Bir Tarih daha çöküyor

Kadim şehir Antakya’nın her adımda ve köşebaşında bulunan tarihi yapıları ve milattan öncelere uzanan ihtişamlı tarihi alanları yıpranma tehlikesiyle karşı karşıya.

Bir Tarih daha çöküyor


Kadim şehir Antakya’nın her adımda ve köşebaşında bulunan tarihi yapıları ve milattan öncelere uzanan ihtişamlı tarihi alanları yıpranma tehlikesiyle karşı karşıya. Antakya Belediyesi tarafından 2010 yılında keşfedilen ve Helenistlik çağına ait olan Kanalizasyon tüneli çökme noktasına geldi. Antakya’nın Bağrıyanık mahallesini Saray Caddesine bağlanan alanda ortaya çıkan ve tarihe kazandırılacak söylemiyle son 9 yıldır çürümeye bırakılan, betonları çöken tarihi alan kaderine terk edilmiş durumda bekliyor.


Ortaya çıktığı dönemde, turizme kazandırılacak denilerek Antakyalılar için yeni bir turizm kapısı olan tarihi yerin girişindeki duvarlar çöktü. İç kısmında bulunan ve betonla kaplanan alan ise koparak kanalizasyona karıştı. Aynı zamanda çöplük haline gelen Kanalizasyon tünelinin adım adım çöküşü de sürüyor. Turizme kazandırılacak sözüyle 2010 yılında giriş yeri bile hazırlanan Kanalizasyon alanı içindeki beton zeminin çökmesiyle de karşı karşıya kalmış durumda. İç kısmının betonla kaplanmasına bir anlam verilmesi de hem vatandaş hem de bölgedeki esnaf belediyenin özensizliğinden şikayetçi. Kanalizasyon tünelinin, özel kesme taşlardan yapıldığı yüksekliğinin 4 metre, genişliğinin ise 3 buçuk metre olan özel yapım tünelin Habib-i Neccar Dağından gelen suların Asi Nehri’ne bırakılmasını sağlıyor. Yetkililerin kazıda keşfettiği alanın turizme kazandırılmayarak son 9 yılında kaderine terk edilip, tarihe saygısızlık yapması da vatandaşlardan tepki topluyor. Giriş kapısında düşmeye ramak kalmış taşlar ise yolu kullanan vatandaşlar için tehdit oluşturuyor. Yine giriş kısmında bulunan reklam afişleri ise tarihe olan saygısızlığı bir kez daha gözler önüne seriyor.


KİMSE BİLMİYOR
Bölgede yaşayan vatandaşlar ise tarihi kanalizasyonun durumundan habersiz. Birçoğu mahallelerinde bulunan tarihi Helenistlik yapıdan habersizken, kapısının görüntüsü ise onları da korkutuyor. Vatandaşlar; “ Burada böyle bir kanalizasyon olduğunu bilmiyorduk. İçinde her yerde çöpler var. Giriş kapısı da yıkılmak üzere. Ayrıca insanlar gece yarıları bazen buraya içki içmeye bile geliyor. Herhangi bir levha bile yok. Burada tarihi bir eser olduğundan birçoğumuz habersiz. Yetkililerin duyarsızlığından şikâyetçiyiz fakat bizimde bilinçlenmezi gerekiyor.” Diyerek tarihi Helenistlik döneme ait Kanalizasyon tünelinin özenli bir şekilde revize edilmesi gerektiğini söylediler.
HABER:CANSU DİLEK

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.