SAMANDAĞ HALKI CUMHURİYETE SAHİP ÇIKTI

SAMANDAĞ HALKI CUMHURİYETE SAHİP ÇIKTI

Samandağ Belediye Başkanı Av. Refik Eryılmaz öncülüğünde Samandağ Belediyesi’nin organizasyonu ile Cumhuriyet’in 100. yıl dönümünde “Meşaleli Cumhuriyet Yürüyüşü” coşkuyla gerçekleşti.Samandağ Belediyesi tarafından düzenlenen programda, Hz. Hızır Parkı’nda toplanan kalabalık ellerinde Türk bayrakları ve meşalelerle yüzlerce genç, çocuk, yaşlı, hep bir ağızdan marşlar söyleyerek Yaşar Kemal Caddesi ‘nden Atatürk Sahil Parkı’na yürüdü.Yürüyüş güzergahındaki caddelerde oturanlar ellerinde bayraklarıyla alkışlar ile eşlik ettiler.

Yürüyüşün son noktası Atatürk Sahil Parkı’nda havai fişek gösterisi yapılarak, vatandaşlar Atatürk Sahil Parkı’nda toplandı.Samandağ Belediye Başkanı Av. Refik Eryılmaz, yaptığı konuşmada Cumhuriyet’in 100. yılını tebrik ederek, coşkulu yürüyüşe eşlik eden herkese teşekkür etti.Başkan Eryılmaz yaptığı açıklamada; “29 Ekim 1923 tarihi, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun simgesi olarak tarihimizde altın harflerle yazılmış bir sayfadır. Bugün, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılını kutladığımız bu özel günde, millet olarak gurur, coşku ve umut dolu bir şekilde bir araya gelmekten mutluluk duyuyoruz.Cumhuriyetimizin 100. yılında, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde başlayan bu büyük serüveni yad etmek ve onun mirasını gelecek nesillere taşımak için bir aradayız.Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıktıktan sonra başlatmış olduğu Kurtuluş Savaşı’mızın zaferle sonuçlanmasından sonra, 29 Ekim 1923 yılında ilan ettiği Cumhuriyet, Milletimize verilmiş en büyük miras ve vazgeçilmez bir değerdir.

İşte bu değer, bizleri milli bir devletin onurlu bir şekilde, özgürce düşünebilen, eşit hakları olan birer ferdi, devletin tek ve gerçek sahibi haline getirmiştir.

Tarihimizin en büyük ve kapsamlı çağdaşlaşma hamlesi olan Cumhuriyet, getirdiği yenilikler ve atılımlar ile Türk insanının ufkunu genişletmiş, ekonomik, sosyal ve siyasal yaşantımıza görülmemiş bir dinamizm kazandırmıştır.Kıymetli vatandaşlarım, Cumhuriyetten önce tüm ülkede sadece 900 doktor, 300 ebe, 4 hemşire vardı. Tek bir diş hekimi bile yoktu. Öğretmen sayısı, 1000’den daha az. Okur yazar oranı yüzde 16, kadınlarda ise yok denecek kadar azdı. Kadın hakları zaten hiç yoktu. Yetiştirdiğimiz bir kilo çay bile yoktu. Fabrikada ürettiğimiz bir çuval şeker, bir şişe ay çiçek yağı yoktu.Sanayi yoktu, üretim yoktu, para yoktu. Ama ne vardı? Biliyor musunuz?Bağımsızlık ateşimiz vardı. Ve elbette muhteşem bir liderimiz; Mustafa Kemal Atatürk’ümüz vardı…İmkansız denilecek koşullarda kuruldu ve her alanda bu ülkeye çağ atlattı Cumhuriyet.Bu anlamda…Cumhuriyet aydınlanmanın adıdır!100 yıl önce bugün yakılan bir meşaledir!Kimsesizlerin kimsesidir Cumhuriyet!Cumhuriyet alın terinden akan, emektir!Hiç kimseye el açmadan, namusuyla kazanmaktır.Cumhuriyet demir ağlardır. Bütün ülke kalkınsındır cumhuriyet.  Devletimiz ve ülkemiz, Cumhuriyetin bizlere verdiği güç sayesindedir ki uluslararası camiada önemli bir yere sahip olmuş ve yine ülkemiz Atatürk’ün koymuş olduğu ilkelerle de dünyanın en saygın ülkelerinden biri haline gelmiştir.Bu nedenle bizlere ve gelecek nesillere düşmekte olan en önemli görev; Türkiye Cumhuriyeti’nin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü korumak, Atatürk ilke ve inkılaplarını koruyup kollamak ve her türlü tehlikelere karşı duyarlı olmaktır.

6 Şubat’ta yaşadığımız büyük felaketin, onca acının ve tarifsiz kederin ardından küllerimizden doğmaya çalıştığımız bu süreçte Cumhuriyetimizin 100. Yılını kutluyoruz. Onca acı ve kedere rağmen bu topraklarda umudun bitmediğini ve herşeye rağmen ilçemizin bir direniş ilçesi olduğu gerçeğiyle bugün, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılını coşkuyla kutlarken, millet olarak birlik ve beraberlik içinde olduğumuzu bir kez daha hatırlamalıyız. Ülkemizi daha da büyük başarılara taşımak için el birliğiyle çalışmalı, birbirimize destek olmalıyız.

Bu duygu ve düşüncelerler herkesin Cumhuriyet Bayramını kutluyor, Cumhuriyetimizin kurucusu olan Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, tüm şehit ve gazilerimizin manevi huzurunda saygıyla eğiliyorum.29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’mız kutlu olsun! Yaşasın Cumhuriyet.” İfadelerine yer verdi.Haber Merkezi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.