HATAYLI STK’LAR TEK YUMRUK: “MÜCBİR SEBEP” BELİRSİZLİĞİ ORTADAN KALKMALI

HATAYLI STK’LAR TEK YUMRUK: “MÜCBİR SEBEP” BELİRSİZLİĞİ ORTADAN KALKMALI

Hatay’daki esnaf, tüccar ve mali müşavirler, 6 Şubat depremi sonrası uygulamaya konulan “mücbir sebep” uygulamasının 30 Kasım 2024 itibariyle sona erdiğini ancak resmi bir uzatma kararının alınmadığını açıkladı. Hatay Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası ve Hatay Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası, uygulamanın uzatılmaması durumunda şehrin ekonomik toparlanmasının büyük darbe alacağı konusunda uyarıyor.

5 Aralık’ta Plan ve Bütçe Komisyonu’na sunulan kanun tasarısında, mücbir sebep uygulamasının bir yıl daha uzatılması öngörülse de, tasarının yasalaşmaması belirsizlik yaratıyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı’na uzatma yetkisi veren tasarının içeriği ise henüz netleşmiş değil. Bu belirsizlik, özellikle deprem sonrası zor durumda olan küçük esnaf için büyük bir kaygı kaynağı.

Antakya Ticaret ve Sanayi Odası, Hatay Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ve Hatay Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası, 30 Kasım’dan sonra uygulamanın uzatılmamasıyla birlikte büyük mağduriyetlerin yaşanabileceği konusunda yetkilileri uyardı. Üç sivil toplum kuruluşu adına açıklama yapan Hatay Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Jale Marufoğlu, “Mali müşavirlerin sürece hazırlığı tamamlanmadan, altyapı sorunları ve belge teminindeki zorluklar kısmen de olsa çözülmeden uygulamanın sonlandırılması yıkıcı sonuçlara yol açabilir. Başta küçük esnaf olmak üzere depremden sonra zorlukla ayağa kalkan işyerlerinin iflası gündeme gelebilir” dedi.

REKLAM ALANI

Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin ise, “Hatay’ın çarşısı, pazarı, işçisi, işvereni, muhasebecisi, mali müşaviri hatta vergi dairesi çalışanları normalleşmeden, olağan dönemlerdeymişiz gibi vergilendirilme işlemleri gerçekleştirilemez” diyerek, şehrin normalleşme sürecine girmeden vergi işlemleri yapılmasının zor olduğunu belirtti.

Sivil toplum örgütleri, mevcut yasal prosedürünkullanılarak mücbir sebep süresinin en az üç ay daha uzatılmasını talep etti. Ayrıca, kanun tasarısının yasalaşmasıyla birlikte mücbir sebep uygulamasının hangi kriterlere göre devam edeceğinin net bir şekilde belirlenmesi gerektiği vurgulandı. Bu belirsizliğin sürmesi durumunda, özellikle küçük esnaf ve mali müşavirler için büyük bir kaos yaşanacağı ifade edildi. Haber Merkezi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.