DÇV HATAY’A UMUT OLUYOR

DÇV HATAY’A UMUT OLUYOR

Dünya Çocukları Vakfı (DÇV), Hatay’ın Samandağ İlçesine kazandıracağı kreşle çocuklara umut olacak. Üç dilde eğitim vereceklerini söyleyen DÇV Başkanı Ali Koban, “Temelini attığımız kreş projesi çok dilli eğitim verecek. Türkçe, Almanca ve İngilize ağırlıklı eğitimin verileceği kreşte, 4 sınıf yer alacak. Bunlardan iki sınıf 1-3 yaş grubu çocuklara tahsis edilirken, iki sınıf da 3-6 yaş grubu çocuklar için olacak” dedi. 6 şubat depremi ile büyük bir yıkım yaşayan Hatay, yaralarını sarmaya çalışıyor. Depremin ilk gününden beri Hatay’a destek veren Dünya Çocukları Vakfı (DÇV) Yönetimi, depremde zarar gören Hatay’ın Samandağ ilçesine, Türkçe, Almanca ve İngilice dillerinde eğitim verecek olan kreşin ilk harcını törenle attı…

Samandağ Belediye Başkanı Refik Eryılmaz ile birlikte DÇV Yönetim Kurulu Başkanı Ali Koban ve üyelerinin hazır blunduğu temel atmatörenine çok sayıda vatandaş da katıldı. 

Temel atma töreninde konuşan Dünya Çocukları Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ali Koban,  depremde büyük zarar gören Hatay halkı için depremin yaşandığı ilk günden bu yana seferber olmayı kendine ilke edindiklerini söyledi. DÇV’nin depremin ilk gününden itibaren Hatay halkının yanında durduğunu belirterek, acılarına ortak olduklarını söyledi.   

DÇV ve ISS-Netzwerk şirketinin oluşturduğu güven sayesinde Almanya’dan sağladığı bağışlarla burada olduklarını belirten Koban, “önemli bir temel atma töreni için aranızdayız. Biz bunun adına umuda yolculuk dedik. umuda yolculuğun temelini de bugün burada atıyoruz. Bu temel şartlar ne kadar zor olursa olsun hep bir umut ışığı , bir çıkış yolu vardır ilkesi ile hareket ettik” dedi.

default

Acı dolu 6 Şubat tarihini asla unutmayacakları birgün olarak hatırlayacaklarını sözlerine ekleyen Koban şunları söyledi: “6 Şubat, asla unutamayacağımız bir gündür. Depremin ilk gününden itibaren,  ISS-Netzwerk gGmbh ve Türk Alman Sanayi Ticaret Odası olarak bir bağış kampanyası başlattık. Yaraların sarılması için Almanya  dostlarımız başta olmak üzere Türk vatandaşlarımızın katkıları ile ihtiyaçların belirlenmesi adına Hatay’a geldim.  İBB’nin koordinasyon merkezinde konaklayarak, acılarınıza ortak oldum. Hala o günleri unutamadığım gibi her gelişte o günler film şeridi gibi gözümün önünden akıyor. Şehirdeki binaların yüzde 81’i yıkılmış veya ağır hasarlı, yollar felaket içinde idi . İnsanların çaresizliği içerisinde kime el uzatabildiysek yanında olduk. Çünkü insanlar sevdiklerini, dostlarını yaşam ortaklarını, evlerini, işyerlerini ve daha da önemlisi doğup, büyüdükleri, aile oldukları mesken tuttukları yerleri tarihiyle yok olmuştu.”

“UMUDUN OLDUĞU YERDE MUCİZELER ÇİÇEK AÇAR”

Çocukların travmayı hala atlatamadıklarını vurgulayan DÇV Başkanı Ali Koban, “Hayat su gibi akıp gidebilir. Ama anzısın gelen deprem aldıklarını geri vermedi.  İçimize o çaresizliğin hüznü, karanlığı çöktü. Ama çok şükür uzun sürmedi, çünkü insan olarak, millet olarak, bu felaketin üstesinden biririmize sarılarak, safları sıklaştırıp dayanışma göstererek felaketin üstesinden geleceğimizi biliyorduk. Zira “umudun olduğu yerde mucizeler çiçek açar”. Bizde bir mucizeyi yaratmak adına çiçeklerin açması için yola çıktık” dedi. 

Koban, “Yönetim Kurulu arkadaşlarımla değerlendirme de bulunarak, acil bir kreş yapımının kararını aldık. Artık ileriye yönelik daha kalıcı bir yapılanma ile kurumsallığın getirdiği sorumlulukla çocuklara yuva olacağız. Bu konuda projeyi ilk söylediğim günden bu yana desteğini esirgemeyen Samandağ Belediye Başkanı Refik Eryılmaz’a teşekkür etmek istiyorum. Bizim de çorbada artık tuzumuz var, hem de geleceğimizin emaneti olan çocuklar için inanılmaz mutluyuz” dedi.. 

Konuşmasını Koban şöyle sürdürdü:  “Diyebilirsiniz ki haklı olarak niye bir kreş? Çünkü bir ülkenin geleceği bir çocuğun hikayesiyle başlar. Bu yoldaki şiarımız buydu. İlk kreşin temeli dahi olsa, ardından açacağımız kreşlerle vereceğimiz eğitimle liyakat, adil olma, paylaşma ve saygı gibi evrensel değerleri çocuklarımıza aşılayarak, ülkemize, milletimize yararlı çocukların yetişmesini sağlayacağız.” 

“Çünkü biliyoruzki, tarihinden güç alan Hatay aynı zamanda dinlerin ve dillerin şehridir. Bu kültür mozaiğinde, insanların ihtiyaçlarıyla, farklı kimliklerini güven içinde asırlardır birlikte yaşayabilecekleri bir şehir olmuştur. Yarattılan şehir ruhu asırlardır bir kültür çeşitliliği olarak yaşıyor. Ve yaşamaya da devam edecektir.  Bundan dolayı hayata geçireceğimiz kreş projesinin çok dilli olmasına özen gösterdik. Türkçe, Almanca ve İngilizce eğitimin verileceği kreşte, 4 sınıf var. iki sınıf 1-3 yaş grubu çocuklar için, iki sınıf da 3-6 yaş grubu çocuklar için olacak.. Her sınıfın kendine ait etkinlik odası, yatma odası, el işleri atölyesi, müzik, resim, tiyatro ve sanat odaları yer alacak. kreşin ortam kullanım alanıyla birlikte toplam 630 m2.”

TRAVMALAR KUM HAVUZU İLE UNUTULACAK

Kreşin açık alanı 1.500 m2 olup, özellikle çocukların yaşadıkları deprem travmasını atlatmaları için uzman psikologların eşliğinde kum havuzu bulunacak. Kreş inşaatı, uluslararası ve Avrupa’daki kreş kalitesi ve kriterlerine uygun, çelik konstrüksiyonlu prefabrik yapı olup depreme dayanıklı inşa edilecek. Toplam belediyenin tahsis ettiği alan 6.000 m2 olup, eğitim ve bahçe dışında geri kalan alanda ise küçükbaş hayvanların olacağı bir çiftlik ve hobi bahçesi yer alacak. 

Türkçe, Almanca ve İngilizce olarak eğitim verileceğinden söz eden Başkan Koban, “Yabancı dillerin ders olarak verildiği okullarla diyalog içinde kalarak çocuklarımızın kreş sonrası akademik süreçte eğitimlerini orada devam etmeleri için ayrıca girişimde bulunacağızı belirtmek isterim” dedi. 

Konuşmasında, kreşe kayıtta önceliğin yanlız ve çalışan annelerin çocukları ile gelir düzeyi düşük ailelerin çocuklarından oluşacağını dile getirerek, ilkelerinin ise çocuklar arası fırsat eşitliğini sağlamayı amaçlamak olduğunu vurguladı.   

İKİNCİ KREŞ, ÜÇÜNCÜ KREŞ GELİYOR

İkinci kreş projelerinin Hatay-Defne’de hayat bulacağını dile getiren Koban, “Defne  Belediye Meclisi’nin aldığı kararla bize yer tahsis edildi. Defne için bütçe finansmanını sağlayarak en kısa sürede temelini atacağımızın müjdesi verirken, bir diğer girişimimiz ise Antakya olacaktır. Bir kreş derken bugün üç kreşi konuşuyoruz. İşte bu umudu yitirmemenin çiçekleridir” dedi. 

Temel atmaya ilişkin sürecin uzamasına da değinen Koban, deprem yaralarının sarılması, bürokratik sürecin ağır işlemesi nedeniyle ciddi zaman kaybedildiğini  söyledi. Kobal konuşmasında, desteklerini esirgemeyen kurum ve kuruşlara ayrıca teşekkür ederek, her zaman Hatay halkının yanında olacaklarını ifade etti. 

Törende konuşan Samandağ Belediye Başkanı Refik Eryılmaz ise, Samandağ’a kazandıracakları kreşin Türkiye’de bir ilk olacağına dikkat çekerek, “üç dilde eğitiminin verileceği kreşte, ayrıca hobi ve hayvanat bahçesi yer alacak. Çocukların deprem travmasını atlatmak adına büyük bir hizmetin temelini atıyoruz” dedi.

Dünya Çocukları Vakfı’nın girişimi ve destekleri sayesinde bu hizmeti sunacaklarını aktaran Başkan Eryılmaz, “ilk günden beridir DÇV Başkanı ve Yönetimi bizleri yanlız bırakmadı. Almanya’daki diğer dostlarımızın desteğini her zaman hissettik hissetmeye de devam ediyoruz. Bu dayanışma sayesinde depremin yaralarını inanıyorumki en kısa sürede saracağız” dedi.

Kreşin yapımına, ISS-Netzwerk gGmbh, Türk Alman Sanayi Ticaret Odası RTL Televizyon Vakfı, SAP Vakfı, Stlep derneği, Bild Gazetesi’nin çocuklar için bir Kalp Derneği, Berlin Türk ve Alman Kadınlar Derneği ve birçok STÖ katkı da bulundu. Haber Merkezi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.