ÇÜRÜYEN TARİH

ÇÜRÜYEN TARİH

ÇÜRÜYEN TARİH

Antik Çağ’da Ortadoğu zenginlerinin alışveriş merkezi haline gelen ve gündüzler insanlara yetmeyince geceleri de meşaleler kullanılarak aydınlatınca “dünyanın ilk ışıklandırılan” caddesi unvanını alan Kurtuluş Caddesi’nde (Herod Caddesi) birçok eski yapı restore edilmeyi bekliyor. İlçenin eski Antakya diye bilinen Asi Nehri’nin Güney’inde kalan kısmının büyük bölümünde rastlanılan tarihi yapılar, bakımsızlıktan ötürü giderek yıkılmaya yüz tutuyor. Kentin bazı bölgelerinde başlatılan yenileme çalışmaları bu alanlara nedense hiç uğramadı. Kimi tarihi evler hala kullanılırken, bazıları ise bakımsızlıktan kullanılamaz hale geldi. Ailelerin oturduğu evler, duvarlar ve bazı binaların dış cepheleri restore edilmediği için renk değiştirirken, öte yandan ortaya çıkan görüntü medeniyetler şehri Hatay’a yakışmıyor.


HERKES MAĞDUR
Medeniyetler beşiği Hatay’a bu çirkin görüntülerin yakışmadığını söyleyen vatandaşlar, “Sözde medeniyetler şehriyiz. Bu kötü görüntüler memleketimize yakışmıyor. Bu görüntüleri düzeltmeleri için daha neyi bekliyorlar? Bu memleketin yetkilileri nerede? Aslında bu caddeyi daha ilgi çekici yapabiliriz. İlimize gelen yerli ve yabancı turistler cadde üzerinde bulunan Habib-i Neccar Cami’sini ziyaret edip bu alandan ayrılıyor. Bu durum da iyi izlenimlerin olmayacağını gösteriyor. Bir an önce bu duruma bir el atılmasını talep ediyoruz. Bu sorun bizlerin sorunu değil, memleketimizin sorunudur.” ifadelerini kullandı.
YOĞUN TRAFİĞİ VAR
İnsanoğlunun yerleşimine ait ilk izlerin bulunduğu Paleolitik Çağ’dan bu yana tarihi ve doğal birçok güzelliğe sahip Antakya, ilk mağara kilisesi St. Pierre, Anadolu’nun ilk camisi Habib-i Neccar gibi mekânlarının yanı sıra “dünyanın ilk aydınlatılan caddesi” olan tarihi Kurtuluş Caddesi ile de biliniyor. Antakyalılar tarafından “Nişantaşı” olarak anılan ve Ortadoğu’nun zenginlerinin gelip alışveriş yaptığı tarihi bölge, günümüzde de eski taş binaların ve birçok esnafın sıralandığı, kentin en işlek yerlerinin başında geliyor.
HABER-FOTO: CANSU DİLEK

ETİKETLER:
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.