımıza hayırlı olsun. Antakya Ticaret ve Sanayi Odası “Hatay Kabak tatlısı”nın coğrafi işaretini aldı. Antakya Ticaret ve Sanayi Odamız, gastronomi şehri Hatay’ın lezzetlerinin ve değerlerinin markalaşması için 2005 yılından bu yana önemli çalışmalara imza atmış, bu kapsamda Hatay’a özgü birçok ürüne Coğrafi İşaret Belgesi almıştır. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin açıkladığı “2020 yılı Coğrafi İşaretli Ürünler Sıralaması’ nda Antakya Ticaret ve Sanayi Odası, Türkiye genelinde Tescil bakımından 5. başvuru sayısı bakımından 3. olarak büyük bir başarıya imza atmıştır.
Bu yolculukta bugüne kadar;
1) 05.09.2008 tarihinde ‘’Antakya Künefesi”
2) 26.02.2018 tarihinde ‘’Antakya Sürkü (Çökeleği)’’
3) 12.06.2018 tarihinde ‘’Antakya Küflü Sürkü (Çökeleği) ‘’
4) 24.08.2020 tarihinde “Antakya Kağıt Kebabı”
5) 10.09.2020 tarihinde “Antakya Tuzlu Yoğurdu”
6) 23.11.2020 tarihinde “Samandağ Ney-İ”
7) 18.02.2021 tarihinde ‘’Antakya Carra Peyniri’’
8) Sürpriz son dakika ‘’Hatay Kabak Tatlısı’’ olarak Odamız adına tescil edilmiştir.
KISACA HATAY KABAK TATLISI ÖZELLİKLERİ
Hatay Kabak Tatlısı: Cucurbita maxima ve Cucurbita moschata türündeki kışlık balkabaklarının kireç kaymağında dinlendirilmesinin ardından, şerbet içinde pişirilmesi ile elde edilen tatlıdır. Hilale benzer şekilde veya küp şeklinde kesilerek ve isteğe bağlı olarak üzerine tahin dökülüp dövülmüş ceviz içi serpilerek servis yapılır. Kireç kaymağında bekletilmeleri sebebiyle kabakların dış kısmı sert, pürüzsüz ve cam görünümünde, iç kısmı ise yumuşak olur. Hatay Kabak Tatlısı, paketlenmemiş halde buzdolabında 1 hafta, vakumlu ambalajla paketlenmiş olarak ise 1 ay muhafaza edilebilir.
Antakya Ticaret ve Sanayi Odası’nın Coğrafi işaret sürecinde Türk Patent Enstitüsü’ne teslim edilerek başvurusu yapılmış fakat daha süreci devam eden
1) Antakya Künefelik Peyniri
2) Hatay Biber Salçası
3) Hatay Nar Ekşisi
4) Samandağ Biberi
5) Hatay Ceviz Reçeli
6) Hatay Halhalı Zeytini
7) Antakya Künefesi”nin Avrupa Birliği Ülkelerde tescil edilme işlemlerinde sona gelindiğini kamuoyu ile paylaşmak isteriz.
PARTNERLERİMİZE TEŞEKKÜR
Coğrafi işaretini aldığımız ürünlerin Tescil sürecinde kurumumuzla çok büyük bir özveri ile çalışarak bizlerden desteklerini esirgemeyen Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Onur Yıldız’a, Mustafa Kemal Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yahya Kemal Avşar’a, Mustafa Kemal Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yelda Güzel’e, Mustafa Kemal Üniversitesi Antropoloji Bölüm Başkanı Öğretim Üyesi Dr. Kadriye Şahin’e, Marka ve Patent şirketi Özener Patent sahibi Huriye Özener’e ve emeği geçen odamız çalışanlarına teşekkür ediyoruz” denildi. Haber:Fadime ÇAYLI