KIRMA ZEYTİNLER KIŞA HAZIR!

KIRMA ZEYTİNLER KIŞA HAZIR!

Zeytin diyarı olan Altınözü’nde zeytin hasadı devam ederken her evde kahvaltı sofraları için kırma zeytin mesaisi tamamlandı. Hemen her evde yapılan kırma zeytinler etli, yağlı ve lezzetli bir zeytin olan Karamani ve Gemlik cinsi zeytinlerden yapılmaktadır.

Olgunlaşma sürecinde tek tek toplanan zeytinler kırma işlemi sonrasında içerisinde çekirdeğin ayrılması lezzetin daha yoğun hissedilmesini sağlar. El kırması yapılarak acısı atılmadan yapılan zeytinler yenileceği zaman bol su ile birkaç defa yıkanarak tuz oranı düşürüldükten sonra tüketilmektedir. Binbir zahmetle toplanan zeytinler önce eski usulle kırılıyor, daha sonra ise kararmaması için belirli aralıklarla suyu değiştiriliyor. Kış için kırık zeytin hazırlığı yapan ve kırık zeytin yapımından bahseden Çiftçiler , “Zeytinin acısının çıkması için mutlaka ya çizme ya kırma işlemi yapılmalı. Biz kırıyoruz. Açıklık olmazsa zeytin acısını salmaz. Kırma işlemini çekiç, Tokmak, taş veya bardakaltıyla yapabilirsiniz. Kıracağım diye zeytinleri öyle çok örselemeye de gerek yok. Açıklık oluşması yeterli.

Zeytin kırılırken etrafa sıçrama olur. Bunun için tedbir almak gerek. Zeytinlerin en az 10 gün boyunca günde bir defa olmak suretiyle suyunu değiştirin. Zeytinlerin acısı gidene kadar suyunu değiştirmek gerek. Bu işlemin sayısı zeytinin türüne göre farklılık gösterir tabi, bu amaçla ben yaparken acısını kontrol ediyorum. Kendi zeytinimiz diye demiyorum ama Altınözü zeytini bir başka lezzetli. Emek ediyoruz, toprağımız bereketli, çok şükür karşılığında lezzetiyle alıyoruz” diye konuştular.Kahvaltılarda, mezelerde, salatalarda bir çok farklı lezzetlerde kullanılabilen Kırma zeytini Altınkaya’lı çiftçiler kargo ile Türkiye’nin her yerine gönderebiliyorlar.Haber Merkezi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.