CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’IN A TAKIMI BELLİ OLDU
Cumhurbaşkanı Erdoğan, kongrenin ardından jet hızıyla parti yönetimini belirledi. Genel başkanvekilliğine Numan Kurtulmuş, parti sözcülüğüne Ömer Çelik getirildi.Daha önce bakanlık görevlerinde bulunan Jülide Sarıeroğlu, Mehmet Özhaseki, Fatma Betül Sayan Kaya ve Lütfi Elvan parti yönetimine girerken, 5 eski üye yeni MYK’da yer bulamadı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti’nin “A Takımı”nı jet hızıyla belirledi. Başbakanlığı döneminde AK Parti Merkez Yürütme Kurulu’na (MYK) katılabilmesi için Binali Yıldırım için oluşturulan Genel Başkanvekili, yani partinin 2 numaralı koltuğuna Numan Kurtulmuş getirildi. Erdoğan, Parti Sözcülüğü’ne 24 Haziran seçimlerinde aday olmayan, hükümette de yer almayan eski AB Bakanı Ömer Çelik’e verdi.
AK Parti MKYK’ya giren 5 MYK üyesi, yeni A Takımı’nın belirlenmesiyle koltuklarına veda etti. Ömer Çelik’in yanı sıra daha önce bakanlık görevlerinde bulunan Jülide Sarıeroğlu, Mehmet Özhaseki, Fatma Betül Sayan Kaya, Lütfi Elvan AK Parti yönetimine girdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeniden Genel Başkan seçildiği dünkü kongrenin hemen ardından, yeni MKYK’sıyla akşam saatlerinde ilk toplantısını yaptı. Erdoğan toplantıda yeni döneme dair mesajlarını verdi. İlk MKYK 2,5 saat MYK ise 40 dakika sürdü. Dün gece saatlerinde MYK üyeleri jet hızıyla devir-teslim töreni de gerçekleştirdi.
7 ismi korudu
Erdoğan Siyasi ve Hukuk İşleri’nden sorumlu Hayati Yazıcı, Tanıtım ve Medya’dan sorumlu Mahir Ünal, Mali ve İdari İşler’den sorumlu Vedat Demiröz, Ar-Ge’den sorumlu Hamza Dağ, Çevre, Şehir ve Kültür’den sorumlu Çiğdem Karaaslan ve Genel Sekreter Fatih Şahin’i bu dönem de MYK’da korudu.
Erdoğan, ekonomiden sorumlu Genel Başkan Yardımcılığını yürüten Cevdet Yılmaz’ı da MYK’da tuttu ancak görev yerini değiştirdi. Yılmaz, yeni dönemde Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevini üstlenecek. Erdoğan böylece 7 ismi MYK’da korumuş oldu.
Sözcü Çelik oldu
Cumhurbaşkanı Erdoğan, MKYK’dan aldığı yetki ile MYK’da yeni bir yapılanmaya da gitti. Erdoğan daha önce tanıtım ve medya başkanlığının sürdürdüğü “Parti sözcülüğü” görevini bu makamdan ayırarak Ömer Çelik’e verdi.
Daha önce de parti sözcülüğü yapan Çelik, o dönemde aynı zamanda genel başkan yardımcılığı görevini de yürütüyordu. Yeni dönemde Çelik sadece parti sözcüsü olacak. Parti sözcülüğü titrini Çelik’e devreden Mahir Ünal ise, Tanıtım ve Medya’dan Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı’na devam edecek.
Yeni sistem öncesinde bakanlık görevinde bulunan isimlerden Ömer Çelik, Jülide Sarıeroğlu, Mehmet Özhaseki, Fatma Betül Sayan Kaya ve Lütfi Elvan da AK Parti’nin yönetimine girerek Erdoğan’ın yeni “A Takımı”nda yer aldı.
Basın toplantısı düzenleyen yeni parti sözcüsü Ömer Çelik, “Her kongre ilkelere dayanan geleneğinin sürdürülmesi bakımından AK Parti’nin tazelenmesi bakımından çeşitli sentezler ortaya çıkarır. Kuşkusuz önemli olan şudur; AK Parti kongreleri Türk demokrasi hayatının dönüm noktalarıdır. AK Parti kongrelerinden sonra yeni atılım ortaya çıkmıştır. Türk siyasi hayatında AK Parti kongrelerini Türk siyasi hayatında yarattığı evreler olarak okuyabiliriz. AK Parti MKYK’sını da, en üst yönetim organı olması yanında, demokratik perspektiflerinin geliştirildiği bir düşünce okulu olarak değerlendiririz her zaman” dedi.
Yerel seçim ayarı
Erdoğan yeni MYK’da, Teşkilattan sorumlu Mustafa Ataş’ın yerine Erkan Kandemir; seçim işlerinden sorumlu Ahmet Sorgun’un yerine Ali İhsan Yavuz; sosyal işlerden sorumlu Öznur Çalık’ın yerine Fatma Betül Sayan Kaya; yerel yönetimlerden sorumlu Erol Kaya’nın yerine Mehmet Özhaseki; STK’lardan sorumlu Harun Karacan’ın yerine Jülide Sarıeroğlu tercihlerinde de bulundu. Böylece MKYK’ya girmesine karşın 5 MYK üyesi liste dışı kalmış oldu. Erdoğan’ın yerel seçimler öncesinde yerel yönetim, teşkilat, seçim işleri gibi kritik görevlerde değişikliğe gitmesi de “yerel seçim ayarı” olarak yorumlandı. Sorgun’un yerine gelen Yavuz daha önce Seçim Koordinasyon Merkezi başkanlığını yürütüyordu.
Mehdi Eker ile Ravza Kavakçı Kan’ın MYK’daki görevleri de dünkü kongrede MKYK dışı kalmalarıyla sonlanmıştı. Eker’in yerine Dış İlişkiler Başkanlığı’na Cevdet Yılmaz kaydırılırken, Kan’ın yerine Konya Milletvekili Leyla Şahin Usta getirildi.
Konuklara onur yemeği
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin 6. Olağan Büyük Kongresi’ne davetli yabancı devlet temsilcileri onuruna yemek verdi. Cumhurbaşkanlığı Külliyesine gelen davetlileri, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay karşılarken, Erdoğan, yemeğe katılan davetlilerle tek tek selamlaştı. Yemeğe, TBMM Başkanı Binali Yıldırım, Gine Cumhurbaşkanı Alpha Conde, Somali Cumhurbaşkanı Muhammed Abdullahi Muhammed, Ekvator Ginesi Cumhurbaşkanı Teodoro Obiang Nguema Mbasogo, Rusya Federasyonu Devlet Duması Başkanı Vyaçeslav Volodin, Zambiya Cumhurbaşkanı Yardımcısı Inonge Wina, Tunus Nahda Hareketi Lideri Raşid el-Gannuşi’nin yanı sıra birçok davetli katıldı. l ANKARA AA
Eski başkanları kabul etti
Erdoğan AK Parti Büyük Kongresi’ne katılan eski TBMM başkanları Cemil Çiçek, Köksal Toptan, Bülent Arınç, Mehmet Ali Şahin, İsmet Yılmaz ve İsmail Kahraman ile görüştü
Seçim ittifakı tüzüğe girdi
Kongrede, Tüzük Değişikliği Komisyonunca hazırlanan parti tüzüğünün bazı maddelerine ilişkin değişiklik teklifi, üzerinde müzakere yapılmaksızın kabul edilerek yürürlüğe girdi. Anayasa değişikliğine uyum çerçevesinde tüzükte 550 olarak yer alan milletvekili sayısı 600 olarak değiştirildi.
Bakanlar için var olan MYK’da görev alamama yasağı kapsamına Cumhurbaşkanı Yardımcıları da alındı. Bu görevlerden birine atanan MYK üyesinin üyeliği, atama kararının Resmi Gazete’de yayımlandığı gün sona erecek.
‘Yetki MKYK’ya ait’
Tüzüğün 97. maddesindeki mevcut fıkranın başına 97/1 olarak “İl başkanı, il genel meclisi grubunun ve büyükşehir ve il (merkez ilçe) belediye meclisi grubunun başkanıdır. Merkez ilçeler hariç ilçelerde ilçe başkanı ilçe belediye meclis grubunun; beldelerde ise belde başkanı belde belediye meclis grubunun başkanıdır.
İl, ilçe ve belde başkanının katılamadığı grup toplantılarına 95 ve 96. maddelere göre meclis üyeleri arasından seçilmiş grup başkan vekili başkanlık eder” hükmü eklendi.
Tüzüğün altıncı kısmının birinci bölümünün başlığı “Seçimlere katılma ve seçim ittifakı” şeklinde değiştirildi. Bu kısma, “Milletvekili seçimlerinde seçimlere katılma yeterliliği taşıyan siyasi partiler ile ittifak yaparak seçime katılmaya, ittifak protokolünü onaylamaya veya ittifaktan vazgeçmeye karar verme yetkisi Merkez Karar ve Yönetim Kuruluna aittir” maddesi eklendi. Böylece seçim ittifakı AK Parti tüzüğüne eklenmiş oldu. Haber Merkezi