KALIPLAR BAYRAMA HAZIR

Ramazan Bayramı’nın yaklaşmaya başlamasıyla Hatay’a özgü olan kömbe pastası için kalıplar hazırlanmaya başladı

KALIPLAR BAYRAMA HAZIR

Ramazan Bayramı’nın yaklaşmaya başlamasıyla Hatay’a özgü olan kömbe pastası için kalıplar hazırlanmaya başladı.Ahşap oymacılığı yapan  İsa Karakuş daha önce oymacılık işiyle uğraştığını şimdilerse ise 300 yıllık tarihi dükkanlarında kömbe kalıbı yaptıklarını ifade ederken tanesinin 4 liradan satıldığını söyledi.İsa Karakış günde ortalama 100 adet kömbe kalıbı hazırladıklarını ifade ederken ramazan öncesi talebinde attığını söyledi.

Kömbe kalıbı ustası Fuat Çevik, Çıkrıkçı Fuat dükkanında 50 yılı aşkın süredir kalıp hazırladıklarını söylerken 300 yıllık dükkanlarında vatandaşların taleplerine göre kömbe kalıbı hazırladıklarını ifade etti. İsa Karakuş ile birlikte çalışan Fuat Çevik vatandaşların tanesi 4 liradan satılan kalıplara yoğun ilgi gösterdiğini de ifade etti.

GÜNDE 100 TANE ÇEŞİT YAPILIYOR

50 yıllık usta Olan Fuat Çevik, “toplamda 40-50 civarında çeşitlerimiz var.Bunların bir kısmını Türkiye’nin çeşitli yerlerine gönderiyoruz. Kömbe kalıbı içinAğaçlar kesiliyor, kesildikten sonra bunlar çizime geçiliyor. Çizim bittikten sonra hızara geçip kesimi yapılıyor. Ortaya kalıp çıkıyor. Kalıp çıktıktan sonra tornada saplarını çekiyorum. Saplar çekildikten sonra diğer ikinci torna da içleri oyuluyor. İçleri oyulduktan sonra da ben bu sefer nakış işine başlıyorum. Bu farklı farklı modeller. Muhtemelen 40 çeşit modelim var şuan. Nakış işi bittikten sonra iç zımpara ve dış zımparası yapılıp bundan sonra Antakya’nın içine, Hatay’ın içine ve ayriyeten Türkiye geneline, Almanya’ya yolladığımız oldu, Arabistan’a da yolladığımız oldu. Çoğunu Türkiye’de çalışıyoruz. Ramazan da daha çok yoğunluk oluyor. Diğer aylarda da yapıyoruz. Çünkü çoğu insan bilmez bunu ama şu bir senede bizim kömbe kalıplarına rağbet çok oldu. El sanatı olduğu için, hemde modeller farklı farklı olduğu için isteyen baya oluyor” dedi.

HABER: CANSU DİLEK

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.