PAYAS’TA İPEK YOLU KÖPRÜSÜNDE RESTORASYON

PAYAS’TA İPEK YOLU KÖPRÜSÜNDE RESTORASYON

Hatay’ın Payas ilçesinde bulunan ve yaklaşık 450 yıllık geçmişe sahip İpek Yolu köprüsünde restorasyon çalışmaları başladı. Geçmişte hac ve ticari kervanların kullandığı bu tarihi köprünün, bir yıl içinde tamamlanması planlanıyor.
Külliye çevresinde bulunan ve ulaşımı sağlayan yaklaşık 4,5 asırlık İpek Yolu köprüsü de yıllara meydan okuyor. Yıllar içerisinde deforme olan köprünün ayakta kalabilmesi için Karayolları Bölge Müdürlüğü tarafından restorasyon çalışması başlatıldı.
Payas’taki İpek Yolu köprüsü, İstanbul-Halep-Şam-Hicaz yolu üzerinde yer alıyor ve tarihi boyunca kervanların uğrak noktası olmuştu. Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi’nin çevresinde bulunan köprü, yıllar içinde yaşadığı deformasyon, yapılan dolgu altında kalmış, ancak Karayolları Bölge Müdürlüğü tarafından restore ediliyor.
Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi’nde görevli Mehmet İsarettin Altan 1565-1577 yılları arasında yapıldığı söylenen tarihi köprünün, ipek yolu köprüsü olarak bilindiğini, Külliyeye gelen ticari ve hac kervanlarının buradan geçtiğini, Restorasyon tamamlandığında köprünün ziyaretçilere tamamen açılacağını söyledi.
TARİHİ VE KÜLTÜREL ÖNEMİ
Köprü, 3 kemerli yapısıyla dikkat çekiyor ve tarih boyunca birçok kervanın geçiş yaptığı önemli bir yol üzerinde yer alıyor. Köprü Hatay’ın dünyaya açılan kapısı olarak tanımlanıyor, o tarihte bu yöreye giden tüm kervanlar buradan geçtiği için Hatay’ın dünyaya açılan bir kapısı olarak anılıyordu. Burası külliye olduğu için konaklama merkezi de olarak kullanıldığından üç gün burada konaklama yapıyordu. Hacılar tekrar dönüşte yine bu köprüyü kullanarak buradan tekrar Anadolu’ya doğru yol alıyorlardı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.