KADİM DENİZCİLERİN TEHLİKELİ YOLCULUĞU!

KADİM DENİZCİLERİN TEHLİKELİ YOLCULUĞU!

Geçmişi 110 milyon yıl öncesine uzanan, izledikleri yolla insanlara da kılavuz olan deniz kaplumbağalarının türleri, tüm koruma çalışmalarına karşın artan çevresel kirlilik nedeniyle hala tehlike altında. Denizlerin kadim canlıları deniz kaplumbağalarının, çevresel kirlilikle giderek daha tehlikeli bir yolculuğa dönüşen yaşamlarını görüntülendi..Çalışma, Muğla, Hatay, Adana, Antalya, İstanbul ve Rize’deki kumsallardan 2 yıllık sürede toplanan verilerle oluşturuldu.Projenin görselleri ise deniz kaplumbağalarının yuvalama alanı olan Türkiye’nin en batı kıyısı İztuzu ve en doğu noktası Samandağ Sahili arasında 4 ay süren çekimlerle kayıt altına alındı.

İKİ TÜR YUVA YAPMAK İÇİN TÜRKİYE’Yİ SEÇİYOR

Dünyada 7 tür deniz kaplumbağası bulunurken, bunlardan sadece caretta caretta ve yeşil deniz kaplumbağaları yuva yapmak için Türkiye’de Akdeniz kıyılarındaki kumsalları kullanıyor.İztuzu’ndaki deniz kaplumbağalarının tedavi ve rehabilitasyonları, Deniz Kaplumbağası Araştırma Kurtarma Rehabilitasyon Merkezi’nde (DEKAMER) gerçekleştiriliyor. Ayrıca Samandağ Deniz Kaplumbağalarını Araştırma, Koruma ve İzleme Merkezi (SACEVKO) tarafından da koruma çalışmaları yürütülüyor.

REKLAM ALANI

SAMANDAĞ’DA YUVA SAYISI 1000’İN ÜZERİNE ÇIKTI

Ağırlıklı olarak yeşil deniz kaplumbağalarının yuvası olan Hatay’daki Samandağ sahilinde yürütülen çalışmaları anlatan SACEVKO proje yöneticisi Doç. Dr. Bektaş Sönmez ise bölgedeki yuvaların sayısının son yıllarda 1000’in üzerinde çıktığı bilgisini paylaştı.Sönmez, yuva sayısındaki artışın kaplumbağa sayısına etki etmediğine yönelik bilimsel çalışmaların yapılması gerektiğine işaret etti.

AVRU DENİZ KAPLUMBAĞALARININ SADECE BİNDE BİRİ YETİŞKİN OLABİLİYOR

Türkiye’de son 2 yıllık (2020 ve 2021) verilere göre, İztuzu sahiline 1492 caretta caretta, Samandağ sahiline de 3 bin 243 yeşil deniz kaplumbağası yuva yaptı.Bu yuvalardan yılda ortalama 130 bin yavru deniz kaplumbağası denize ulaşıyor ancak sadece binde biri yetişkinliğe kadar hayatta kalabiliyor.

.İRLİLİK SEBEBİYLE 55 BİNDEN FAZLA YAVRU DENİZ KAPLUMBAĞASI YAŞAMINI KAYBETTİ

SACEVKO’dan alınan bilgilere göre, Samandağ sahili bölgesinde son iki yılda 55 bin 734 yavru deniz kaplumbağası petrol sızıntısı, çevre kirliliği ve plastik atıklar nedeniyle yaşamını yitirdi. DEKAMER’in Akdeniz bölgesindeki çalışma alanlarından topladığı verilerine göre de son iki yılda 231 deniz kaplumbağası ölü olarak sahillere vurdu.Ayrıca 2020’de çeşitli sebepler ile hayatını kaybeden 60 deniz kaplumbağasının yapılan nekropsileri sonucunda 32’inde plastik tespiti yapılırken, 2021’de hayatını kaybeden 87 deniz kaplumbağasının yüzde 20’sinde plastik bulgusuna ulaşıldı.(AA)

.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.