İLK KEZ EV ALACAKLARA KAMPANYA

İLK KEZ EV ALACAKLARA KAMPANYA

İlk kez ev sahibi olmak isteyenlere yönelik düşük faizli konut kredisi çalışmalarında sona gelindi.

Faiz için yüzde 1,20 ve 1,50 oranları üzerinde yoğunlaşıldığı belirtilirken, vadenin 15 yıl olması bekleniyor. Söz konusu konut kredisi çıkarsa, ödemeler de yarı yarıya düşecek. İlk kez ev sahibi olmak isteyenleri yakından ilgilendiren düşük faiz konut kredisinde sona gelindi. Bankalar şu anda konut kredilerini ortalama yüzde 3.89 faiz oranıyla verirlerken; yeni konut projesi hayata geçerse konut kredilerinin faiz oranlarının yüzde 1.50 hatta yüzde 1.20’ye düşmesi bekleniyor. Düşük faizli Konut kredisi için kredi değer oranı tüketicinin kendisinin, eşinin veya 18 yaş altındaki çocuklarının en az bir konutu varsa yüzde 75 azaltılarak uygulanacak. 15 yıl vade imkanıyla çıkması beklenen yeni konut kredisinde aylık ödemelerin de yarı yarıya düşmesi planlanıyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), ikinci evini alacaklar için konut kredilerini sınırlandırmıştı. Bundan sonra tapusu olan tüketici, yeni bir ev daha isterse, evin değerinin yüzde 90’ı değil, yüzde 22.5’i kadar kredi çekebilecek. Alınan karara göre yatırımcının değil ihtiyacı olanın konuta ulaşması hedefleniyor. Diğer yandan ev kredileri ile ilgili Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz’dan açıklama geldi. Yılmaz yaptığı açıklamada, “İlk ev alımında kredi erişimini sağlıyoruz. Orada bir düzenleme yapacağız demiştik, onu bu şekilde yapmış olduk. İkinci ve üçüncü konut alımında artık pek kredi imkanı yok. İkinci, üçüncü konuta kredi imkanı olmayınca konut kredi imkanları ilk konut sahipliği için kullanılmış oluyor” ifadelerini kullandı.

ÖDEMELER AYLIK NE KADAR OLACAK?

Emlakçı Yunus Gürlek, “Kampanya başlarsa 1 milyon TL için mevcutta aylık ödeme 38 bin 940 TL civarında olacaktır. Toplamda da 7 milyon gibi bir geri ödeme olacak. 1.20 faiz oranı çıkarsa aylık ödeme ise 13 bin 587 TL’ye gerilecektir. 2 milyonluk bir kredi için hesapladığımızda aylık 77 bin 880 TL’ye tekabül ediyor” ifadelerini kullandı. Faiz oranı yüzde 1.20 olarak belirlenirse, 2 milyon TL’lik kredi kullanan kişi 180 ay boyunca ayda 27 bin 174 TL ödeyecek. Faiz oranı yüzde 1.50 olarak belirlenirse, 1 milyon TL’lik kredi kullanan kişi 180 ay boyunca ayda 16 bin 104 TL ödeyecek. Faiz oranı yüzde 1.50 olarak belirlenirse, 2 milyon TL’lik kredi kullanan kişi 180 ay boyunca ayda 32 bin 208 TL ödeyecek.

KİMLER YARALANACAK?

Kampanyalı krediler ilk kez ev alacaklara verilecek. Evi olanlar ise bu kampanyadan yararlanamayacak. Söz konusu düzenlemenin yıl sonuna kadar Meclis gündemine gelmesi bekleniyor. Haber Merkezi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.