Meşale Gazetesi

DOĞU AKDENİZ TURUNÇGİL İHRACATINDA ZİRVEDE

DOĞU AKDENİZ TURUNÇGİL İHRACATINDA ZİRVEDE

Türkiye’nin turunçgil ihracatının yüzde 71’inin gerçekleştirildiği Mersin, Hatay ve Adana’dan geçen yıl 661 milyon 787 bin dolarlık turunçgil dış satımı yapıldı.

Türkiye’nin turunçgil ihracatının yüzde 71’inin gerçekleştirildiği Mersin, Hatay ve Adana’dan geçen yıl 661 milyon 787 bin dolarlık turunçgil dış satımı yapıldı.

“Türkiye’nin meyve deposu” olarak anılan ve verimli topraklarında birçok ürünün yetiştiği Doğu Akdeniz kentleri, turunçgil üretimi ve ihracatında da önemli rol oynuyor.

AA muhabirinin Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) verilerinden derlediği bilgilere göre, geçen yıl Türkiye 933 milyon dolarlık turunçgil ihracatı gerçekleştirdi. Bu ihracatın yüzde 71’i Mersin, Hatay ve Adana’dan yapıldı.

Söz konusu 3 ilden geçen yıl gerçekleştirilen turunçgil ihracatı, önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 13 artarak 661 milyon 787 bin dolara ulaştı.

Geçen yıl Mersin’den 389 milyon 447 bin, Hatay’dan 193 milyon 353 bin ve Adana’dan 78 milyon 985 bin dolarlık turunçgil ihracatı gerçekleştirildi.

“Turunçgil üretim ve ihracatını Doğu Akdeniz sırtlıyor”

Ulusal Turunçgil Konseyi Başkanı Kemal Kaçmaz, AA muhabirine, Mersin, Hatay ve Adana’dan geçen yıl önemli miktarda narenciye ihracatı gerçekleştirildiğini söyledi.

Turunçgilin ülke ekonomisine katkısının artarak devam ettiğini dile getiren Kaçmaz, yapacakları çalışmalarla 2021’de bu ihracat rakamını da artıracaklarına inandıklarını aktardı.

Kaçmaz, Doğu Akdeniz’in turunçgil ihracatını sırtladığını belirterek, şunları kaydetti:

“Mersin, Hatay ve Adana’yı ‘Türkiye’nin meyve deposu’ olarak adlandırıyoruz. Elverişli iklim özelliklerinden dolayı Akdeniz’de birçok ürünün yetiştiğini görüyoruz. Bu da ihracata olumlu katkı sağlıyor. Turunçgil üretim ve ihracatını Doğu Akdeniz sırtlıyor. Mersin, Hatay ve Adana bu ihracatta ilk 3’te bulunuyor. 2021’deki çalışmalarımız hız kesmeden sürecek ve ihracatımızı her geçen yıl artırmaya devam edeceğiz.” Haber Merkezi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.