Meşale Gazetesi

İLK VE TEK İHA PİSTİ İSTE’DE HİZMETE GİRDİ!

İLK VE TEK İHA PİSTİ İSTE’DE HİZMETE GİRDİ!

İskenderun Teknik Üniversitesi’nin (İSTE) her yıl düzenlediği “Teknoversite Günleri” organizasyonuna ve dünyanın en büyük havacılık etkinliği olarak nitelenen “TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali”’ne yönelik Ar-Ge çalışmalarının ve yarışmalarının gerçekleştirilebilmesi, İnsansız Hava Aracı (İHA) tasarımcıları ile model uçak tutkunlarının amatör sportif havacılık faaliyetlerini yapabilmeleri amacıyla İSTE Merkez Kampüs içerisinde yer alan göletin hemen yanında yapılan İHA pisti hizmet vermeye başladı. İHA pistindeki deneme uçuşları için ilk iniş ve kalkışlar hafta sonunda İHA pilotları tarafından gerçekleştirildi.

İHA0 VE İHA01 UÇUŞLARI YAPILABİLİYOR

Konuyla ilgili bir değerlendirme yapan İSTE Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Sezer Çoban; pistin kazandırılmasında emeği geçen İSTE Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli ile Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selçuk Mıstıkoğlu’na teşekkür ederek; “TEKNOFEST ve Teknoversite Günleri organizasyonları için hazırlıklarımızı burada daha rahat bir ortamda yapma imkânı bulacağız. Sabit kanatlı ve döner kanatlı İHA’lar üzerine çalışmalarımıza devam ediyoruz. Model uçak kavramı literatürde yerini artık İHA terimine bırakıyor. Bizler de Emniyet ile irtibat sağlayarak, İHA0 ve İHA01 uçuşlarımızı, gerekli güvenlik önlemlerini sağlayarak ve izinlerini alarak, yeni pistimizde rahatlıkla gerçekleştirmeye başladık. Pistin, etrafında herhangi bir alıcı, elektrik direği veya istasyonun bulunmaması, yine araç trafiği gibi geçişi engelleyici unsurların olmaması ve denize yakın bir yerde konuşlanması çok büyük avantaj ve rahatlık sağlıyor. Pistimizin üniversitemize, İskenderun’a, İHA tasarımcılarına ve model uçak tutkunlarına hayırlı olmasını diliyor, emeği geçen herkese tekrar teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

GÖSTERİLERİN DAHA RAHAT İZLENEBİLMESİ İÇİN TRİBÜN PLANLANIYOR

Üniversitemizde öğrencilerimiz ve öğretim üyelerimiz tarafından geliştirilen İHA’ların test uçuşları ile model uçak tutkunlarının amatör sportif havacılık faaliyetlerini gerçekleştirebilmelerini sağlayacak İHA Pisti’nin 120 metre uzunluğunda ve 12 metre eninde olduğunu belirten İSTE Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli; İSTE Merkez Kampüs’te hizmete giren pistin, İskenderun’un ilk ve tek İHA pisti olduğunu kaydederek, “Özellikle TEKNOFEST ve Teknoversite Günleri’ne hazırlanan öğrencilerimiz, takımlarımız ve pilotlarımız bundan böyle daha iyi çalışma imkânı bulacaklar. İleride bu pistteki gösterilerin daha rahat izlenebilmesi için mütevazı bir tribün yapılması da planlanabilir. Her yıl gerçekleştirilen ve büyük ilgi gören Teknoversite Günleri etkinliğimizde önümüzdeki yıl model uçak festivali, yamaç paraşütü ve paramotor gösterileri de bu pistte yapılabilir. İSTE olarak Havacılık ve Uzay Bilimleri konusunda birbirini tamamlayan önemli yatırımlar ve atılımlar yapıyoruz. Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi’nde bu yıl Havacılık Yönetimi, Havacılık ve Uzay Mühendisliği, Uçak Bakım-Onarım ve Havacılık Elektrik ve Elektroniği olmak üzere 4 Bölüme öğrenci alıyoruz. Ayrıca bunları bütünleyecek bir İHA Bölümü’nü de İskenderun Meslek Yüksekokulu’nda açtık ve bu yıl öğrenci alıyoruz. Bu ekosistemin bu yıl daha da ivmeleneceğine ve önemli başarılar elde edeceğine yürekten inanıyorum. Hizmete giren İHA Pistimiz de bu sürece katkı yapacaktır. dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.