ESKİ ANTAKYA SOKAKLARINDAN KALAN..

ESKİ ANTAKYA SOKAKLARINDAN KALAN..

TARİHE TANIKLIK EDEN ESKİ ANTAKYA SOKAKLARI DEPREMDE EN ÇOK YIKIMA UĞRAYAN BÖLGE OLDU

Türkiye’de 10 ilde meydana gelen deprem felaketinin en büyük yıkımı yarattığı illerden biri de Hatay oldu. Hatay’da depremin ardından yollar yarıldı, binalar yerle bir oldu, taş üstünde taş kalmadı.
Asrın felaketinin yerle bir ettiği Hatay’da enkazlar kaldırıldıkça yıkımın etkisi de ortaya çıktı. Binlerce kişinin hayatını kaybettiği kentte kalanlar her gün geçtikleri sokakları tanıyamaz oldu.
Binalar yıkıldı, enkazlar kaldırıldı ama geride kalan boş araziler, buruk bir his bıraktı.
Depremlerin üzerinden 11 ay geçti, büyük yıkımın olduğu Hatay’da yaklaşık 25 bin kişi hayatını kaybetti, binlerce kişi de yaralandı. Kentte aylar sonra görüntülenen değişim, yıkımın etkisini gözler önüne serdi. Depremzedeler boş sokakların bir an önce eski haline dönmesini bekliyor.
Kent sakinleri yaşadıkları duyguları, “Dostluk vardı, arkadaşlık vardı. Burası, herkesin bize yetiştiği taraflar vardı. Antakya yani ayrı bir şehirdi. Her gün buradan geçerken içimiz acıyarak geçiyoruz buraları biz hiç böyle göreceğimizi ummuyorduk. Bu halde görmek bizi çok üzüyor şu anda herkes bir tarafa dağılmış. Gittiğim yerleri tanıyamıyorum, yıllarca esnaflık yaptığım eski Antakya sokaklarını tanıyamadım, nerede olduğumu bile anlayamadım” sözleriyle aktardılar.
ANTİK ÇAĞLARIN ŞEHRİ ANTAKYA TARİH BOYUNCA DEFALARCA YIKILDI
Antik çağlardan kalan Antakya tarih boyunca defalarca depremlerle yıkıldı ve yeniden inşa edildi.
Ancak bölge sakinleri, bu depremlerden sonra ilçenin toparlanmasının uzun zaman alacağından ve eşsiz tarihi kimliğinin asla tam olarak geri kazanılamayacağından korkuyor.
Antakya’nın eski yerleşim bölgesinde oturan vatandaşlar, “Eski çarşı harabeye döndü. Roma döneminde geceleri meşalelerle aydınlatıldığından dünyanın “ilk ışıklandırılmış caddesi” olduğu söylenen Kurtuluş Caddesinde tarihi binalarının bulunduğu bölge bir enkaz yığınına dönüşmüş durumda. Gece sokaklar ıssız ve çok sessiz” dediler ve gelecek adına ümit verecek çalışmaları beklediklerini ifade ettiler.
Sokaklarda az da olsa karşılaştığımız herkes şunu soruyor “Hatay bir daha nasıl toparlanacak?”
Vatandaşlar, kentin yeniden ayağa kalkması için güçbirliğine yapılması için herkese önemli görevler düştüğüne dikkat çektiler.
Kent sakinlerinin bazıları da, felaketin kentin kaderi olduğuna, ancak kentin yeniden ayağa kalkacağına inanıyor.
“Yedi seferden sonra yeniden inşa ettiler ve hayata döndürdüler. Şimdi sekizinci kez ve inşallah yine içinde yaşayacağız” diye görüşlerini ifade ettiler.Haber Merkezi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.