HATAY’DA PETROL ARANACAK MI?

HATAY’DA PETROL ARANACAK MI?

Milliyetçi Hareket Partisi Hatay Milletvekili Lütfi Kaşıkçı, TBMM’de komisyon toplantısında Hatay’da petrol arama işleminin yapılıp yapılmayacağını sordu.

Asi Nehri’nin Akdeniz’e döküldüğü Samandağ açıklarında ve İskenderun körfezinde doğal gaz araması yapılacak mı? Diye soru soran Vekil Kaşıkçı, Akdeniz’in zengin doğalgaz sahasına sahip olduğunun bilindiğini belirtti.

AKDENİZ DELTASI ZENGİN KAYNAKLARA SAHİP

Vekil Kaşıkçı yaptığı açıklamada; “Türkiye Petrolleri Genel Müdürüne Hatay için sorduk. Asi Nehri’nin Akdeniz’e döküldüğü Samandağ açıklarında ve İskenderun körfezinde doğal gaz araması yapılacak mı? Nehirlerin denizlere döküldüğü deltaların doğal gaz kaynakları yönünden oldukça zengin olduğunu biliyoruz. Örneğin; Tuna nehrinin Romanya üzerinden Karadeniz’e döküldüğü Tuna Deltası önemli doğal gaz kaynaklarına sahip. Bu delta üzerinde Romanya’ya ait Neptün ile Türkiye’ye ait Sakarya Gaz Sahası bulunmaktadır. Bu duruma benzer şekilde; Nil Nehri’nin Mısır üzerinden Akdeniz’e döküldüğü alan da tıpkı Tuna Deltasında olduğu gibi doğalgaz yönünden zengin bir alandır. Nil Deltası üzerinde ise İsrail’e ait Leviathan ile Tamar ve Mısır’a ait Zohr Doğal Gaz Sahası bulunmaktadır. Bu gerçekler ışığında Asi ve Seyhan Nehirlerinin Akdeniz’e döküldüğü İskenderun Körfezinin de potansiyel doğal gaz rezervine sahip olduğunu düşünmekteyiz. Bu manada TPAO bünyesinde bulunan Oruç Reis ve Barbaros Hayrettin Paşa Sismik gemileri ile İskenderun Körfezi deniz tabanında bir araştırma yapılmasını talep ettik. Dip Not: Tuna Deltasında bulunan Romanya’ya ait Neptün Gaz Sahasında yapılan keşif: 80 milyar m3, Tuna Deltasında bulunan Türkiye’ye ait Sakarya Gaz Sahasında yapılan keşif: 540 milyar m3, Nil Deltasında bulunan İsrail’e ait Leviathan ve Tamar Gaz Sahasında yapılan keşif: 800 milyar m3, Nil Deltasında bulunan Mısır’a ait Zohr Gaz Sahasında yapılan keşif: 849 milyar m3” ifadelerini kullandı. Haber:Fadime ÇAYLI

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.